dirk gently Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam, miałem już zaplanowany cały sezon warzenia bitterów, niestety dopiero co zmieniłem miejsce zamieszkania, wczoraj udało mi się zmierzyć temperaturę w piwnicy, a tam - zgroza - 9 (słownie dziewięć) stopni. Niestety piwnica nie posiada prądu do którego mógłbym podłączyć grzałkę, jedynie światło. Myślę więc, że temperatura fermentacji poza 13 stopni nie wyjdzie, o ile drożdże w ogóle ruszą. Lagery w ogóle mnie nie ciągną, więc szukam jakichś drożdży ejlowych które dadzą radę w takich warunkach. Z jednej stronych spodziewam się komentarzy w rodzaju "daj se spokój z górniakami" (i rozumiem, że byłyby to komentarze uzasadnione), ale z drugiej pamiętam wypowiedzi na forum mniej więc w taki stylu: "a moje <drożdże X> to i przy 6-ciu stopniach ruszyły". Nie pamiętam (i nie udało mi się znaleźć), ale wydaje mi się że "drożdże X" to S-04 albo US-05. Czy koledzy mogliby potwierdzić bądź polecić jakieś inne drożdże? Jakie są efekty smakowe pracy drożdży górniakowych w takich temperaturach (trzeba uważać na diacetyl? można się pożegnać z estrami?) Obecnie na stanie mam Danstar Windsor i Gozdawa US West Coast. Rozumiem że te drożdże odpadają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Z mojego doświadczenia, do takich temperatur mogę Ci polecić Danstar Nottingham i Gozdawa Old German Altbier (OGA9). Oba szczepy używałem w temperaturach ok 10°C i w obu przypadkach zachowywały się bardzo poprawnie. (zrobiły co do nich należało i z efektów byłem zadowolony) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 "Drożdże X" to na 100% US-05 i na Twoim miejscu wypróbowałbym je jako pierwsze. Osobiście najniżej zszedłem z nimi do 12C, ale fermentacja przebiegła prawilnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Drożdże X" to na 100% US-05 albo na 99% danstar nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Czy US-05 i Gozdawa US West Coast to ten sam szczep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 http://www.piwo.org/topic/18256-gozdawa-us-wc-us-west-coast/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dzięki. A w jakiej temperaturze zadać drożdże? W docelowej temperaturze fermentacji, czy nieco wyższej, żeby się zdążyły rozbujać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jeżeli US-05 będziesz zadawał uwodnione z saszetki, to przy 12 c, możesz mieć opóźniony start. Robiłem tak w pierwszych warkach fermentowanych w styropianowej skrzynce i startowały po ponad dobie. Przy fermentacji świeżą gęstwą nskie temperatury temu szczepowi nie przeszkadzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ja bym zadał w docelowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Masz światło=masz prąd. Złodziejka kosztuje jakieś 20zł Grzałka akwariowa też gdzieś tyle i masz wymarzone warunki do fermentowania wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 To nie takie światło. W zintegrowaną lampę halogenową z czujnikiem ruchu nie wkręcę złodziejki. To pierwsze co sprawdziłem, ale nie da się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 No nie wkręcisz, ale jeśli to 230V to kawałek kabla i załatwione. My ze szwagrem po pijaku nie takie rzeczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Od strony technicznej wiadomo że to nie jest problem, ale modyfikacja instalacji odpada. Piwnice to są otwarte klatki, kazdy od razu zobaczy że podbieram prąd i się dopieprzą o bezpieczeństwo pożarowe. Z bardziej optymistycznych wiadomości, dziś temperatura w piwnicy prawie 13 stopni. Poprzedni pomiar robiłem na podłodze to i zimniej było. Pewnie temperatura będzie jeszcze wzrastać w miarę jak ludzie się będa wprowadzać do budynku i grzać w mieszkaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 W 13°C to już neutralne górniaki bez problemu pofermentujesz ale raczej nie bittery, ja bym radził odpuścić piwnicę i fermentować w części mieszkalnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Te drożdze o których wspomnieli koledzy na powinny zadziałać w tych temeraturach, aczkolwiek profil smakowy piwa będzie raczej neutralny. Ja bym zrobił tak, schłodził brzeczkę do 16 stopni. Przy dobrych wiatrach, zanim się schłodzi do temperatury otoczenia, drożdże zaczną porządnie pracować i same podtrzymają temperaturę. A za 3-4 dni taki bitter będzie przefermentowany, najwyżej będzie trochę bardziej szkocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Nottingham'y to takie dolne górniaki, jak masz do nich dostęp, to śmiało. Ja w piwnicy mam teraz 14 stopni i też chcę je odpalić na Korsarskim nr 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Mam internet to i mam dostęp, chyba faktycznie od nich zacznę, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się