bart3q Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Brakuje Ci siarczanów i alkaliczności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Woda spoko, miększa niż moja, nie będzie mocno uwypuklać goryczki. jsakic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golgonc Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Witam, Proszę o pomoc w modyfikacji wodyStyl- IIPA; 19Blg; 8,3 SRM; 65 IBU http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=9QXNKXB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Wszystkie wartości liczbowe dziesiętne w tym kalkulatorze wpisujemy po ".", a nie po ",". Moja propozycja: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=PH16XVX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 z pomocą Łukasza (dzięki raz jeszcze) udało nam się zrobić taki profil pod RISa 25% ekstr. ~63 EBC: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=8G2FXXJ kupiłem dziś sode kaustyczną (NaOH). Na podstawie kalkulatora można wywnioskować, że jest to bardzo skuteczny regulator kwasowości - wykorzystywany z resztą w przemyśle spożywczym jako E524. W RISie może mieć szczególne zastosowanie ponieważ ten styl nabiera znaczącej kwaśności z powodu wysokiego udziału w zasypie ziarna palonego. Udałem się więc do hurtowni artykułów chemicznych w Łodzi i zakupiłem 1kg. Okazało się, że jest to WODOROTLENEK SODU TECHNICZNY. Naturalne więc staje się pytanie - czy można go wykorzystać w spożywce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Wg skali czystości spożywczy jest niżej niż techniczny ale techniczny może zawierać więcej metali ciężkich. Edit: może a nie musi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 z pomocą Łukasza (dzięki raz jeszcze) udało nam się zrobić taki profil pod RISa 25% ekstr. ~63 EBC: http://www.brewersfr...tor/?id=8G2FXXJ Przerzuć całość NaOH do zacierania - pH i tak będzie niższe niż pokazuje kalkulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 (edytowane) Woda spoko, miększa niż moja, nie będzie mocno uwypuklać goryczki. Skoro nie podał siarczanów to skąd wiesz jak będzie uwypuklać goryczkę? Fakt, wapń niby w dużych stężeniach też na nią wpływa, ale wszędzie jest brany jako główny parametr stosunek chlorki/siarczany oraz ich poziomy. Jak oceniacie moją kranówkę: Zawartość składników mineralnych - 401,1 mg/l a) stężenie magnezu - 16,6 mg/l b) stężenie wapnia - 80,0 mg/l c) stężenie sodu - 24,7 mg/ll d) stężenie potasu 6,3 mg/l Twardość wody (st. dH) - 14,6 pH - 7,6 http://www.mpwik.wroc.pl/parametry-wody/ Wapń i magnez praktycznie takie same, twardość różni się maks o 1dH, więc też praktycznie taka sama. Edytowane 20 Lipca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Koledzy, mała prośba o pomoc. Od września startuję z instalacją RO i na początek myślałem do pierwszej warki pomieszać 50% / 50% z moją kranówą. Celuję w Yellow Bitter i z dodatkami wychodzi mi coś takiego: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XTM6XJ2 Martwię się tylko o niskie RA, ale przy piwach jasnych może być podobno nawet do -50 do 0, a HCO3 od 0 do 50. To chyba nie jest źle ? Dzięki za pomoc. kamil80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Koledzy, mała prośba o pomoc. Od września startuję z instalacją RO i na początek myślałem do pierwszej warki pomieszać 50% / 50% z moją kranówą. Nie rozumiem w jakim celu chcesz mieszać? Nie lepiej użyć 100% RO? Celuję w Yellow Bitter i z dodatkami wychodzi mi coś takiego: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XTM6XJ2 Martwię się tylko o niskie RA, ale przy piwach jasnych może być podobno nawet do -50 do 0, a HCO3 od 0 do 50. To chyba nie jest źle ? Dzięki za pomoc. Jaki kolor piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Koledzy, mała prośba o pomoc. Od września startuję z instalacją RO i na początek myślałem do pierwszej warki pomieszać 50% / 50% z moją kranówą. Nie rozumiem w jakim celu chcesz mieszać? Nie lepiej użyć 100% RO? Celuję w Yellow Bitter i z dodatkami wychodzi mi coś takiego: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XTM6XJ2 Martwię się tylko o niskie RA, ale przy piwach jasnych może być podobno nawet do -50 do 0, a HCO3 od 0 do 50. To chyba nie jest źle ? Dzięki za pomoc. Jaki kolor piwa? Kolor masz wpisany w kalkulator - 4 SRM. A co do mieszania wody, to nie musze od razu sypać wszystkich soli. Wystarczy mi chlorek wapnia i gips do większości piw jakie planuję robić. Nie celuję w Pilsy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Kolor masz wpisany w kalkulator - 4 SRM. A co do mieszania wody, to nie musze od razu sypać wszystkich soli. Wystarczy mi chlorek wapnia i gips do większości piw jakie planuję robić. Nie celuję w Pilsy To teraz wpisz zamiast koloru wszystkie słody i zobacz czy zmieni się pH (a jest duża szansa, że zmieni się). Musisz przetestować jak w rzeczywistości wychodzi pH w porównaniu do tego, co liczy kalkulator. Oczywiście, że nie musisz, ale w takim razie po co Ci woda RO? W swojej kranówie poza związkami podanymi w raporcie masz również inne "dodatki", które niekoniecznie mogą być pożądane: np. żelazo, jakieś zabarwienie od rur po drodze itp. Poza tym kombinacje z zakwaszaniem. Zresztą ... przekonywał Ciebie do tego nie będę - to Twoje piwo Wg mnie za mało Ca i Cl2. Poza tym RA nie jest za małe pod ten kolor - powiedziałbym nawet, że jest za duże, ale mieszczące się w zakresie. Jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki, pewnie zainwestuję we wszystkie sole, bo to i tak groszowe sprawy. Nie mogłem tylko nigdzie znaleźć dokładnej informacji jak je dodawać, czy do każdej wody (np mash out, wysładzanie) Czy dodajemy sole do wody przed zacieraniem, rozpuszczamy je i potem dodajemy słody ? Czy wysładzamy wodą RO, a drugą porcję soli dajemy dopiero do gotowana. Takie szczegóły ale pewnie istotne. Może masz info gdzie znaleźć gotowe zestawy dodawania soli pod konkretne profile. I czy w ogóle trzeba taką zmodyfikowaną wodę zakwaszać, czy zawsze się ustali PH na odpowiednim poziome ? Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Też polecam wodę 100% RO + sole. Do tego mała waga z precyzją do 0,1 gr. I czy w ogóle trzeba taką zmodyfikowaną wodę zakwaszać, czy zawsze się ustali PH na odpowiednim poziome ? 100% RO + sole raczej się nie zakwasza, PH powinno być praktycznie zawsze poniżej 6,0 (mi wychodzi w okolicy 5,7) ale .... dla pewności oczywiście lepiej za każdym razem je zmierzyć, to co wylicza kalkuator trzeba jednak sprawdzać z rzeczywistością. Osobiście używam Bru'n Water jako kalkulatora, mogę pomoć w krótkim podstawowym szkoleniu jak go używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Też polecam wodę 100% RO + sole. Do tego mała waga z precyzją do 0,1 gr. I czy w ogóle trzeba taką zmodyfikowaną wodę zakwaszać, czy zawsze się ustali PH na odpowiednim poziome ? 100% RO + sole raczej się nie zakwasza, PH powinno być praktycznie zawsze poniżej 6,0 (mi wychodzi w okolicy 5,7) ale .... dla pewności oczywiście lepiej za każdym razem je zmierzyć, to co wylicza kalkuator trzeba jednak sprawdzać z rzeczywistością. Osobiście używam Bru'n Water jako kalkulatora, mogę pomoć w krótkim podstawowym szkoleniu jak go używać. Dzięki za pomoc. Bru'n Water ściągnąłem ale teochę się z nim motam. http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ sobie wszyscy chwalą i chyba działa podobnie. Czy w Bru'n Water są gotowce z ilościami