Dr2 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 To jak policzyć ilość cukru? np. korzystając z kalkulatora np. takiego Nie jest idealny, ale ujdzie Westvleteren 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Doktor ma rację policz ilość cukru potrzebną, narzędzia są w toolkicie albo w programie Jacka http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/w polu rezerwa wpisujesz 0 Powinno dać ci odpowiedni wynik. Zostaw piwo na refermentacje w tych 17C ja robię nawet w 20C z tydzień powinien starczyć, a później te 2 miesiące dojrzewania. Westvleteren 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Dziękuje Wam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 A jest gdzieś w jednym miejscu pożądana ilość co2 dla danego stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 W większości kalkulatorów masz podane widełki dla różnych styli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 hej, jako że temat w kwestii leżakowania w miarę nowy (wśród tych o leżakowaniu), to może tutaj dorzucę swoje pytania Zarys sytuacyjny: Jestem w trakcie leżakowania lagera. Przeprowadzam je w 20l fermentorze z biowinu (ilość piwa w fermentorze - 19l z hakiem), z kolei fermentor znajduje się w lodówce w temperaturze 4°C. Nie jest mi spieszno z kolejnym krokiem względem piwa, wolę żeby się ładnie ułożyło w związku z czym planuję je w lodówce przetrzymać ok 2,5 miesiąca (BLG nastawne ok 10,5*), po czym rozlew do butelek. I tutaj pytanie pierwsze: 1. Skoro piwo będzie leżakowane przez 2,5 miesiąca, to czy po rozlewie i refermentacji również powinno trafić jeszcze na jakiś czas do leżakowania? 2. Podejrzewam że mogę mieć problemy z upchaniem 40 butelek do lodówki - w związku z czym raczej widzę ich przyszłość w temperaturze pokojowej - względnie dość chłodnej pokojowej - koło 15* powiedzmy - czy to wpłynie jeszcze na późniejszy smak piwa? i na koniec pytanie z trochę innej beczki: 3. Jako że fermentor jest przechowywany w lodówce używanej na codzień - podczas otwierania drzwiczek zapala się światło. Czy fermentor lepiej będzie owinąć np folią NRC żeby ograniczyć dostęp światła do piwa czy raczej tak małe ilości światła kilka razy w ciągu dnia nie powinny zaszkodzić w żadnym stopniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się