kamilg20 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Jestem w trakcie filtracji. Przelałem zacier do fermentora z kranikiem, poczekałem aż ułoży się złoże, odkręcam kranik... i kapie. Jedna kropla na 3 sekundy. Co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Jak zamieszasz złoże to powinno pójść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Po pierwsze pisać w odpowiednim wątku: http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuję-się-całkowicie-zagubiony/ Mash-out zrobiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Masz filtrator założony? Coś takiego: kamilg20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Sorki za wklejenie w złym miejscu. Przelałem cały zacier do fermentora. Wkręciłem teraz filtrator z oplotu. Myślałem, że nie jest konieczny. Za chwilę próbuję filtrować. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Leci elegancko Dzięki Swiaderny za słuszną radę. Jeszcze zapytam... Ile trzeba czekać aż złoże dobrze się ułoży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Ja czekam ok 20 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 No tak, kto by pomyślał, że filtrator jest konieczny do filtracji Czekanie na ułożenie złoża nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia. Czasem czekam z 10min jak mam coś do umycia w międzyczasie, czasami zaczynam prawie od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Reduktor osadów zakłada się dziurką do góry, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Jak ma zredukować osady to musi być skierowany w przeciwną stronę niż miejsce spoczywania osadów. kamilg20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stolarz Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Nalewam piwo do kufla, włączam tapatalka i pierwszy twój temat czytam... I poprostu mi sie dalej niechce, ani czytać, ani pic tego piwa ;( uratuj jeszcze swój honor i napisz, że to jaja sobie robisz?! Edytowane 28 Stycznia 2016 przez Stolarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 I ostatnie pytanko. Przy zlewaniu na chmielenie miałem 12 blg. Wydaje mi się, że za dużo bo po chmieleniu część brzeczki odparuje i będzie jeszcze więcej. Na instrukcji pisze "Czeski pilzner 12 blg". Rozumiem, że te 12 ma być wtedy, kiedy nachmielona brzeczka będzie gotowa do fermentacji? Można w razie czego dolać przegotowanej wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Nalewam piwo do kufla, włączam tapatalka i pierwszy twój temat czytam... I poprostu mi sie dalej niechce, ani czytać, ani pic tego piwa ;( uratuj jeszcze swój honor i napisz, że to jaja sobie robisz?! Pisałem w miejscu gdzie nowi się ze wszystkimi witają, że jestem ZIELONY i będę zadawał sporo banalnych pytań. Zapomniałem o filtrze i tyle. Myślałem, że można tutaj znaleźć pomoc jeśli się jest początkującym. To moja pierwsza warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Możesz dolać teraz więcej zakładając odparowanie 10-15% lub np wrzątku po sprawdzeniu blg brzeczki chmielonej. Pamiętaj o korekcji blg przy wyższej temperaturze płynu. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez redlum kamilg20 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Dzięki wszystkim za pomoc. Następne posty będę wklejał we właściwych miejscach. Dzięki za wyrozumiałość i przepraszam, że niektórych zdenerwowałem banalnymi pytaniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Przeglądam forum już trochę czasu i nie jesteś pierwszą osobą, która zapomniała wkręcić oplot. Ja ostatnio zapomniałem wyłączyć palnik kiedy już chłodnica chodziła. Zdarza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki wszystkim za pomoc. Następne posty będę wklejał we właściwych miejscach. Dzięki za wyrozumiałość i przepraszam, że niektórych zdenerwowałem banalnymi pytaniami. Nikogo nie przepraszaj. Forum jest po to żeby pytać. Co niektórzy na tym i wszelkich innych forach zachowują się jakby wszystko od samego początku robili na tip top Edytowane 28 Stycznia 2016 przez ili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Ja ostatnio zapomniałem wyłączyć palnik kiedy już chłodnica chodziła. Zdarza się. Znam to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Pierwsze piwo najgorsze Ale o filtratorze zapomnieć? Przynajmniej było się z czego pośmiać... Na przyszłość polecam stary i prosty sposób, przed warzeniem spisać sobie każdy etap punkt po punkcie na kartce i po kolei go wypełniać, nie pominiesz niczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Swoją drogą to nawet nie wiem skąd ta porada mi się wzięła W życiu nie zapomniałem o oplocie.. Ale pierwszy porter bez słodów palonych wysładzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się