wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka 23Mild09/04/2015XIII Konkurs Piw Domowych Birofilia 2015 w ŻywcuData: 2015-06-20Ocena: -Miejsce: Eliminacje Komentarz: Wady z metryczki: estrowe, fenolowe, stęchłe. Nic z tego nie wyczułem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka 24Coffee Stout26/04/2015XIII Konkurs Piw Domowych Birofilia 2015 w ŻywcuData: 2015-06-20Ocena: -Miejsce: Eliminacje Komentarz: Według metryczki - mocny ale nieprzyjemny aromat kawy. Fakt, kawa dominowała, aromat był przyjemny, choć powinno być bardziej zbalansowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka 25Witbier09/05/2015 II Międzynarodowy Konkurs Piw DomowychData: 2015-07-05Ocena: -Miejsce: Eliminacje Komentarz: Metryczka: wyraźne wady w aromacie i smaku, nuty siarkowe, jabłkowe i bardzo mocna kolendrowość. Nie zgadzam się, piwo było w porządku, choć zapewne na pudło za słabe. Po tym konkursie dałem sobie spokój z dalszymi startami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka 26Porter pszeniczny31/05/2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka 27Rosanke12/07/2015 Komentarz: swobodna interpretacja stylu. Całkiem przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka 28Dry Stout29/08/2015 Komentarz: całkiem przyjemny stout. Można trochę zwiększyć goryczkę. Od tej warki zacząłem stosować StarSan. Nie byłem zadowolony z OXI z marketów. Coś zbyt często w metrykach przejawiała się infekcja. Co prawda sam wyczułem ją tylko w części z piw, ale lepiej dmuchać na zimne. Jeśli miałbym wrócić do OXI to tylko do czystego nadwęglanu sodu. Jednak raczej na to się nie zapowiada. StarSan jest o wiele wygodniejszy, tańszy i likwiduje osad mineralny z twardej wody. Zmieniłem też sposób mycia butelek. Najpierw kąpiel w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, potem dezynfekcja StarSanem. Wcześniej wsypywałem OXI do butelek i zalewałem ciepłą wodą. Butelki oczywiście nadal płuczę po spożyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka 29American Wheat27/09/2015 Komentarz: pierwsze piwo z modyfikacją wody. Jestem bardzo zadowolony z efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka 30Irish Red Ale15/10/2015 Komentarz: przyjemne piwo. Trzeba popracować nad bardziej czerwoną barwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 31Koźlak holenderski20/10/2015 Komentarz: zszedł bardzo nisko, przez co po 3 tygodniach od butelkowania był dość alkoholowy. Po 5 tygodniach o niebo lepiej. Jestem zadowolony. Edytowane 10 Stycznia 2016 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Rok 2015:13 warek 136,5 l Mniej warek niż rok wcześniej. Po bardzo słabych wynikach w konkursach zacząłem szukać przyczyny. Zmieniłem sposób dezynfekcji oraz zacząłem modyfikować wodę. Efekty są więcej niż zadowalające. Zrobiłem też chłodnicę przeciwbieżną z 5m rurki miedzianej 8mm oraz zacząłem robić mniejsze warki. W przyszłym roku będę warzył co najmniej 2 razy w miesiącu i raczej w dzień.Najlepsze z uwarzonych:Coffee StoutWitbierDry StoutAmerican WheatIrish Red AleKoźlak holenderski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 32Russian Imperial Stout02/01/2016 Komentarz: Gęstwa z IRA poszła do podpiwku, po czym do RISa. Powoli zwiększam temperaturę fermentacji. Zaczynałem bardzo nisko - ok 12 st. C, po 9 dniach 18 st. C. Po 2 tygodniach podnoszę do 20 st. C.. Następnym razem nieznacznie zmniejszę udział jęczmienia palonego. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Warka 33Porter pomarańczowy16/01/2016 Komentarz: W dniu święto porteru bałtyckiego trzeba było uwarzyć porter. Co prawda nie porter bałtycki, lecz coś a la robust porter. Fermentację zaczynam od 15 st. C. Edytowane 21 Lutego 2016 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Warka 34American Bitter20/02/2016 Komentarz: Fermentację zaczynam od 15 st. C. Start po 18h. Pierwsza degustacja 14/05/2016: piwo wyszło genialne. Definitywnie do powtórzenia. Uzupełniłem notatki po rozlewie poprzednich 2 warek. Edytowane 15 Maja 2016 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) Warka 35Witbier orkiszowy07/05/2016 Komentarz: Fermentację zaczynam od 17 st. C. W ciągu tygodnia podniosłem do 22 st. C. Filtracja masakra - 3h, nic nie pomagało. Orkisz w filtracji jest gorszy niż pszenica i żyto. Wyszło tylko 10 Blg, celowałem w 12. Za dużo odebrałem z wysładzania, zbyt słabo się gotowało, poza tym po sprawdzeniu ilości węglowodanów w płatkach orkiszowych i owsianych doszedłem do wniosku, że domyślna ekstraktywność w Brewtarget była zbyt wysoka. W smaku fajne. Edytowane 5 Września 2016 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Warka 36Monachijski Ale14/08/2016 Komentarz: Fermentację zaczynam od 18 st. C. Po tygodniu podniosłem do 22 st. C. Infekcja - wylane 25/10/2016 Edytowane 25 Października 2016 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Ciekawe style, szkoda, że ograniczasz się do tabel. Zdecydowanie lepiej czyta się prozę pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Dzięki. Niestety z excela do forum niezbyt dobrze sie kopiuje, stąd tabelki wklejane jako obrazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Pierwsza porządna infekcja. Piwo wylałem. Sprzęt do dezynfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Rok 2016:5 warek 51,5 l Plan na 2016 był aby warzyć 2 warki w miesiącu. Niestety warunki na to nie pozwoliły. Od kwietnia 2017 powinno być lepiej. Zaliczyłem pierwszą porządną infekcję. Z pozostałych warek jestem zadowolony. Niestety zapasy powoli się kończą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 06/05/2018 Powrót do warzenia po prawie 2 latach przerwy. W dodatku pierwszy raz uwarzyłem 2 piwa w ciągu jednego dnia. Na pierwszy ogień poszło Pszeniczne i Porter wędzony gruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 37 Pszeniczne06/05/2018 Komentarz: Zabutelkowane po 1,5 roku od warzenia. Brak oznak infekcji. Przy butelkowaniu aromat drożdżowy. O dziwo kapsle skakały, może się nagazuje. Cudów w smaku i aromacie się nie spodziewam. Edytowane 6 Grudnia 2019 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Warka 38 Porter wędzony gruszą 06/05/2018 Komentarz: Zabutelkowane po 1,5 roku od warzenia. Brak oznak infekcji. Przy butelkowaniu przyjemny aromat. Jak poprzednio kapsle skakały, może się nagazuje. Może coś fajnego z tego wyjdzie. Wyleżakował się porządnie. ? Edytowane 6 Grudnia 2019 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) 06/12/2019 wreszcie zabutelkowałem piwa uwarzone 1,5 roku temu. Fermentory udało się domyć bez problemów. Teraz moczą się w ługu, wraz z pokrywami, rurkami i uszczelkami. Ostatnie kilka dni to porządki na poddaszu. Umyłem tonę sprzętu piwowarskiego. Jutro z rana naprawa lodówek fermentacyjnych i mycie Coobry. Wieczorem dziewicza warka na nowej warzelni. Mam nadzieję, że do końca roku kilka warek pyknie. Edytowane 7 Grudnia 2019 przez wizi korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 To żeś Panie zaszalał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Tak to czasami w życiu jest, że na hobby brakuje czasu i sił. Teraz powinno być już lepiej. Głód warzenia jest. Prawie 60kg słodów i 500 pustych butelek czeka ?? Edytowane 7 Grudnia 2019 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się