Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Siemka. Taka sytuacja. ugotowałem American Barleywine no i co by nie marnować towaru, z wysłodzin do gara zlałem cienkie APA. Wszystko idzie dobrze poza tym że BW wyszło super klarowne a APA zupełnie przeciwnie. To samo zacieranie, ta sama filtracja, różnica jest tylko w chmieleniu i długości gotowania. Macie może pomysł dlaczego tak a nie inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Co to za różnica? Nie ma co oceniać brzeczki przed fermentacją. Przed gotowaniem już było mętne czy dopiero po? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Tydzień po zabutelkowaniu jest mętne. generalnie po fermentacji już było. 9 dni burzliwa i 10 cicha. temperatury fermentacji w obydwu przypadkach to 16 stopni. drożdże poszły s-04 z tym że do APA poszły świeże a do BW gęstwa po FES-ie. blg to 22,5 i 11. BW zeszło do 7 blg, APA do 2,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 długości gotowania ??Krócej gotowane to ile gotowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 BW ok 100 min, APA 60 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Naturalny drozdze bedzie przeciwnie. Moze infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Naturalny drozdze bedzie przeciwnie. Moze infekcja. hmmmm. z tej odpowiedzi zrozumiałem tylko "moze infekcja" ... ktoś ma jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Szczep drożdży również ten sam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Szczep drożdży również ten sam? tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się