Skocz do zawartości

Czy to RIS ?


Dr_Herman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum

To mój 1 post oprócz powitalnego i mam pytanie o moje piwo które warzyłem 15.10.2015 i za bardzo nie wiem w ogóle do jakiego stylu je zaliczyć i jak dalej postępować, dlatego proszę Was o pomoc.

                  Składniki:

słody:

pilzneński                              2kg

pale ale                                 2 kg

whisky                                 1 kg

caraaroma                          0,4 kg

czekoladowy ciemny          0,2 kg

czekoladowy pszeniczny    0,2 kg

palony jęczmień                  0,1 kg

płatki owsiane                     0,5 kg

chmiele:

amarillo      30g

summer      20g

drożdże:

fermentum mobile - irlandzkie ciemności - starter

 

zacieranie:            

62o​ - ​30'                 

72o - 40'                

78o - 5'                    

Do gara poszło ok. 27l przy ok. 16,2 oblg

gotowanie - 70'

60' - 30g amarillo

15' - 20g summer

5' - łyżeczka mchu irlandzkiego

 

Po gotowaniu wyszło ok. 21l przy ok. 18,6oblg, po dodaniu startera ok. 22 l. Od 2 tygodni fermentuje w piwnicy w temperaturze ok. 17-18oC (bardziej 18). Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło 7.

I pytanie jest takie, co to jest za piwo ?  bo jeśli wziąć pod uwagę ekstrakt początkowy to niewiele ale przekroczyło dolną granicę RISa. Co byście poradzili robić ? Czy już można przelewać na cichą czy jeszcze poczekać ? Mam zamiar podzielić warkę na 2 części i do jednej wrzucić płatki dębowe Whisky 50g, a do drugiej płatki dębowe  SHERRY OLOROSO 50g. Zobaczymy jaka będzie różnica. Ile trzymać na cichej i czy będzie trzeba, jak przy Risie leżakować przynajmniej 6 miesięcy ??

Co sądzicie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dyskusja widzę żywa :)

Przede mną butelkowanie i będę wdzięczny za radę odnośnie surowca do refermentacji i proporcji. Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG, jak przelewałem na cichą 03.11.2015 było ok. 6,75 o​​ BLG. Cukier, glukoza czy może ekstrakt , co sądzicie ?? Nie chcę skopać tego piwa na koniec więc śmiało, nie krępujcie się pisać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 warek i nie widziałeś jeszcze tego kalkulatora?

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

 

No już teraz to 30. Kalkulator widziałem ale szczerze mówiąc nie korzystałem jeszcze. Może i masz rację, może pora z niego skorzystać.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.