przemo70 Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Zaraz z Maciejem wychylimy serią "belgów"Twoje zdrowie. co by ten sezon był owocny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Zaraz z Maciejem wychylimy serią "belgów"Twoje zdrowie. co by ten sezon był owocny Nie owocny, tylko estrowy. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Zaraz z Maciejem wychylimy serią "belgów"Twoje zdrowie. co by ten sezon był owocny Nie owocny' date=' tylko estrowy. :)[/quote'] Nie śmiej się z kolegi "piwny zboczeńcu" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 Sezon warzelniczy 2011/2012 warka nr CVII, dnia 15.11.2011 - Pils Od biedy to można by już teraz warzyć pilsa , po co jeszcze czekać miesiąc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) warka CVII była przelana na cichą z tydzień temu. warka nr CVIII, dnia 04.11.2011 - Pils - słód pilzneński - 4,5kg - słód monachijski - 0,8kg zacieranie: 53°C - 15min 63°C - 45min 74°C - 10min chmiel Marynka i Lubelski drożdże gęstwa S-23 W między czasie byłem znów w Szkaradowie na warzeniu, wygląd piwniczki z zewnątrz powyżej strony. A tak jest we wnętrzu. Edytowane 4 Listopada 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 warka CVII, zabutelkowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) warka nr CIX, dnia 19.11.2011 - Urbock wędzony górnofermentacyjny. - słód wędzony - 6kg - słód pilzneński - 1kg - słód Cararoma - 0,3kg - słód Carahell - 0,5kg zacieranie: 52°C - 10min 63°C - 40min 73°C - 10min chmiel: Marynka i Lubelski Edytowane 19 Listopada 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Urbock wędzony górnofermentacyjny. A jakie drożdżaki do tego specjału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Słód wędzony jaki dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Słód wędzony jaki dałeś? Weyermanna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Po domu rozchodzi się piękny zapach wędzonki. Kolor akuratny, zobaczymy jak z karmelowością. Kończy się filtrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Na jaka wędzonkę byś stawiał Weyermann czy Steinbach? Robiłeś jakieś testy porównawcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Nie robiłem. Jak narazie tylko Weyermann. Z tego co robiłem aby uzyskać fajną wędzonkę z Weyermenna to musi go być 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Gęstość początkowa 18Blg. Od rana pięknie fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 warka nr CVIII Zabutelkowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Urbock praktycznie odfermentował, 3,5Blg. Zapach wędzonki gdzieś znikł. Piwo jest misiowate, podejrzewam, że to od Carahella. Kolor w szkle degystacyjnym pomarańczowy. następne będzie z innym słodem wędzonym, bez carahella, z innym karmelowym zatarte jeszcze bardziej wytrawnie, dla pogłebienia koloru słód palony na sam koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) Urbock praktycznie odfermentował, 3,5Blg.[...] następne będzie [...]zatarte jeszcze bardziej wytrawnie Z 18 o 3,5blg to mało? Toż to już jest niezła siekierka: ponad 9,4% alk. A Ty chcesz jeszcze bardziej wytrawnie zacierać? Edit: sorry - coś źle policzyłem: z 18 do 3,5blg to nie 9,4% a ok 8,1% alk (+ew. refermentacja). Edytowane 25 Listopada 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 No, cały czas mam na jezyku smak Urbocka ze Schlenkerli, gdzie piwo jest wytrawne, bardzo pijalne, lekko karmelowe i super wędzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 No, cały czas mam na jezyku smak Urbocka ze Schlenkerli, gdzie piwo jest wytrawne, bardzo pijalne, lekko karmelowe i super wędzone Aaa... no chyba że tak. Nie piłem (chyba), to mogę nie wiedzieć. Ale jednak... jakoś tak... ponad 9% alk.. nie jestem pewien czy do koźlaka dobrze pasuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Urbock praktycznie odfermentował' date=' 3,5Blg.[...'] następne będzie [...]zatarte jeszcze bardziej wytrawnie Z 18 o 3,5blg to mało? Toż to już jest niezła siekierka: ponad 9,4% alk. A Ty chcesz jeszcze bardziej wytrawnie zacierać? Przyłączam się do protestów. Ta misiowatość zniknie z leżakowaniem, a piwo wtedy stanie się puste i alkoholowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Elo UKolor w szkle degystacyjnym pomarańczowy. Dobrze mieć takie szkło do prawidłowej oceny koloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Z 18 o 3,5blg to mało? Toż to już jest niezła siekierka: ponad 9,4% alk. A Ty chcesz jeszcze bardziej wytrawnie zacierać? bardziej 7,5 niż 9,4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) Z 18 o 3' date='5blg to mało? Toż to już jest niezła siekierka: ponad 9,4% alk. A Ty chcesz jeszcze bardziej wytrawnie zacierać? [/quote']bardziej 7,5 niż 9,4. Przy wyższych gęstościach wzór którym wyliczyłeś te 7,5% mocno niedoszacowuje. Ale faktycznie gdzieś źle wpisałem, bo nawet licząc drugim wzorem stąd wychodzi 8,1% (plus ew. refermentacja). Tak więc sorry... nie będzie to aż taka wielka siekierka jak myślałem. Edytowane 25 Listopada 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 warka nr CX, dnia 25.11.2011, IPA - słód pilznenski - 5,5kg - słód Caraaroma - 0,3kg drożdże gęstwa z poprzedniej warki, która wyszła sobie w lodówce ze słoika. Nad chmielami będe myślał podczas zacierania i filtracji. Różne amerykany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się