Skocz do zawartości

Mętne wysłodziny po ABW


Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Taka sytuacja. ugotowałem American Barleywine no i co by nie marnować towaru, z wysłodzin do gara zlałem cienkie APA. Wszystko idzie dobrze poza tym że BW wyszło super klarowne a APA zupełnie przeciwnie. To samo zacieranie, ta sama filtracja, różnica jest tylko w chmieleniu i długości gotowania. Macie może pomysł dlaczego tak a nie inaczej? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tydzień po zabutelkowaniu jest mętne. generalnie po fermentacji już było. 9 dni burzliwa i 10 cicha. temperatury fermentacji w obydwu przypadkach to 16 stopni. drożdże poszły s-04 z tym że do APA poszły świeże a do BW gęstwa po FES-ie. blg to 22,5 i 11. BW zeszło do 7 blg, APA do 2,5.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.