korzen16 Posted December 7, 2019 Share Posted December 7, 2019 Ja miałem prawie 5 lat przerwy, ale jak się raz spróbowało, to nie można od tego uciec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted December 7, 2019 Author Share Posted December 7, 2019 (edited) Warka 39 Monachijski Ale07/12/2019 Komentarz: Powtórka warki, której nie było dane mi wypić, ze względu na zakażenie. Jedyna zmiana to chmiel na aromat: Marynka zamiast Lubelskiego. Zapowiada się ciekawie. Fermentację zaczynam od 15st. C. Pierwsza warka na Coobra CB3. Jestem bardzo zadowolony. Wydajność 96% (licząc po amerykańsku), czyli standard u mnie. Biorąc pod uwagę, że warzyłem na starych słodach i nowym sprzęcie to rewelacja. Standardowa bazooka dała radę. Fermentacja ruszyła po 16h. Drożdże rok po terminie. Już podczas uwadniania widać było, że dadzą radę. Piwo bardzo fajne. Edited March 3, 2020 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted December 15, 2019 Author Share Posted December 15, 2019 (edited) Warka 40 Dry Stout 15/12/2019 Komentarz: Znowu kosmiczna wydajność. Czas też niezły: 4,5h. Pierwszy raz zakwaszałem wodę. Start fermentacji w 17st. C. Stout pełną gębą. Bardzo smaczne piwo. Edited March 3, 2020 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janciuncio Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 W dniu 7.12.2019 o 23:59, wizi napisał: Warka 39 Monachijski Ale07/12/2019 Komentarz: Powtórka warki, której nie było dane mi wypić, ze względu na zakażenie. Jedyna zmiana to chmiel na aromat: Marynka zamiast Lubelskiego. Zapowiada się ciekawie. Fermentację zaczynam od 15st. C. Pierwsza warka na Coobra CB3. Jestem bardzo zadowolony. Wydajność 96% (licząc po amerykańsku), czyli standard u mnie. Biorąc pod uwagę, że warzyłem na starych słodach i nowym sprzęcie to rewelacja. Standardowa bazooka dała radę. Fermentacja ruszyła po 16h. Drożdże rok po terminie. Już podczas uwadniania widać było, że dadzą radę. Wydajnosc 96? Jak???? Mistrzu jak???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted December 18, 2019 Author Share Posted December 18, 2019 (edited) Przede wszystkim zacieram 90 minut w 67 stopniach. Według mnie to idealne połączenie czasu i temperatury. Mimo, że nie jest to optymalna temperatura zarówno dla alfa- jak i beta-amylazy, to wydłużenie czasu zacierania pomaga enzymom dłużej działać. Osiągałem podobną wydajność zacierając w garnku jak i w Coobra. Kolejna sprawa to wygrzew w 78 st. C i wysładzanie. Wysładzam wodą o temperaturze 80 st. C. Zawsze do objętości. Nigdy nie przejmowałem się Blg wysłodzin. Co do samej Coobry to proces wygląda tak: stosunek wody do słodu 5:1 podgrzanie wody do 67 st.C wrzucam stopniowo słody, co jakiś czas mieszając. Staram się wszystko dobrze wymieszać, ale nie szorować po dnie wkładam górny talerzyk przez pierwsze 10 min puszczam pompę tylko na dolny obieg, pozwalając ułożyć się złożu filtracyjnemu pozostałe 80 min zacieram z włączoną pompą na dolny i górny obieg pompa jest włączona do końca wygrzewu zamykam górny obieg, podnoszę kosz na 1 poziom wysładzam stopniowo wlewając po 1L wody na górny talerzyk następnie podnoszę kosz na drugi poziom i czekam jak przestanie ciec. W tym czasie brzeczka się podgrzewa do wrzenia Warzę małe warki, Coobra daje radę bez dodatkowego sita czy hopstoppera. Standardowy kosz plus bazooka wystarczają. Zobaczę jak będzie przy witbierze i trudniejszych zasypach. Edited December 18, 2019 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted December 31, 2019 Share Posted December 31, 