skyluker Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Postanowiłem zacząć własny temat z zapiskami. Dla mobilizacji i żeby się nic nie pogubiło. Dwie warki z gotowców fermentowane na hurra w temp 27st nie udały się, choć zostały już pojedyncze egzemplarze. WARKA nr 3 - Witbier [wg przepisu Dori] Zasyp: - 2,0 kg słód pilzneński - 0,5 kg słód pszeniczny jasny - 0,8 kg płatki pszeniczne - 0,2 kg mąka pszenna - 0,4 kg płatki owsiane Przerwy: 65C - 100 minut 72C - 30 minut + skórki z dwóch pomarańczy i 15g kolendry nie miałem KJ więc bez próby jodowej. Największym problemem jednak okazało się filtrowanie. Sposób z fałszywym dnem (dziurki 1mm) zupełnie zawiódł. W ruch poszło sitko i połowa przyborów kuchennych, byleby to przefiltrować. Bardzo obawiałem się zakażenia z tego powodu, choć potem niby gotowanie... Do tego okazało się, że torebka odżywcza wewnątrz propagatora jednak nie strzeliła... Z rezygnacją zadałem drożdże z lipnego startera i ku mojej radości ruszyły na 3 dzień. Start 12°Blg -> po 5 dniach 3°Blg . Dzisiaj zlane na cichą i przeniesione do pomieszczenia z temp 14°C. Jak uzbieram butelki to rozleję. Gęstwę po burzliwej wsadziłem do lodówki i mam nadzieję powtórzyć warkę za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Brawo. Tak trzymaj. Zainwestuj w filtrator z oplotu. Sposób niezawodny, tani i przede wszystkim skracający czas procesu. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Filtrator z oplotu już zrobiłem. Koszt wykonania gdyby ktoś był ciekaw: wąż 1m - 11zł redukcja 3/4->1/2 6zł zakończenie z końcówki, opaski i zaślepki - jakieś 7zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Dzisiaj minął tydzień od zlania na cichą wita. Po burzliwej zrobiłem dwie butelki do kontroli. Właśnie otwarłem pierwszą. Nagazowanie mierne, natomiast zastanawia mnie smak - jest wyraźnie kwaskowaty, jakby cytrynowy. Wolałbym się go pozbyć w następnej warce. Co zmodyfikować? A może jest zdecydowanie za wcześnie aby oceniać kompozycję smakową piwa w tydzień po zabutelkowaniu? Ze względu na niewielką wydajność piwa wyszło ok. 14L a kolendry użyłem 15g jak przy 20L. Może to być powód tej cytrynowatości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Kwaśne posmaki pochodzą zwykle z infekcji; a piwach pszenicznych o nią łatwo i w sumie nie ma co się jej bać, często wzbogaca smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Kwaśne posmaki pochodzą zwykle z infekcji; a piwach pszenicznych o nią łatwo i w sumie nie ma co się jej bać, często wzbogaca smak piwa. Śmiała teza. A przypadkiem nie wynika to z dodatku skórki pomarańczowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Skórkę z pomarańczy oczywiście dodawałem. Piwo na zakażone nie wygląda, uchyłkiem zajrzałem do fermentora, piwo jest bez jakiegokolwiek nalotu. To w butelce wyglądało całkiem dobrze. Czyli na przyszłość mniej skórek z pomarańczy (choć były tylko 2) i zredukuję kolendrę do 10g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Skórkę z pomarańczy oczywiście dodawałem. Piwo na zakażone nie wygląda, uchyłkiem zajrzałem do fermentora, piwo jest bez jakiegokolwiek nalotu. To w butelce wyglądało całkiem dobrze. Czyli na przyszłość mniej skórek z pomarańczy (choć były tylko 2) i zredukuję kolendrę do 10g. Lactobacillus nie daje żadnych widocznych objawów. Ciężko wyrokować bez spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Śmiała teza. A przypadkiem nie wynika to z dodatku skórki pomarańczowej? Można to łatwo sprawdzić - zrób wywar ze skórki pomarańczowej i spróbuj, czy jest kwaśny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Warka nr 3 właśnie poszła do butelek. Wyszło ostatecznie 10L. Warka nr 4 Przepis taki sam jak nr 3. 10L to trochę za mało, więc powtórzę witbiera. Płatki się kleikują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Kończę gotować brzeczkę #4 warki. I pojawia się pytanie - czy chmiel 2 dwa worki z przyprawami wyciągnąć już czy zostawić i schłodzić z nimi w brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 ja wyjmuję chmiel i dodatki przed chłodzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) Dzisiaj zlałem #4 warkę na cichą. Z góry zebrałem gęstwę (w sumie było tyle co na mały słoik). Zaskoczyła mnie natomiast znikoma ilość osadu (ok. 1L) na dnie. Dotychczas było go nawet 4L. Może to dlatego, że po gotowaniu brzeczki nie przelewałem wszystkiego do fermentora a dekantowałem znad osadu. Edytowane 17 Stycznia 2010 przez skyluker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Warka #5 Stout Owsiany. Najpierw kleikowanie 0.8kg płatków. Wymagało to