Skocz do zawartości

Milicki Browar Rynkowy


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

warka CVII była przelana na cichą z tydzień temu.

 

warka nr CVIII, dnia 04.11.2011 - Pils

 

- słód pilzneński - 4,5kg

- słód monachijski - 0,8kg

 

zacieranie:

53°C - 15min

63°C - 45min

74°C - 10min

 

chmiel Marynka i Lubelski

 

drożdże gęstwa S-23

 

W między czasie byłem znów w Szkaradowie na warzeniu, wygląd piwniczki z zewnątrz powyżej strony. A tak jest we wnętrzu.

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka nr CIX, dnia 19.11.2011 - Urbock wędzony górnofermentacyjny.

 

- słód wędzony - 6kg

- słód pilzneński - 1kg

- słód Cararoma - 0,3kg

- słód Carahell - 0,5kg

 

zacieranie:

 

52°C - 10min

63°C - 40min

73°C - 10min

 

chmiel: Marynka i Lubelski

Edytowane przez jacer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Urbock praktycznie odfermentował, 3,5Blg. Zapach wędzonki gdzieś znikł. Piwo jest misiowate, podejrzewam, że to od Carahella. Kolor w szkle degystacyjnym pomarańczowy.

 

następne będzie z innym słodem wędzonym, bez carahella, z innym karmelowym zatarte jeszcze bardziej wytrawnie, dla pogłebienia koloru słód palony na sam koniec.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Urbock praktycznie odfermentował, 3,5Blg.

[...]

następne będzie [...]zatarte jeszcze bardziej wytrawnie

Z 18 o 3,5blg to mało? Toż to już jest niezła siekierka: ponad 9,4% alk. A Ty chcesz jeszcze bardziej wytrawnie zacierać? ;)

 

Edit: sorry - coś źle policzyłem: z 18 do 3,5blg to nie 9,4% a ok 8,1% alk (+ew. refermentacja).

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, cały czas mam na jezyku smak Urbocka ze Schlenkerli, gdzie piwo jest wytrawne, bardzo pijalne, lekko karmelowe i super wędzone

Aaa... no chyba że tak. ;) Nie piłem (chyba), to mogę nie wiedzieć. :)

Ale jednak... jakoś tak... ponad 9% alk.. nie jestem pewien czy do koźlaka dobrze pasuje...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Urbock praktycznie odfermentował' date=' 3,5Blg.

[...']

następne będzie [...]zatarte jeszcze bardziej wytrawnie

Z 18 o 3,5blg to mało? Toż to już jest niezła siekierka: ponad 9,4% alk. A Ty chcesz jeszcze bardziej wytrawnie zacierać? ;)

Przyłączam się do protestów. :) Ta misiowatość zniknie z leżakowaniem, a piwo wtedy stanie się puste i alkoholowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z 18 o 3' date='5blg to mało? Toż to już jest niezła siekierka: ponad 9,4% alk. A Ty chcesz jeszcze bardziej wytrawnie zacierać? :lol:[/quote']

bardziej 7,5 niż 9,4.

Przy wyższych gęstościach wzór którym wyliczyłeś te 7,5% mocno niedoszacowuje.

Ale faktycznie gdzieś źle wpisałem, bo nawet licząc drugim wzorem stąd wychodzi 8,1% (plus ew. refermentacja). Tak więc sorry... nie będzie to aż taka wielka siekierka jak myślałem. :lol:

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka nr CX, dnia 25.11.2011, IPA

 

- słód pilznenski - 5,5kg

- słód Caraaroma - 0,3kg

 

drożdże gęstwa z poprzedniej warki, która wyszła sobie w lodówce ze słoika.

 

Nad chmielami będe myślał podczas zacierania i filtracji. Różne amerykany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.