dirk gently Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Witam, miałem już zaplanowany cały sezon warzenia bitterów, niestety dopiero co zmieniłem miejsce zamieszkania, wczoraj udało mi się zmierzyć temperaturę w piwnicy, a tam - zgroza - 9 (słownie dziewięć) stopni. Niestety piwnica nie posiada prądu do którego mógłbym podłączyć grzałkę, jedynie światło. Myślę więc, że temperatura fermentacji poza 13 stopni nie wyjdzie, o ile drożdże w ogóle ruszą. Lagery w ogóle mnie nie ciągną, więc szukam jakichś drożdży ejlowych które dadzą radę w takich warunkach. Z jednej stronych spodziewam się komentarzy w rodzaju "daj se spokój z górniakami" (i rozumiem, że byłyby to komentarze uzasadnione), ale z drugiej pamiętam wypowiedzi na forum mniej więc w taki stylu: "a moje <drożdże X> to i przy 6-ciu stopniach ruszyły". Nie pamiętam (i nie udało mi się znaleźć), ale wydaje mi się że "drożdże X" to S-04 albo US-05. Czy koledzy mogliby potwierdzić bądź polecić jakieś inne drożdże? Jakie są efekty smakowe pracy drożdży górniakowych w takich temperaturach (trzeba uważać na diacetyl? można się pożegnać z estrami?) Obecnie na stanie mam Danstar Windsor i Gozdawa US West Coast. Rozumiem że te drożdże odpadają? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Z mojego doświadczenia, do takich temperatur mogę Ci polecić Danstar Nottingham i Gozdawa Old German Altbier (OGA9). Oba szczepy używałem w temperaturach ok 10°C i w obu przypadkach zachowywały się bardzo poprawnie. (zrobiły co do nich należało i z efektów byłem zadowolony) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 "Drożdże X" to na 100% US-05 i na Twoim miejscu wypróbowałbym je jako pierwsze. Osobiście najniżej zszedłem z nimi do 12C, ale fermentacja przebiegła prawilnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Drożdże X" to na 100% US-05 albo na 99% danstar nottingham Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Czy US-05 i Gozdawa US West Coast to ten sam szczep? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 http://www.piwo.org/topic/18256-gozdawa-us-wc-us-west-coast/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Dzięki. A w jakiej temperaturze zadać drożdże? W docelowej temperaturze fermentacji, czy nieco wyższej, żeby się zdążyły rozbujać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Jeżeli US-05 będziesz zadawał uwodnione z saszetki, to przy 12 c, możesz mieć opóźniony start. Robiłem tak w pierwszych warkach fermentowanych w styropianowej skrzynce i startowały po ponad dobie. Przy fermentacji świeżą gęstwą nskie temperatury temu szczepowi nie przeszkadzają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Ja bym zadał w docelowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Masz światło=masz prąd. Złodziejka kosztuje jakieś 20zł Grzałka akwariowa też gdzieś tyle i masz wymarzone warunki do fermentowania wszystkiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 To nie takie światło. W zintegrowaną lampę halogenową z czujnikiem ruchu nie wkręcę złodziejki. To pierwsze co sprawdziłem, ale nie da się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 No nie wkręcisz, ale jeśli to 230V to kawałek kabla i załatwione. My ze szwagrem po pijaku nie takie rzeczy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Od strony technicznej wiadomo że to nie jest problem, ale modyfikacja instalacji odpada. Piwnice to są otwarte klatki, kazdy od razu zobaczy że podbieram prąd i się dopieprzą o bezpieczeństwo pożarowe. Z bardziej optymistycznych wiadomości, dziś temperatura w piwnicy prawie 13 stopni. Poprzedni pomiar robiłem na podłodze to i zimniej było. Pewnie temperatura będzie jeszcze wzrastać w miarę jak ludzie się będa wprowadzać do budynku i grzać w mieszkaniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 W 13°C to już neutralne górniaki bez problemu pofermentujesz ale raczej nie bittery, ja bym radził odpuścić piwnicę i fermentować w części mieszkalnej Link to comment Share on other sites More sharing options...
sziszi Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Te drożdze o których wspomnieli koledzy na powinny zadziałać w tych temeraturach, aczkolwiek profil smakowy piwa będzie raczej neutralny. Ja bym zrobił tak, schłodził brzeczkę do 16 stopni. Przy dobrych wiatrach, zanim się schłodzi do temperatury otoczenia, drożdże zaczną porządnie pracować i same podtrzymają temperaturę. A za 3-4 dni taki bitter będzie przefermentowany, najwyżej będzie trochę bardziej szkocki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Nottingham'y to takie dolne górniaki, jak masz do nich dostęp, to śmiało. Ja w piwnicy mam teraz 14 stopni i też chcę je odpalić na Korsarskim nr 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Mam internet to i mam dostęp, chyba faktycznie od nich zacznę, dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now