Jump to content

Ekstraktywność słodu


Jarek0

Recommended Posts

Mam taki problem, Brewtarget w opisie słodów ma rubrykę "ekstraktywność%". W jaki sposób określić ekstraktywność słodów czy może można to gdzieś znaleźć, zależy ona od rodzaju słodu czy każdy producenta ma inną?
Nigdzie, ani na stronach sklepów, ani na opakowaniach słodów nie natknąłem się na takie info.

Link to comment
Share on other sites

Producenci to podają, tu masz dla Strzegom pilzneński, wynosi 80%

http://dmgp.com.pl/specyfikacje/pl/slod_pilznenski.pdf

 

Z tego co pamiętam to na uczelni laboratoryjnie badaliśmy ekstraktywność słodów pilzneńskich od wszystkich producentów dostępnych w TB i Strzegom nam wyszedł znacznie mniej bo 70% z małym hakiem zaś np. Castle Malting było 82-83% mniej więcej, nie pamiętam jak inne wypadły, ja pracowałem tylko z tymi dwoma i niestety tylko te wyniki zapamiętałem. Ale w zasadzie wyszło na to, że biorąc pod uwagę różnicę w cenie i tylko ten parametr to Strzegom wychodzi najkorzystniej :)

Link to comment
Share on other sites

Laborki tylko więc trzeba wziąć na to poprawkę, warunki identyczne nad czym czuwał bolecki więc w zasadzie nie wiem skąd taki niski wynik.

Zakładam, że na każdym worku było wykonywane kilka powtórzeń, więc może kwestia śrutowania, błędu studenckiego, albo gorszego worka.

Link to comment
Share on other sites

Śrutowanie odbywało się w taki sam sposób, nie rozregulowywano sprzętu. Nie wykluczam za to błędu (chociaż naprawdę ciężko coś było spaprać w tym konkretnym przypadku) lub gorszego worka.

Link to comment
Share on other sites

Śrutowanie odbywało się w taki sam sposób, nie rozregulowywano sprzętu. Nie wykluczam za to błędu (chociaż naprawdę ciężko coś było spaprać w tym konkretnym przypadku) lub gorszego worka.

Może i worek trafił się kijowy, jak w czerwcu robiłem akcję słodową z Optimy to wzieliśmy prawie 300kg słodu, wszystkie mniejsze worki pszenicy oglądałem oprócz jednego, który poleciał do mnie, jak warzyłem pszenicę to się załamałem... pszenicy było może z 60%, reszta to jęczmień, słoma i coś co wyglądało jak owies co mnie mocno zdziwiło, bo oni słodu owsianego wtedy na pewno nie mieli. Na poprzedniej akcji słodowej ze Strzegomia też chyba jedna osoba żaliła się na gorszą jakość 1 worka.

Link to comment
Share on other sites

 

 

być wina kiepskiej wydajności słodu

wg mnie kiepskiej wydajności warzelni/piwowara itd.

Od dawna używam tego słodu i nie dam złego słowa na jego temat powiedzieć :)

Link to comment
Share on other sites

 

być wina kiepskiej wydajności słodu

wg mnie kiepskiej wydajności warzelni/piwowara itd.

Od dawna używam tego słodu i nie dam złego słowa na jego temat powiedzieć :)

 

Możliwe, ale ze strzegomiem w ub. roku nie miałem takich problemów

Link to comment
Share on other sites

 

 

wg mnie kiepskiej wydajności warzelni/piwowara itd. Od dawna używam tego słodu i nie dam złego słowa na jego temat powiedzieć
Przyłączam się do tej opinii. Odkąd zmieniłem Strzegomia na Bruntala wydajność warzelni podskoczyła co jest ważne ale równie ważna dla mnie jest powtarzalność.

Nie muszę modyfikować i przeliczać ponownie wcześniejszych przepisów.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.