siwy99 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Witam ! za dwa dni kolejne warzenie pilsa !chcę wykorzystać gęstwę drożdżową którą odzyskałem 20-tego listopada ,mam pytanie jak prawidłowo przygotować gęstwę ? brzeczki będzie 50-60 litrów , co powinienem zrobić i ile jej dodać ? gęstwa jest cały czas w piwie i stoi w lodówce w 10-ciu stopniach . Gęstwa nie ma żadnych nieprzyjemnych zapachów siarkowych czy kwaśnych. Tak wygląda dziś Tak wyglądała pod koniec listopada Pozdrawiam siwy. Edytowane 10 Grudnia 2015 przez siwy99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Teoretycznie trzymanie gęstwy pod piwem nie jest zalecane. Choć praktyki różne. Ja bym zlał piwo z góry. Dodał trochę wody przegotowanej i chłodnej! żeby się odkleiły od dna, przetarł krawędzie słoika spirytusem i na 60 litrów zadał 1 słoik (2 z prawej) może półtora. Do tego jest kalkulator http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlonline Wg twoich danych trzeba zadać jakieś 220-250 ml czyli jeden słoik choć nie wiem jakie BLG (Plato) planujesz itp. Ale browar to nie apteka, grunt żeby ruszyły. Edit: sorki zapomniałem że pils to dolniak więc drożdże chyba razy dwa, około 450-500 ml Edytowane 10 Grudnia 2015 przez mietekii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Ja tam bym nie zadawał tak starej gęstwy. Osobiście staram się zadawać jednodniową, aby były maksymalnie świeże. Jaki ekstrakt ma mieć to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Ja tam bym nie zadawał tak starej gęstwy. Osobiście staram się zadawać jednodniową, aby były maksymalnie świeże. Jaki ekstrakt ma mieć to piwo? z 20 listopada to chyba jeszcze w miarę młoda ta gęstwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Witam ! ma być pils i tak celuję w 12 blg , mam na wszelki wypadek 3 nowe paczuszki saflager w34/70 ale wolałbym wykorzystać te drożdże . ta gęstwa została zebrana w całości z fermentorów .Czy mogę zrobić tak że zleje piwo , przełożę górną część gęstwy do wysterylizowanego słoika z przegotowaną wodą ok 30 stopni ,rozmieszam i to co się będzie unosiło w toni to odleję i wykorzystam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Takie podstawowe informacje są na wiki, czego z nich nie korzystasz ? http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Dzięki za link , pytam na forum bo chodzi mi o poradę od osób które to wiele razy robiły Pozdrawiam siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 odzyskałem 20-tego listopada Jak dla mnie gęstwa dość leciwa by ją ponownie używać... Dzięki za link , pytam na forum bo chodzi mi o poradę od osób które to wiele razy robiły Założyłeś kolejny temat by dowiedzieć się rzeczy o których na forum pisano już dziesiątki razy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Tak jest dużo o tym ,ale jak widzisz wstawiłem zdjęcia bo nie wiem czy tak powinna prawidłowo wyglądać gęstwa , wracając do gęstwy dodałem ją do letniej przegotowanej wody po 10 minutach na dnie w słoikach pojawiła się warstwa trupów ,zlałem zawiesinę do kolejnych słoików i wstawiłem do lodówki , zobaczę co z tego będzie .Wybacz Pawle że ośmieliłem się zapytać coś na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Tak to wygląda teraz ! Czy będzie coś z tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Wygląda normalnie, a co będzie to sie okaże jak się piwo nagazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Uważasz że lepiej nie ryzykować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Ja już takich starszych gęstw nie używam (max. trzymam 1 tydzień, zazwyczaj 1-2 dni), za wiele razy już się na tym naciąłem, teraz szkoda mi mojej pracy i czasu. Musisz zdecydować sam. Piwo jakieś wyjdzie, drożdże przefermentują ekstrakt, ale co z profilem piwa to już dla mnie zbyt duża niewiadoma. Edytowane 11 Grudnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Chyba nie będę ryzykował ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 A ja bym użył. O ile nie doszło gdzieś do zakażenia podczas tych kombinacji z płukaniem i przelewaniem a gęstwa "ładnie pachnie". Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na wiek gęstwy i zadać odpowiednią ilość Moim zdaniem piwo na niej może być lepsze niż na sucharach. No ale absolutnie nie namawiam bo ryzyko zawsze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zobaczę jak będzie ta gęstwa wygladała jutro ,czy przez dobę w lodówce zdrowe drożdże powinny opaść na dno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Od 20 listopada to jest 3 tygodnie. Jak nie zamierzasz brać udziału w jakichś konkursach i robisz piwo dla siebie, to śmiało wlewaj. Przelicz sobie tylko ilość gęstwy, dodaj trochę górką i będzie OK. Ja ostatnio użyłem 5 tygodniowej i wszystko poszło OK. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz a jeżeli robisz piwko budżetowe to 9 zeta za drożdże to koszty wyższe o 20 % Edytowane 11 Grudnia 2015 przez mietekii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Nie nie robię na konkurs , robię dla siebie , poniosłem już trochę kosztów 13kg słodu wayermana też szkoda jak by co , na wszelki wypadek kupiłem i świeże drożdże 34/70 może trochę przepłaciłem bo 3x18,50 zł ale kupiłem w tym sklepie również chmiel lubelski 2015 wiec nie opłacało mi się gdzie indziej kupować taniej o dwa czy trzy złote. Zobaczę jak jutro będzie wyglądała gęstwa i ile tego będzie . Pozdrawiam siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Ja tam bym nie zadawał tak starej gęstwy. Osobiście staram się zadawać jednodniową, aby były maksymalnie świeże. Jaki ekstrakt ma mieć to piwo? z 20 listopada to chyba jeszcze w miarę młoda ta gęstwa... No nie wiem, według mnie niemal miesięczna gęstwa jest leciwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Witam ! dziś gęstwa wygląda tak : Dawać czy wylać ?.... Pozdrawiam siwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Widzę że popadamy trochę w histerię ale nie o tym. Jest jakiś skuteczny, może nawet laboratoryjny, sposób żeby sprawdzić starsze gęstwy na przykład dzień przed ich zadaniem by mieć pewność, że dają radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Czytam i nie wierze. Histeria w czystej postaci. Gestwa wygląda ok, można zadawać. Za dużo czytasz i masz mętlik w głowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zlać wodę sprawdzić zapach i zadawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy99 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Sprawa rozwiązana ! do jednej części dodane nowe drożdże do drugiej gęstwa ! zobaczymy co z tego wyjdzie , na pewno dam znać ! Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocaille'r Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tak sobie myślę, że wykorzystam wątek do pytań o swoje rozterki. Wyczytałem gdzieś (niestety nie potrafię tego znaleźć ponownie), że można zlać zielone piwo i od razu na te drożdże wlać brzeczkę. Niestety nie było nawet szczegółów co do takiego postępowania. Ma to sens czy lepiej przemyć je na szybko i dopiero wtedy dodawać? (Jeśli ktoś ma link do tematów/artykułów to bardzo proszę) Nie wiem czy rodzaje mają znaczenie ale czeka mnie taka operacja na kolsch->american wheat. No właśnie co do kolejności, ze słabszych do mocniejszych, z jasnych do ciemnych. ale jeśli różnica jest do tych np. 2Blg w przypadku obu jasnych to też ma to tak duże znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się