Dr_Herman Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Witam na forum To mój 1 post oprócz powitalnego i mam pytanie o moje piwo które warzyłem 15.10.2015 i za bardzo nie wiem w ogóle do jakiego stylu je zaliczyć i jak dalej postępować, dlatego proszę Was o pomoc. Składniki: słody: pilzneński 2kg pale ale 2 kg whisky 1 kg caraaroma 0,4 kg czekoladowy ciemny 0,2 kg czekoladowy pszeniczny 0,2 kg palony jęczmień 0,1 kg płatki owsiane 0,5 kg chmiele: amarillo 30g summer 20g drożdże: fermentum mobile - irlandzkie ciemności - starter zacieranie: 62o - 30' 72o - 40' 78o - 5' Do gara poszło ok. 27l przy ok. 16,2 oblg gotowanie - 70' 60' - 30g amarillo 15' - 20g summer 5' - łyżeczka mchu irlandzkiego Po gotowaniu wyszło ok. 21l przy ok. 18,6oblg, po dodaniu startera ok. 22 l. Od 2 tygodni fermentuje w piwnicy w temperaturze ok. 17-18oC (bardziej 18). Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło 7. I pytanie jest takie, co to jest za piwo ? bo jeśli wziąć pod uwagę ekstrakt początkowy to niewiele ale przekroczyło dolną granicę RISa. Co byście poradzili robić ? Czy już można przelewać na cichą czy jeszcze poczekać ? Mam zamiar podzielić warkę na 2 części i do jednej wrzucić płatki dębowe Whisky 50g, a do drugiej płatki dębowe SHERRY OLOROSO 50g. Zobaczymy jaka będzie różnica. Ile trzymać na cichej i czy będzie trzeba, jak przy Risie leżakować przynajmniej 6 miesięcy ?? Co sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 z tymi chmielami to bardzie AIS chyba ma po prostu mocne ciemne piwo,a czy dobre dowiesz się jak spróbujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Dyskusja widzę żywa Przede mną butelkowanie i będę wdzięczny za radę odnośnie surowca do refermentacji i proporcji. Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG, jak przelewałem na cichą 03.11.2015 było ok. 6,75 o BLG. Cukier, glukoza czy może ekstrakt , co sądzicie ?? Nie chcę skopać tego piwa na koniec więc śmiało, nie krępujcie się pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Cukier, a procedura standardowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Cukier, a procedura standardowa. Czemu cukier, poza tym, że najtańszy ? 6g na litr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG 18,6oblg - Standardowa procedura RISa ja bym na koło 2v/v gazował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 27 warek i nie widziałeś jeszcze tego kalkulatora? http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 27 warek i nie widziałeś jeszcze tego kalkulatora? http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html No już teraz to 30. Kalkulator widziałem ale szczerze mówiąc nie korzystałem jeszcze. Może i masz rację, może pora z niego skorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Cukier, a procedura standardowa. Czemu cukier, poza tym, że najtańszy ? 6g na litr ? Bo efekt identyczny co wszystko inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak Piwa Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Co to właściwie jest ten RIS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 RIS to jedyne mocne piwo do leżakowania znane początkującym. Green Fox 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się