BeerZone Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Mam pytanie co do Fermentacji Kolscha ? Nie mam miejsca w domu żeby go zostawić na burzliwą w pomieszczeniach mam do 20 stopni. Chciałbym wystawić fermentor na balkonie tylko temperatury teraz wahają się od 0 do 15 około. Czy Jest to dobry pomysł? Edytowane 14 Listopada 2015 przez BeerZone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Nie, za duże wahania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Przy odpowiednio grubym styropianowym pudle powinno dać radę utrzymać tam uzyskać dość stabilną temperaturę, ale nie wiem jak gruby ten styropian musiałby być. Nie ryzykowałbym z takim kombinowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 (edytowane) Chciałbym wystawić fermentor na balkonie tylko... Odezwij się do krzysiek9999, ma ten temat opanowany. ... a piwa wychodzą zacne Edytowane 14 Listopada 2015 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Cóż będę w takim razie robił skrzynię fermentacyjną to chyba najlepsze wyjście. W końcu ucieknę z kuchni i nie będzie problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Zrób sobie tą skrzynię odpowiednio większą jeśli wielkość balkonu na to pozwala- może jako ławę do siedzenia. Możesz wlożyć jakiś grzejnik (pamiętaj o przep. BHP i PPoż) i fermentować nawet w zimie. Ja mam w lodówce farelkę z wentylatorem z kompa żeby był równomierny rozkład temperatury i ustawiona temperatura skacze max o 1-2 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Ja mam w lodówce farelkę z wentylatorem z kompa żeby był równomierny rozkład temperatury i ustawiona temperatura skacze max o 1-2 stopniemasz jakieś zdjęcia? jakie zabezpieczenia p-poż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Fermentor w fermentor. W tym zewnętrznym na dno woda (tyle, żeby po włożeniu fermentora właściwego podniosła się też na ścianki) i grzałka akwariowa sterowana termostatem, którego czujnik umieszczamy najlepiej w piwie, a przynajmniej na zewnętrznej ściance fermentora z piwem. Nie ma mowy o jakimkolwiek zagrożeniu pożarowym. U mnie działa skutecznie. profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 mi bardziej o tą farelkę chodzi ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Termostaty akwariowe umożliwiają ustawienie temperatur lagerowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Ja mam w lodówce farelkę z wentylatorem z kompa żeby był równomierny rozkład temperatury i ustawiona temperatura skacze max o 1-2 stopniemasz jakieś zdjęcia? jakie zabezpieczenia p-poż? Chodzi mi żeby np goły steropian nie stał bezpośrednio przy farelce. Zabezpieczeniem jest fermentor w lodowce- jakby się zaczęło jarać, topi się, piwo się wylewa i gasi pożar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Fermentor się nie stopi, prędzej piwo w nim się zagotuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Ooo, to muszę uważać... Tak naprawdę to żartowałem z tym, bo w sumie co się by miało stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) No i poszło ! Trochę styropianu 100x50x8 trochę sylikonu termometr z sądą i mam.Teraz mrożą się jeszcze butelki pet i zaraz będę dochodził co i jak. I kilka zdjęć z wykonania . Na dwa fermentory. Choć mam już kilka pytań np. jak doszczelniacie wieko? Na razie mam obciążniki ale chciałbym to dopracować. Koszt około 100 pln Edytowane 17 Listopada 2015 przez BeerZone hajclander 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Masz plusa za estetykę. Doszczelnić możesz przyklejając do wieka paski styropianu z resztek. Niby możnaby przykleić płaski kawałek na wewn wymiar ale wtety stracisz na wysokości. Tak naprawdę pewnie wtedy też będziesz musial dociążyć żeby ściśle przylegało. Korzystając z okazji. Może jakiś zdolny kolega opracuje budżetowy projekt dogrzewania czegoś takiego żeby było bezpieczne. Wystarczylby jakiś stary wentylatorek, trochę drutu oporowego, jakiś termostat i oczywiście metalowa obudowa. Zamiast użerać się w domu z lodowymi wkładami mogłoby sobie dolniaczki fermentować na balkonie nawet w największe mrozy. No i poszło ! Trochę styropianu 100x50x8 trochę sylikonu termometr z sądą i mam. Teraz mrożą się jeszcze butelki pet i zaraz będę dochodził co i jak. I kilka zdjęć z wykonania . Na dwa fermentory. Choć mam już kilka pytań np. jak doszczelniacie wieko? Na razie mam obciążniki ale chciałbym to dopracować. Koszt około 100 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Kabel grzewczy z terrarium ! Idealnie dogrzeje ile potrzebujesz a jest z termostatem. Ja do terrarium zrobiłem wylewkę betonową i tu na pewno zda to egzamin. Na razie potrzebuje schładzania i dlatego o tym nie myślę. Do wyższych temperatur mam możność fermentacji w domu. A wydaje mi się że jak doczepisz kabel dookoła takiej skrzyni - wiadomo w środku to będzie ok. Co najwyżej na ekranie to zrobić i nic się nie powinno dziać. (dzięki) Edytowane 17 Listopada 2015 przez BeerZone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Kabel grzewczy z terrarium ! Idealnie dogrzeje ile potrzebujesz a jest z termostatem. Ja do terrarium zrobiłem wylewkę betonową i tu na pewno zda to egzamin. Na razie potrzebuje schładzania i dlatego o tym nie myślę. Do wyższych temperatur mam możność fermentacji w domu. (dzięki) OK. Ale w zimie są chyba największe wachnięcia temp. W ub tygodniu u mnie było od -2 do +13 (a bywają jeszcze większe)i raczej ciężko nawet w szczelnej skrzyni utrzymać w miarę stałą temperaturę a takie codzienne amplitudy dobrze na pracę drożdży nie wpłyną. Rozeznam temat z tym kablem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Rozeznam temat z tym kablem. weź pod uwagę taki patent http://przewodygrzejne.pl/przewody-grzejne-samoregulujace-esr/ Wg mnie, w zastosowaniu znacznie wygodniejszy niż standardowy przewód oporowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Zobacz tu u nich dawno dawno temu kupiłem kabel http://allegro.pl/aquael-przewod-kabel-grzejny-grzewczy-80w-9m-silik-i5708377547.html Mój wąż nie narzeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Choć mam już kilka pytań np. jak doszczelniacie wieko? zerknij u mnie, ja mam doklejony kawałek styropianu do wieka i drzwiczek tak że wchodzi na lekki wcisk. dla mnie jest szczelne wystarczająco http://www.piwo.org/katalog/browar/427-ambrosia/?tab=images Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 no dobre rozwiązanie kupię 2 arkusze 20 mm i podkleję na wcisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Kroicie styropian nożem? Da radę zrobić równy bok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Pierw kroiłem wkładem do nożyka do tapet a reszte docinałem nożem i nie było problemów. Raczej proste cięcia wechodziły Edytowane 17 Listopada 2015 przez BeerZone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się