2019 Mnie bardziej ciekawi jak smak tych dwóch warek co poszły w butelki po pół i pótora roku w fermentatorach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 1, 2020 Author Share Posted January 1, 2020 Pszeniczne - szału nie ma, ale można wypić Porter - zapach obłędny, za to smak rozczarowanie - mega pustka. Szkoda, że smak nie idzie w parze z aromatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 7, 2020 Author Share Posted January 7, 2020 (edited) Warka 41 IPA 06/01/2020 Komentarz: Zabutelkowałem Monachijskie Ale - gęstwa poszła do IPA. Start fermentacji w 15st. C. Masakryczne zacieranie. Młóto zbijało się w beton. Mieszanie polepszało przepływ tylko na kilka minut. Bazooka zapchana drobinkami słodu. Po filtracji brzeczkę przelałem do garnków i przefiltrowałem przez pieluchę. Chmielenie i chłodzenie przebiegało bezproblemowo. Problemy zapewne wynikają ze zbyt drobnego śrutowania w sklepie. Jeszcze tylko 5 kg słodu do wykończenia i zaczynam sam śrutować Edited March 3, 2020 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 20, 2020 Author Share Posted January 20, 2020 (edited) Warka 42 Old Ale 19/01/2020 Komentarz: Zabutelkowałem W40 Dry Stout - gęstwa poszła do Old Ale. Start fermentacji w 15st. C. Tym razem wszystko poszło gładko. Zacząłem sam śrutować. W przypadku tej warki do kotła poszedł miks. Najpierw Pilzneński i Carawheat ześrutowane przeze mnie. Potem reszta ześrutowana przez sklep. Wsypywałem małymi partiami, mieszając za każdym razem, tak aby nie wzruszyć za bardzo niższych warstw. Dzięki temu złoże dobrze się ułożyło i brzeczka fajnie filtrowała się przez nie. Kranik na górny przepływ odkręcałem powoli, aby nie zapchać bazooki. Następnym razem spróbuję ustawić większy przepływ. Edited March 3, 2020 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 3, 2020 Author Share Posted March 3, 2020 (edited) Warka 43 Barleywine 02/03/2020 Komentarz: Zabutelkowałem W41 IPA oraz W42 Old Ale. Gęstwa z Old Ale poszła do Barleywine. Start fermentacji w 17st. C. 10L w fermentatorze 33L, aby piana nie wyszła? Najmocniejsze moje piwo z samego słodu. Zapowiada się fajnie. Trzeba pomyśleć o siatce na dno kosza. Bazooka zalepiła się masakrycznie resztkami słodu i białkiem. Nic nie leciało. Po chłodzeniu zlewałem przez wężyk. Bardzo dużo brzeczki zostało w chmielu. Musiałem wyciskać przez pończochę i pieluchę (miejsce w pończosze się skończyło ?). Młóto w koszu dobrze filtrowało, choć tempo powinno być trochę szybsze. Własne śrutowanie, porządny wir przy wsypywaniu i nic się nie zbija. Zabutelkowane po 10 miesiącach. Ryzyko granatów pewnie minęło ? Zeszło aż do 3 Blg. W smaku bogate, choć alkoholowe. Edited January 10, 2021 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 10, 2021 Author Share Posted January 10, 2021 (edited) Warka 44 Witbier 10/01/2021 Komentarz: Wszystko poszło jak należy. Hopstopper i siatka na dno kosza sprawdziły się znakomicie. Pierwsze piwo na Safale K-97. Start fermentacji w 16st. C. Piwo OK, kolendra subtelna, jednak trzeba rozgniatać. Edited March 28, 2021 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 18, 2021 Author Share Posted January 18, 2021 (edited) Warka 45 American Wheat 17/01/2021 Komentarz: Zacieranie spoko. Hopstopper się przytkał po gotowaniu, więc wolno do wiadra leciało. Prawdopodobnie przez mój błąd (odkręcony kranik podczas gotowania) lub zasyp. Na dnie zostały ok. 2 litry, ale już nie miałem ochoty bawić się w filtrowanie. Wraz ze śrutowaniem zmieściłem się w 4h. Rekord. Start fermentacji w 