Pretox Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Cześć. Chcę zacząć swoją przygodę z piwowarstwem domowym. Zdobyłem już podstawową wiedzę na ten temat, lecz nie znalazłem nigdzie informacji które by rozwiały moją niepewność. Moje wahania dotyczą procesu fermentacji, czy fermentator może stać w pokoju w którym na codzień się żyje? Dodam że mam mały pokój i fermentator stałby obok łóżka od strony nóg. Czy podczas fermentacji wydzielają się zapachy który byłyby uciążliwe w normalnym funkcjonowaniu i czy sama fermentacja jest procesem głośnym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Zapach - co kto lubi, jeśli Twoja rodzina lubi zapach fermentacji i drożdży to czemu nie. Żyć się da ale komfort na pewno obniżony. Jest kilka osób na tym forum, które tak właśnie fermentują, a o przypadkach wyrzucenia piwowara z domu przez szanowną małżonkę nie słyszałem. Co do dźwięku są dwie szkoły. Jeśli uznasz tą bez rurki fermentacyjnej to jest to bezgłośne, jeśli z, to zyskasz przyjemne bulkanie zachęcające do przygody z muzyką (skoro metronom juz jest) . Powodzenia Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Rocaille'r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Bardziej martwiłbym się o temperaturę w pokoju. Pow. 20 °C to raczej za wysoka temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 jak od strony nóg to kicha amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Warz Waćpan Piwo, wstydu oszczędź! Zapachy z fermentacji są przyjemne, szczególnie przy IPA na dobrych chmielach Dźwięki z fermentacji są jak szum (Bulgotanie) morza w letnie popołudnie, kojące i uspokajające. O ile używasz rurki ;P Lepsze dźwięki wydaje ta ośmio-komorowa PS. Drożdże wydalają bardzo dużo CO2, więc w małym pokoju jak zamkniesz drzwi i okna możesz się udusić. Chyba że masz paprotkę na parapecie to spoko Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Chyba że masz paprotkę na parapecie to spoko Paprotka w nocy też produkuje CO2 a zużywa tlen, więc tylko pogorszy sytuację. Lepsze byłoby miejsce o niższej temperaturze, chyba, że w sypialni masz 18oC. Szukaj dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zawsze zostaje pudło styropianowe jeśli chodzi o temperatury. Może pomoże link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jeśli codziennie przed położeniem się spać umyjesz i zdezynfekujesz stopy piro to powinno być ok. Oskaliber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jeśli codziennie przed położeniem się spać umyjesz i zdezynfekujesz stopy piro to powinno być ok. Pff, ja tak robię zawsze. I nie ma różnicy czy fermentator stoi w piwnicy czy w sypialni:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Tylko niech nikt nie wpadnie na pomysł, żeby mu doradzić moczenie stóp w NaOH... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 żeby mu doradzić moczenie stóp w NaOH... boisz się, że potem się pośliźnie i może złamać nogę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 żeby mu doradzić moczenie stóp w NaOH...boisz się, że potem się pośliźnie i może złamać nogę? Dokładnie, przecież soda kaustyczna słynie ze swojej "śliskości" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Wez sie nie wahaj tylko kupuj zestaw i produkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Siedzi baca na kamieniu. Przechodzi turysta i pyta -czemu tak siedzicie Baco -ano waham się... -jak to się wahacie? -byłem wczoraj na weselu i jak wracałem dopadły mnie jakieś zbiry tak strasznie mnie pobili oj jak pobili ledwo do domu się doczolgalem, a moja kobietę jak dopadły, jak strasznie ja gwalcili, oj wszyscy po kolei ja gwalcili ... -to czemu się wahacie baco? -bo dziś są poprawiny moja chce iść ale ja się waham... Edytowane 10 Grudnia 2015 przez zepu dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi