Jarek0 Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Mam taki problem, Brewtarget w opisie słodów ma rubrykę "ekstraktywność%". W jaki sposób określić ekstraktywność słodów czy może można to gdzieś znaleźć, zależy ona od rodzaju słodu czy każdy producenta ma inną?Nigdzie, ani na stronach sklepów, ani na opakowaniach słodów nie natknąłem się na takie info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Producenci to podają, tu masz dla Strzegom pilzneński, wynosi 80% http://dmgp.com.pl/specyfikacje/pl/slod_pilznenski.pdf Jarek0 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek0 Posted January 22, 2016 Author Share Posted January 22, 2016 Producenci to podają, tu masz dla Strzegom pilzneński, wynosi 80% http://dmgp.com.pl/specyfikacje/pl/slod_pilznenski.pdf Dzięki, nie wynorałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Jak chcesz mieć pod ręką dane na temat ekstraktywności najpopularniejszych słodów, które łatwo można przekopiować to m.in. z tego arkusza możesz sobie skopiować http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Producenci to podają, tu masz dla Strzegom pilzneński, wynosi 80% http://dmgp.com.pl/specyfikacje/pl/slod_pilznenski.pdf Z tego co pamiętam to na uczelni laboratoryjnie badaliśmy ekstraktywność słodów pilzneńskich od wszystkich producentów dostępnych w TB i Strzegom nam wyszedł znacznie mniej bo 70% z małym hakiem zaś np. Castle Malting było 82-83% mniej więcej, nie pamiętam jak inne wypadły, ja pracowałem tylko z tymi dwoma i niestety tylko te wyniki zapamiętałem. Ale w zasadzie wyszło na to, że biorąc pod uwagę różnicę w cenie i tylko ten parametr to Strzegom wychodzi najkorzystniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Jednak ekstraktywność sporo mniejsza niż deklarują. Do jakiejś publikacji to robiliście czy tylko tak w ramach np. laborki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Laborki tylko więc trzeba wziąć na to poprawkę, warunki identyczne nad czym czuwał bolecki więc w zasadzie nie wiem skąd taki niski wynik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Laborki tylko więc trzeba wziąć na to poprawkę, warunki identyczne nad czym czuwał bolecki więc w zasadzie nie wiem skąd taki niski wynik. Zakładam, że na każdym worku było wykonywane kilka powtórzeń, więc może kwestia śrutowania, błędu studenckiego, albo gorszego worka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Śrutowanie odbywało się w taki sam sposób, nie rozregulowywano sprzętu. Nie wykluczam za to błędu (chociaż naprawdę ciężko coś było spaprać w tym konkretnym przypadku) lub gorszego worka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Śrutowanie odbywało się w taki sam sposób, nie rozregulowywano sprzętu. Nie wykluczam za to błędu (chociaż naprawdę ciężko coś było spaprać w tym konkretnym przypadku) lub gorszego worka. Może i worek trafił się kijowy, jak w czerwcu robiłem akcję słodową z Optimy to wzieliśmy prawie 300kg słodu, wszystkie mniejsze worki pszenicy oglądałem oprócz jednego, który poleciał do mnie, jak warzyłem pszenicę to się załamałem... pszenicy było może z 60%, reszta to jęczmień, słoma i coś co wyglądało jak owies co mnie mocno zdziwiło, bo oni słodu owsianego wtedy na pewno nie mieli. Na poprzedniej akcji słodowej ze Strzegomia też chyba jedna osoba żaliła się na gorszą jakość 1 worka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek0 Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. W weekend warzyłem i głównym zasypem był klepiskowy pilzneński Bruntal. Za cholerę nie mogłem uzyskać założonego Blg, Czy to może być wina kiepskiej wydajności słodu? (przerwy 64 i 72 do NPJ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 być wina kiepskiej wydajności słodu wg mnie kiepskiej wydajności warzelni/piwowara itd. Od dawna używam tego słodu i nie dam złego słowa na jego temat powiedzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek0 Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 być wina kiepskiej wydajności słodu wg mnie kiepskiej wydajności warzelni/piwowara itd. Od dawna używam tego słodu i nie dam złego słowa na jego temat powiedzieć Możliwe, ale ze strzegomiem w ub. roku nie miałem takich problemów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 wg mnie kiepskiej wydajności warzelni/piwowara itd. Od dawna używam tego słodu i nie dam złego słowa na jego temat powiedzieć Przyłączam się do tej opinii. Odkąd zmieniłem Strzegomia na Bruntala wydajność warzelni podskoczyła co jest ważne ale równie ważna dla mnie jest powtarzalność.Nie muszę modyfikować i przeliczać ponownie wcześniejszych przepisów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now