13st. C. Ruszyła poniżej 24h od zadania. Piwo smaczne, zbalansowane. Edited March 28, 2021 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 27, 2021 Author Share Posted February 27, 2021 (edited) 27/02/2021 2 warki jednego dnia, w międzyczasie butelkowanie 2 poprzednich. Nowy śrutownik sprawdził się wyśmienicie. Warka 46 Kolsch 27/02/2021 Komentarz: Zacieranie spoko. Start fermentacji w 13st. C. Zabutelkowane przy 1 Blg. Edited May 11, 2021 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 27, 2021 Author Share Posted February 27, 2021 (edited) Warka 47 Porter Bałtycki 27/02/2021 Komentarz: Błąd na starcie - zacieranie w 13l. Dolałem 2l, aby przykryć złoże. Powinienem ograniczyć ilość wody do wysładzania. Celowałem w 10l 19Blg. Start fermentacji w 13st. C. Butelkowanie: 22 butelki plus pół butelki wypite na miejscu. Edited January 29 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 11, 2021 Author Share Posted May 11, 2021 (edited) Warka 48 White IPA 10/05/2021 Komentarz: Tragiczna wydajność. Celowałem w 10l 22,5 Blg. Obstawiam: niska siła diastatyczna słodów Steinbach lub mniejsza ekstraktywność niż zakładane 80%. Ewentualnie za niska temperatura zacierania. Złoże było ok, brzeczka powoli spływała. W zamyśle miała to być hybryda Barley Wine i Witbiera. Przez niższą wydajność wyszła White IPA. Start fermentacji w 17st. C. Ruszyła po ok 24h, bardzo intensywna fermentacja, mimo trzymania temperatury. Zaczęło wychodzić. Pokrywa do mycia i przy okazji szybka fotka. Butelkowanie: 20 butelek plus pół butelki wypite na miejscu. Dużo gęstwy, więc spore straty Edited January 29 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted November 25, 2022 Author Share Posted November 25, 2022 Znowu jakaś chora przerwa w warzeniu się zrobiła. Prawie 60kg słodów czeka w magazynie, do tego ponad 300g chmielu i 4 paczki drożdży. Najstarsze to S-04 mające termin do 12-2021, ale że były cały czas w lodówce to pewnie ruszą. Jak coś to mam zapasowe. Tak więc pewnie Mild poleci na start. Tylko najpierw trzeba pracownie odgracić i posprzątać. Może w kolejny weekend coś się uwarzy. Oby determinacji do sprzątania starczyło. Potem już z górki pójdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 29 Author Share Posted January 29 Uff . Wreszcie udało się znaleźć czas, aby ogarnąć ten bałagan i domyć sprzęt, który zdążył porządnie się zakurzyć. Po prawie 2 latach zabutelkowałem piwa. Grifo HD przeszło chrzest bojowy. White IPA trochę alkoholowa, rozgrzewająca. Porter fajny, szczególnie w smaku. Oba piwa bez infekcji. Co ciekawe US-05 ok. 0,5l gęstwy zbitej na beton, K-97 mniej zwarta, ale więcej i trochę pływało po powierzchni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 31 Author Share Posted January 31 (edited) Warka 49 American Wheat 30/01/2023 Komentarz: Coś prostego na rozruszanie po przerwie. Niezła wydajność, ale straty tez duże. Fermentacja start w 12 st. C. Po 6 dniach 15-16 st. C. Fermentuje jak szalone. Zabutelkowane 21/05/2023. Gęstwa poszła do warki 51. Edited May 25 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 3 Author Share Posted February 3 (edited) Warka 50 Mild 03/02/2023 Komentarz: Stuknęła jubileuszowa warka. Niestety trzeba było naprawić Coobrę. Upalony przewód uziemiający wyrzucał bezpieczniki. Po rozkręceniu widać było, że poprzedni właściciel go naprawiał, ale samo owinięcie taśmą izolacyjną to za mało. Ciężko było z dostępem, ale porządne lutowanie załatwiło sprawę. Co do samej warki. Wydajność zacierania kosmiczna, przez co wyjechałem poza górna granicę ekstraktu początkowego dla milda. Chyba przypomniałem sobie na dobre warzenie :-). Od wstawienia wody do zadania drożdży 4h20min. Potem sprzątanie na raty. 2 warka, w której używam chłodnicy przeciwbieżnej. Znaczna oszczędność czasu. Fermentacja start w 15 st. C. Drożdże z terminem do 12.2021. Fermentacja mało burzliwa, ale piana jest całkiem niezła (już nie pamiętam jak to jest z S-04). Po dwóch dniach podnoszę do 17 st. C. Zabutelkowane 21/05/2023. Dziwny widok po otwarciu wieka. Warstwa drożdży na powierzchni wyglądała jakby zebrał się tłuszcz, ale przy dotknięciu opadały na dno. Gęstwa od kilku dni w lodówce wygląda normalnie. Pójdzie do warki 52. Edited May 25 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi_86 Posted February 7 Share Posted February 7 (edited) Witaj ? Fajnie, że jeszcze ktoś pamięta o takim oldschoolowym stylu piwa w erze "Cytrusowej rewolucji". Ja też uwarzyłem Milda w październiku 2021 i właśnie piję przedostatnią ocalałą butelkę - jest bardzo smaczny. Takie lekkie piwo wbrew pozorom też może się ładnie przechowywać. W dniu 3.02.2023 o 23:25, wizi napisał: Drożdże z terminem do 12.2021. Po długiej przerwie od piwowarstwa (ostatnia warka w grudniu 2021) przymierzam się do uwarzenia w sobotę English IPY i zajrzałem do lodówki - mam S-04 z terminem do 10.2022. Bałem się ryzykować i właśnie zamówiłem nową paczkę. Szkoda, że wcześniej nie trafiłem na tego posta. Samych udanych warek życzę i oczywiście będę obserwował Twój wątek ? Edited February 7 by Adi_86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 7 Author Share Posted February 7 Powodzenia. Z drożdżami to zawsze dobrze mieć zapasową paczkę :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 25 Author Share Posted May 25 Warka 51 APA 21/05/2023 Komentarz: Warka na surowcach od @Reters. Chciałem napisać, że pierwsza uwarzona przeze mnie z gotowej receptury ze sklepu. Ale zostawiłem jedynie zasyp i czas zacierania. Resztę przerobiłem. Pierwsza z użyciem hop spidera w połączeniu z hop stopperem. Trzeba będzie wykombinować jakiś patent, aby zawiesić hop spider niżej, jak będę robił warkę 10l. Fermentacja start w 16-18 st. C. Powolna + długi lag, spowodowany przez starą gęstwę oraz mocne natlenianie. Ale powinno być dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted May 25 Share Posted May 25 7 godzin temu, wizi napisał(a): Warka 51 APA 21/05/2023 Komentarz: Warka na surowcach od @Reters. Chciałem napisać, że pierwsza uwarzona przeze mnie z gotowej receptury ze sklepu. Ale zostawiłem jedynie zasyp i czas zacierania. Resztę przerobiłem. Pierwsza z użyciem hop spidera w połączeniu z hop stopperem. Trzeba będzie wykombinować jakiś patent, aby zawiesić hop spider niżej, jak będę robił warkę 10l. Fermentacja start w 16-18 st. C. Powolna + długi lag, spowodowany przez starą gęstwę oraz mocne natlenianie. Ale powinno być dobrze. Jak zwykle u Ciebie. Jak patrzę na skład typu gips piwowarski itp. to jeszcze trochę wiedzy muszę przyswoić😁 Czekamy na spokojnie, a jak piwowar się nie spieszy, to zazwyczaj piwo mu to wynagrodzi😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 25 Share Posted May 25 8 godzin temu, wizi napisał(a): trzeba będzie wykombinować jakiś patent, aby zawiesić hop spider niżej, Ja wieszam na kawałku drutu zahaczonym o uchwyty z Cobry, trzyma solidnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 26 Author Share Posted May 26 Dzięki. Drut z nierdzewki i o jakiej średnicy? Wyślesz zdjęcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.