Jasiu Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Nie mam doświadczenia z tym słodem, chciałem Was dopytać - jakiego poziomu wędzonki mogę spodziewać się po 80% zasypie słodu wędzonego od Weyermanna? Celuję w bardzo mocno wędzone piwo, ale niestety Steinbacha nie ma w sklepach, z których korzystam, także ratuję się Weyermannem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Jeśli oczekujesz mocnego efektu to będziesz zawiedziony nawet przy 100%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 A jakby tak wrzucić 200% ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 Steinbach wędzony jest dużo intensywniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 No właśnie, a miał ktoś do czynienia z wędzonym bukiem z castle malting? Ja ostatnio zamówiłem i się zastanawiam jak wypada w porównaniu z Weyermanem. Co do Steinbacha. Ponoć partia ubiegłoroczna ze Steinbacha dawała słabsze efekty niż poprzednie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 2, 2015 Share Posted December 2, 2015 Celuję w bardzo mocno wędzone piwo, ale niestety Steinbacha nie ma w sklepach, z których korzystam, także ratuję się Weyermannem. A jest coś innego? Bestmaltz ma fajny słód wędzony. Wayermann jest chyba najsłabiej wędzony ze wszystkich popularniejszych słodów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted December 4, 2015 Author Share Posted December 4, 2015 Nic bukowego oprócz Weyermanna. No trudno, zobaczy się, spróbuję z tym co jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 5, 2018 Share Posted December 5, 2018 W dniu 1.12.2015 o 20:49, Dario napisał: a miał ktoś do czynienia z wędzonym bukiem z castle malting? up... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 W dniu 1.12.2015 o 20:49, Dario napisał: a miał ktoś do czynienia z wędzonym bukiem z castle malting? Temat stary ale może ktoś kiedyś będzie szukał czegoś na ten temat. Zdecydowałem się wykorzystać ten słód w Foreign Smoked Stout. Użyłem 1kg tego słodu na 25l warkę. Zasyp miał dodatkowo 0,5kg jęczmienia palonego. Gęstość początkowa 15blg. Wędzonka jest wyraźnie wyczuwalna aczkolwiek nie mam do czego porównać bo to mój pierwszy wędzony wyrób. Tak czy siak polecam, ja jestem bardzo zadowolony z rezultatu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prusak Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Może słabo szukałem ale nie znalazłem - jak się ma intensywność wędzonki słodu wędzonego bukiem Viking Malt do słodu Weyermana? Ma ktoś porównanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts