czeburaszka710 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Tak, pompka filtr antybakteryjni i kamień , zamiast pompki jeszcze lepiej tlen , ale to już inna bajka . W moim przypadku nawet zbędny zabieg . Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Tak, pompka filtr antybakteryjni i kamień , zamiast pompki jeszcze lepiej tlen , ale to już inna bajka . W moim przypadku nawet zbędny zabieg . To jakaś wersja akwarystyczna? Ja mam właśnie dostęp do butli z tlenem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Nie nie akwarystyczna ale zasada działania podobna , tylko ciśnienie większe . Jak masz tlen i umiesz z nim obchodzić się to z butli najlepsze i najskuteczniejsze natlenianie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Nie nie akwarystyczna ale zasada działania podobna , tylko ciśnienie większe . Jak masz tlen i umiesz z nim obchodzić się to z butli najlepsze i najskuteczniejsze natlenianie . Tlen mam bo używam w pracy. Co do użycia przy napowietrzaniu brzeczki, to muszę poczytać może kolejny sezon rozpocznę od takich zmian... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Hmmm... Chciałbym doprecyzować. Czy chłodząc brzeczkę wymiennikiem muszą ją przepuścić kilka razy czy wystarczy jeden raz i brzeczka schłodzi się do wspomnianej temperatury +2 stopnie względem czynnika chłodzącego? Jak to wygląda u was w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 To zależy od prędkości przepływu. Możesz małą chłodnicą schłodzić płyn do niskiej temperatury ale musisz dobrać do tego odpowiednio niski przepływ brzeczki i duży zimnej wody. Im większa chłodnica, w sensie powierzchnia wymiany ciepła, tym większa wydajność (zakładając, że porównywane chłodnice są z tego samego materiału). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 To zależy od prędkości przepływu. Możesz małą chłodnicą schłodzić płyn do niskiej temperatury ale musisz dobrać do tego odpowiednio niski przepływ brzeczki i duży zimnej wody. Im większa chłodnica, w sensie powierzchnia wymiany ciepła, tym większa wydajność (zakładając, że porównywane chłodnice są z tego samego materiału). Od strony teoretycznej wiem jak to dziala Zastanawiam sie jak to wychodzi u was w praktyce przy warkach powiedzmy 25 litrow i potrzebie schlodzenia brzeczki do powiedzmy 18 - 20 stopni. Jezeli w wiekszosci wypadkow sprawdza sie jednokrotne przepuszczenie przez wymiennik to kupie wymiennik a jezeli trzeba brzeczke przepuszczac kilkukrotnie to kupie chlodnice zanurzeniowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Jak filtrujecie brzeczkę przed podaniem jej na wymiennik? Ja wczoraj rozlewałem piwo po chmieleniu na zimno (pierwszy raz na zimno chmieliłem) i mimo że piwo (niby dekantowane znad osadu) filtrowałem przez 2 pończochy trzymane na sicie aby sie nie rozciągnęły to piwo jest mętne. Dodam, że przed chmieleniem piwo było idealnie klarowne a po odczekaniu kilku godzin na dnie szklanki osiada pył bardzo drobny. Tak jak napisał WiHuRa, na wymiennik chcę zadawać czystą brzeczkę więc najpierw odpowiednia filtracja. Wg. mnie skoro pończocha nie dała w 100% rady to HopStoper też nie da przy 0,2mm sicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Hopstopery dają radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Pończocha się rozciąga pod wpływem wagi chmielu. Hopstoper nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Pończocha się rozciąga pod wpływem wagi chmielu. Hopstoper nie. Tak jak wspomniałem pończochy były położone na sicie, a więc nie zwisały i się nie rozciągały Myślę, że w moim przypadku popełniłem gdzieś błąd przy rozlewaniu. Możliwe, że nie odczekałem wystarczająco aż piwo się ustoi po przelaniu z cichej do fermentora z rozrobionym cukrem do refermentacji Ale to już inny temat. Jutro jeszcze sprawdzę filtry do kawy i jeżeli nie będę zadowolony to zakupię siatkę o oczku 0,1mm albo może mniej jak znajdę, albo worek do BIAB (tam jest raster 0,15mm) i po chmieleniu będę worek z chmielem wyciągał a potem chłodził chłodnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Przy hopstoperze tworzy się warstwa z chmielin które też jakoś filtruje. Zaś pończocha mogła mieć drobne mikrorozciagniecia przy dziurach w sitku i przez to mógł się dostać pył. W każdym razie ten pył powinien opaść na dno butelki razem z drożdżami. PS hopstoper przeważnie ma 250micro Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 A nie można chmielić w woreczku do chmielenia. Później tylko to wyciągasz i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) A nie można chmielić w woreczku do chmielenia. Później tylko to wyciągasz i tyle. Woreczki do chmielenia to mniejsza wydajność (trzeba dawać procentowo więcej chmielu aby uzyskać ten sam efekt), więc nie każdemu to odpowiada. Ale wygoda jest stosowania z kolei jest niepodważalna Edytowane 23 Listopada 2016 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 A nie można chmielić w woreczku do chmielenia. Później tylko to wyciągasz i tyle. Ja chmiele w worku i jak na razie nie narzekam, fajnie wygodnie. Do wymiennika zawsze jakieś drobiny się dostaną dlatego potem płucze się wymiennik wodą w drugą stronę i wtedy widać jak to wszystko wylatuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 A nie można chmielić w woreczku do chmielenia. Później tylko to wyciągasz i tyle. Woreczki do chmielenia to większa wydajność (trzeba dawać procentowo więcej chmielu aby uzyskać ten sam efekt), więc nie każdemu to odpowiada. Ale wygoda jest stosowania z kolei jest niepodważalna Pierwsze słyszę, że trzeba więcej dodawać chmielu jak jest w woreczku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Pierwsze słyszę, że trzeba więcej dodawać chmielu jak jest w woreczku. No to wiele musisz jeszcze się nasłuchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 A nie można chmielić w woreczku do chmielenia. Później tylko to wyciągasz i tyle. Woreczki do chmielenia to większa wydajność (trzeba dawać procentowo więcej chmielu aby uzyskać ten sam efekt), więc nie każdemu to odpowiada. Ale wygoda jest stosowania z kolei jest niepodważalna Pierwsze słyszę, że trzeba więcej dodawać chmielu jak jest w woreczku. Pierwsze słyszę, że trzeba więcej dodawać chmielu jak jest w woreczku. No to wiele musisz jeszcze się nasłuchać W sumie faktycznie chmiel w worku jest bardzo gęsto zbity wiec może powierzchnia jest dużo mniejsza i brzeczka nie przepływa tak swobodnie jak przez luźno ganiający chmiel po garze. Może coś w tym jest faktycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Pierwsze słyszę, że trzeba więcej dodawać chmielu jak jest w woreczku. No to wiele musisz jeszcze się nasłuchać W takim razie ile mniej więcej procentowo trzeba dodawać chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 ile mniej więcej procentowo trzeba dodawać chmielu? No i tu jest problem bo każdy ma inny woreczek z czego innego więc gotowego wzoru raczej nie oczekuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Nie wiem co Cię tak śmieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) @@ili, Kolega wyżej po prostu nie zna odpowiedzi na Twoje pytanie .. bo jej nie ma (chyba to go śmieszy). Nie ma jednoznacznej liczby, która powie Ci ile masz więcej sypnąć, obarczone jest to zbyt dużą ilością zmiennych aby dokładnie to stwierdzić. Niektórzy piszą o 10% ale jest to takie trochę na pałę. Generalnie im większy torba do chmielenie tym lepiej bo chmiel ma dostęp do większej objętości brzeczki i lepszą dzięki temu ekstrakcję i tak naprawdę o to trzeba zadbać podczas takiego chmielenia. Reszta to już fanaberie. Edytowane 24 Listopada 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Nie wiem co Cię tak śmieszy. Pytanie, które jest z gatunku bez odpowiedzi (zwłaszcza dobrej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) @@ili, Kolega wyżej po prostu nie zna odpowiedzi na Twoje pytanie .. bo jej nie ma (chyba to go śmieszy). Nie ma jednoznacznej liczby, która powie Ci ile masz więcej sypnąć, obarczone jest to zbyt dużą ilością zmiennych aby dokładnie to stwierdzić. Niektórzy piszą o 10% ale jest to takie trochę na pałę. Generalnie im większy torba do chmielenie tym lepiej bo chmiel ma dostęp do większej objętości brzeczki i lepszą dzięki temu ekstrakcję i tak naprawdę o to trzeba zadbać podczas takiego chmielenia. Reszta to już fanaberie. To była ironia. Wiem, że nie zna. Ja nie prosiłem o dokładny wzór, który to wyliczy co do grama ile mam wrzucić tego chmielu. Może ktoś próbował wcześniej i ma doświadczenie w tej kwestii i wie Tylko o to chodziło Edytowane 24 Listopada 2016 przez ili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 W temacie jest pytanie o to jaki wymiennik kupić, więc postaram się nawiązać do niego. Jak mówi znany slogan - cena czyni cuda: nabyłem do nauki/testów (a może i na dłużej) ten okazyjny z alledrogo: http://allegro.pl/plytowy-wymiennik-ciepla-swep-b8hx16-1p-sn-s-dover-i6634924618.html Co zadecydowało: - cena, czego chyba rozwijać nie trzeba; - konstrukcja - na dobrą sprawę nie wymaga żadnych dodatkowych przejściówek, króćców itp. 3 wyjścia na króciec Ø 16 umożliwiają bezpośrednie podłączenie węży, w gwint 1/2 planuję wstawić trójnik z króćcem i termometrem do mierzenia temperatury na wyjściu w przepływie, coś jak tutaj: - oszczędność wody - przy tych gabarytach czas chłodzenia pewni będzie podobny do zanurzeniówki, ale wszystko wskazuje na to, że mniej wody zużyję; - gabaryty - staram się ograniczać ilość miejsca, jakie zajmują mi graty do warzenia; Jako, że się na obsłudze takiego wymiennika nie znam, to się ogólnie wypowiem Obliczyłem sobie powierzchnię wymiany ciepła tego wymiennika. Nie wiem, czy dobrze to zrobiłem, ale wychodzi mi 0,33-0,35 m². To niewiele, ale z drugiej strony w sieci znalazłem kilka przykładów, gdzie ludzie z powodzeniem używają wymienników dużo mniejszych (ok. 0,2m² - 10 płytowe o podobnych gabarytach). Cena jest niewygórowana, więc podszedłem do tematu trochę jak do robienia pierwszych warek z kitów - chcę się na tym nauczyć pewnych nawyków. Zakładam jednak, że sprzęt może mnie zaskoczyć i okaże się docelowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się