sporej ilości wody. Zasyp: - 4kg pilzneńskiego - 0.4kg caraaroma - 0.1kg ciemnego słodu W sumie 13 litrów. Zacieranie: 120' w temp 70->65°C. (w trakcie dolałem 3x1.5L wrzątku). Filtracja: filtrator na początku średnio sobie radził. Ostatecznie wyszło ok. 17.5L 14°Blg i 2 litry słabszej brzeczki, którą dodam jak będzie trzeba. Gotowanie 90 minut (40g granulatu lubelskiego) na początku i 10g 20 minut przed końcem. Edytowane 24 Stycznia 2010 przez skyluker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Warka #4 i #5 rozlana do butelek (75sztuk). #4 po cichej, #5 po 10 dniach burzliwej (BLG spadło do 2). Muszę jakoś uskutecznić mycie butelek bo zajęło mi to 4 godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) 6.02.2010 Warka #6 Gryczane (przepis ze strony Jejskiego, odrobinę zmodyfikowany) Pilzneński - 4kg, Karmelowy ciemny Strzegom - 0,35kg Ciemny Caraaroma - 0,10kg Płatki gryczane błyskawiczne - 0,4kg, Lubelski granulat typ "45" - 15g Magnum szyszki - 15g Mech Irlandzki - 5g, Drożdże suche Safale US-05 - pół saszetki Zacieranie: 69-65stC - 75min. 72stC -15 min. Podniesienie temp. do 76°C i filtracja. Gotowanie 80min. Szyszki Magnum - 15g 10 minuta mech na 15 min Lubelski granulat typ "45" - 15g 65 minuta W sumie wyszło 16,2L 15.5°Blg. Kusiło mnie, żeby dolać resztę brzeczki aby blg spadło do 12 ale tym razem spróbuję coś treściwszego uzyskać. Edytowane 8 Lutego 2010 przez skyluker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Karmelowy ciemny Caraaroma - 0,35kgCiemny Caraaroma - 0,10kg Dwa razy Caraaroma, czy miało być coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 @elroy, mój błąd w zapisie, już poprawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 14 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 (edytowane) Warka #6 po 8 dniach zlana na cichą. Odfermentowała <4°Blg. Warka #7 Hefe-Weizen Zasyp: 1.8kg słodu pilzneńskiego 2kg słodu pszenicznego 0.4kg płatków żytnich błyskawicznych Zacieranie: 45°C - 15 min 67°C - 1h (odebranie części zacieru, podgrzanie do 72°C , przerwa 20 min, gotowanie 20 min i z powrotem do zacieru głównego) - pierwsza próba z dekoktem. Jednak trzeba go odbierać sitkiem, żeby był gęstszy. 72°C - 15 min 76°C i filtracja. Tym razem nie bawiłem się w dolewanie wody, ale do filtratora od razu wlałem dodatkowe 12L. Po odfiltowaniu okazało się, że wyszło 10.5°Blg. Trochę mało, ale sporo odparowało w trakcie gotowania, więc mam nadzieję, że do 12°Blg wzrosło, bo nie miałem kiedy zmierzyć. Zadane drożdżami W-06 (pół saszetki miałem od pół roku). Zrobiłem im wcześniej starter, uruchomiły się i 8h po zadaniu jest już piękna piana. Edytowane 15 Lutego 2010 przez skyluker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Warka #6 rozlana dn. 3.03 do butelek. Warka #7 po fermentacji burzliwej znalazła się 23.02 w butelkach. Degustowane 4.03 - mała zawartość alkoholu, zrównoważone nuty goździkowo-bananowe. Wyczuwalna oleistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Po przerwie przyszedł czas na następną warkę. #8 Foreign Extra Stout Przepis wg wiki (od Dori). http://www.wiki.piwo.org/index.php/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 Poszło bardzo sprawnie. Wyszło 20 litrów 16.5°Blg. Drożdże zadane, fermentacja rozpoczęta. Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez skyluker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Warka #8 rozlana po 8 dniach fermentacji burzliwej ( z czego burzliwy był tylko 1. dzień) - próba smakowa pozytywna, ze względu na zupełny brak posmaków drożdżowych zrezygnowałem z fermentacji cichej. Z 16.5°Blg zeszło do 6°Blg. Refermentacja : 16.5L - 125g glukozy. Następny w kolejce Dunkelweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Warka #8 po 10 dniach od zabutelkowania już pomalutku schodzi. Piwo wyszło świetne, treściwe, okrągłe, z posmakami ekspresso. W ten weekend przymierzam się do ciemnej pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 (edytowane) Warka #9 DunkelWeizen Zasyp: - 3.0kg pszenicznego - 1.5kg pilzneńskiego - 1.0kg monachijskiego - 0.5kg karmelowego jasnego - 0.2kg karmelowego ciemnego chmielenie: Magnum 15g Uzyskano: 15°Blg jakieś 16L. (dramatyczna wydajność ) drożdże S-06. 13.05. zlana na cichą, bardzo mętna. Zapachy głównie bananowe. --- W planach: Irish Red Ale, Saison, Witbier. Edytowane 13 Maja 2010 przez skyluker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 według mnie przy takim zasypie powinieneś otrzymać 30L 12,5-13blg mogłes jeszcze wysładzać chyba że mierzyłeś w 15 czym filtrujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się