Dr_Herman Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 Witam na forum To mój 1 post oprócz powitalnego i mam pytanie o moje piwo które warzyłem 15.10.2015 i za bardzo nie wiem w ogóle do jakiego stylu je zaliczyć i jak dalej postępować, dlatego proszę Was o pomoc. Składniki: słody: pilzneński 2kg pale ale 2 kg whisky 1 kg caraaroma 0,4 kg czekoladowy ciemny 0,2 kg czekoladowy pszeniczny 0,2 kg palony jęczmień 0,1 kg płatki owsiane 0,5 kg chmiele: amarillo 30g summer 20g drożdże: fermentum mobile - irlandzkie ciemności - starter zacieranie: 62o - 30' 72o - 40' 78o - 5' Do gara poszło ok. 27l przy ok. 16,2 oblg gotowanie - 70' 60' - 30g amarillo 15' - 20g summer 5' - łyżeczka mchu irlandzkiego Po gotowaniu wyszło ok. 21l przy ok. 18,6oblg, po dodaniu startera ok. 22 l. Od 2 tygodni fermentuje w piwnicy w temperaturze ok. 17-18oC (bardziej 18). Dzisiaj mierzyłem blg i wyszło 7. I pytanie jest takie, co to jest za piwo ? bo jeśli wziąć pod uwagę ekstrakt początkowy to niewiele ale przekroczyło dolną granicę RISa. Co byście poradzili robić ? Czy już można przelewać na cichą czy jeszcze poczekać ? Mam zamiar podzielić warkę na 2 części i do jednej wrzucić płatki dębowe Whisky 50g, a do drugiej płatki dębowe SHERRY OLOROSO 50g. Zobaczymy jaka będzie różnica. Ile trzymać na cichej i czy będzie trzeba, jak przy Risie leżakować przynajmniej 6 miesięcy ?? Co sądzicie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted October 29, 2015 Share Posted October 29, 2015 z tymi chmielami to bardzie AIS chyba ma po prostu mocne ciemne piwo,a czy dobre dowiesz się jak spróbujesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr_Herman Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 Dyskusja widzę żywa Przede mną butelkowanie i będę wdzięczny za radę odnośnie surowca do refermentacji i proporcji. Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG, jak przelewałem na cichą 03.11.2015 było ok. 6,75 o BLG. Cukier, glukoza czy może ekstrakt , co sądzicie ?? Nie chcę skopać tego piwa na koniec więc śmiało, nie krępujcie się pisać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Cukier, a procedura standardowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr_Herman Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 Cukier, a procedura standardowa. Czemu cukier, poza tym, że najtańszy ? 6g na litr ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Nie butelkowałem jeszcze piwa o takim OG 18,6oblg - Standardowa procedura RISa ja bym na koło 2v/v gazował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielczi Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 27 warek i nie widziałeś jeszcze tego kalkulatora? http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr_Herman Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 27 warek i nie widziałeś jeszcze tego kalkulatora? http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html No już teraz to 30. Kalkulator widziałem ale szczerze mówiąc nie korzystałem jeszcze. Może i masz rację, może pora z niego skorzystać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 Cukier, a procedura standardowa. Czemu cukier, poza tym, że najtańszy ? 6g na litr ? Bo efekt identyczny co wszystko inne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniak Piwa Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 Co to właściwie jest ten RIS? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted November 26, 2015 Share Posted November 26, 2015 RIS to jedyne mocne piwo do leżakowania znane początkującym. Green Fox 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now