Jump to content

Czy to RIS ?

Dr_Herman

Recommended Posts

Witam na forum

To mój 1 post oprócz powitalnego i mam pytanie o moje piwo które warzyłem 15.10.2015 i za bardzo nie wiem w ogóle do jakiego stylu je zaliczyć i jak dalej postępować, dlatego proszę Was o pomoc.

Składniki:

słody:

pilzneński                              2kg

pale ale                                 2 kg

whisky                                 1 kg

caraaroma                          0,4 kg

czekoladowy ciemny          0,2 kg

czekoladowy pszeniczny    0,2 kg

palony jęczmień                  0,1 kg

płatki owsiane                     0,5 kg

chmiele:

amarillo      30g

summer      20g

drożdże:

fermentum mobile - irlandzkie ciemności - starter

zacieranie:            

62o​ - ​30'                 

72o - 40'                

78o - 5'                    

Do gara poszło ok. 27l przy ok. 16,2 oblg

gotowanie - 70'

60' - 30g amarillo

15' - 20g summer

5' - łyżeczka mchu irlandzkiego

Po gotowaniu wyszło ok. 21l przy ok. 18,6oblg, po dodaniu startera ok. 22 l. Od 2 tygodni fermentuje w piwnicy w temperaturze ok. 17-18oC (bardziej 18). Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło 7.

I pytanie jest takie, co to jest za piwo ?  bo jeśli wziąć pod uwagę ekstrakt początkowy to niewiele ale przekroczyło dolną granicę RISa. Co byście poradzili robić ? Czy już można przelewać na cichą czy jeszcze poczekać ? Mam zamiar podzielić warkę na 2 części i do jednej wrzucić płatki dębowe Whisky 50g, a do drugiej płatki dębowe  SHERRY OLOROSO 50g. Zobaczymy jaka będzie różnica. Ile trzymać na cichej i czy będzie trzeba, jak przy Risie leżakować przynajmniej 6 miesięcy ??

Co sądzicie ?

• 4 weeks later...

Dyskusja widzę żywa :)

Przede mną butelkowanie i będę wdzięczny za radę odnośnie surowca do refermentacji i proporcji. Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG, jak przelewałem na cichą 03.11.2015 było ok. 6,75 o​​ BLG. Cukier, glukoza czy może ekstrakt , co sądzicie ?? Nie chcę skopać tego piwa na koniec więc śmiało, nie krępujcie się pisać :)

27 warek i nie widziałeś jeszcze tego kalkulatora?

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

No już teraz to 30. Kalkulator widziałem ale szczerze mówiąc nie korzystałem jeszcze. Może i masz rację, może pora z niego skorzystać.