soli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Bru'n Water ma profile wody które wybierasz, a później dodajesz soli tak aby osiągnać zakładane parametry, sam ilości soli nie wyliczy. Dla mnie jest bardziej czytelny i zrozumiały ale to już kwestia indywidualna, BF też próbowałem używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 A takie coś 100% RO + sole profil na "jasne mocno chmielone" http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XNQ8TP8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 A takie coś 100% RO + sole profil na "jasne mocno chmielone" http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XNQ8TP8 Ja bym zrobił tak: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=BDFXQQG Ewentualnie usuń CaCO3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) A takie coś 100% RO + sole profil na "jasne mocno chmielone" http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XNQ8TP8 Ja bym zrobił tak: http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=BDFXQQG Ewentualnie usuń CaCO3. Tak na chłopski rozum to właśnie po co mi na siłę CaCO3 i wprowadzanie wodorowęglanów do jasnego piwa. Magnezu też by się trochę przydało więc MgSO4 bym nie usuwał. Z tym podniesieniem CaCl2 to już nie wyjdzie Bitter tyko Balanced ale dzięki za pomoc. Samo wyjdzie w praniu. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Magnezu też by się trochę przydało więc MgSO4 bym nie usuwał. Z tym podniesieniem CaCl2 to już nie wyjdzie Bitter tyko Balanced ale dzięki za pomoc. Samo wyjdzie w praniu. Jak nie dodasz magnezu to nic się nie stanie - on robi to samo co Ca, ale po prostu słabiej. Co do wodorowęglanów to niewielka ich ilość nie zaszkodzi, a trochę podniesiesz RA, bo -70 to nieco za nisko nawet jak na 4SRM. Dałbym trochę żeby je podnieść. Co do profilu to zbalansowany do bittera będzie dobry, ale próbuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Magnezu też by się trochę przydało więc MgSO4 bym nie usuwał. Z tym podniesieniem CaCl2 to już nie wyjdzie Bitter tyko Balanced ale dzięki za pomoc. Samo wyjdzie w praniu. Jak nie dodasz magnezu to nic się nie stanie - on robi to samo co Ca, ale po prostu słabiej. Co do wodorowęglanów to niewielka ich ilość nie zaszkodzi, a trochę podniesiesz RA, bo -70 to nieco za nisko nawet jak na 4SRM. Dałbym trochę żeby je podnieść. Co do profilu to zbalansowany do bittera będzie dobry, ale próbuj W moim profilu http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=XNQ8TP8 RA wynosi -50 ale faktycznie niewielka ilość CaCO3 to może poprawić. Tu po małej modyfikacji http://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=HXXDXJ7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Też jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Tu po małej modyfikacji http://www.brewersfr...tor/?id=HXXDXJ7 To teraz druga częśc zabawy Wyliczyłeś sobie ilość na całość wody 52l, teraz musisz wiedzieć ile z tego dać do zacieranie a ile później (najlepiej do gotowania). Z Bru'n Water już byś to wiedział Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Z proporcji ? woda do zacierania 22L / wysładzania 30L (ok 40% / 60%) A tak na serio muszę kiedyś poprosić o podszkolenie z Bru'n Water Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Wyliczyłeś sobie ilość na całość wody 52l, teraz musisz wiedzieć ile z tego dać do zacieranie a ile później (najlepiej do gotowania). Z Bru'n Water już byś to wiedział Wojtek, albo nie rozumiem o co Tobie chodzi, albo się już pogubiłem. Przecież w kalkulatorze BF określasz na początku ilości wody: 52L całość i potem 22L na mash oraz 30L na sparge. Co tu jeszcze chcesz wyliczać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się