Maryush Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Jak chciałem kupić JWS to poszedłem do lekarza rodzinnego i poprosiłem o receptę na lek robiony. Powiedziałem mu po co mi ten specyfik. Receptę wypisał bez problemu, ale trochę się głowił co wpisać w kartę - ostatecznie wyszło, że do dezynfekcji rany na nodze Jest w Lublinie taka apteka, gdzie wszystkie leki robione są za 1 grosz Przypadkiem wtedy na tę aptekę trafiłem To było na początku 2009 roku. Wskaźnik działa do tej pory raczej poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 19 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Posiada w domu jodowy wskaźnik skrobi z BA oraz zwykłą jodynę z apteki wielkich różnic w używaniu nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żeglarz Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Cześć. Jaki z tegomorał ? Skoro piwo wychodzi jak trzeba to próba jodowa również jest miarodajna. Sory, ale to co napisałeś się nie trzyma ni kupy ni dupy, albo nie ogarniam Twojego spojrzenia na warzenie piwa. Dobre ale już tłumaczę. Jeśli dodam do gara sprawdzony słód (ześrutowany w sprawdzony sposób), zaleje wodą o znanym pH w ilości podawanej w przepisie. Jeśli stosuję wolnoobrotowe mieszadło i podtrzymuję stałą temperaturę w całym rozkładzie gara. Jeśli zacieram według przepisu przez określony czas, to przyznam szczerze jeszcze mi się nie zdarzyło żeby próba jodowa wskazała na brak rozkładu skrobi po ostatniej przerwie i przy końcu określonego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 ale gdyby nie zdarzały się problemy ze scukrzeniem to by nikt jej nie używał. Ja przy zwykłych piwach też nie robię, ale już przy witkach czy innych wynalazkach dla świętego spokoju robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 U mnie na 12 piw 2 razy wynik był pozytywny. Co ciekawe, oba piwa to były pszeniczne. Jak myślicie, czy to kwestia słodu pszenicznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Jak myślicie, czy to kwestia słodu pszenicznego? Tak, śrutowanego na tym samym ustawieniu co pilzeński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Podepnę się pod ten wątek Na czym jest robiona ta próba jodowa - gąbka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Ja tam widzę słoje, więc obstawiam drewniany "pręcik" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Podepnę się pod ten wątek Na czym jest robiona ta próba jodowa - gąbka ? http://braukaiser.com/blog/wp-content/uploads/2011/03/starch_test.jpg kreda. Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Podepnę się pod ten wątek Na czym jest robiona ta próba jodowa - gąbka ? http://braukaiser.com/blog/wp-content/uploads/2011/03/starch_test.jpg kreda. Przekonałeś mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się