Pindin Posted February 3, 2016 Share Posted February 3, 2016 (edited) Witam. Używał ktoś tego chmielu? Spotykam się z nim pierwszy raz. Chciałem poznać Wasze opinie na jego temat. Do jakich piw warto go używać, do jakich nie. Znalazłem info na "chmielowym laboratorium" Adamsky-ego ( http://www.piwo.org/topic/10104-chmielowe-laboratorium/page-5), oraz na opisach w sklepach. Niektórzy mówią, że ma posmaki anyżowe (których nie za bardzo lubię). Poza tym nie ma nic o tym na wiki ani w charakterystykach odmian chmielu. Mi z paczki pachnie bardzo przyjemnie (2015), taka mieszanka Simcoe i Mosaic. Ziemistość i cytrusy, owoce... Wie ktoś coś? Edited February 3, 2016 by Pindin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 4, 2016 Share Posted February 4, 2016 Bardziej do surowców temat. Ja nie korzystałem, ale znalazłem krótkie i zbieżne z Twoimi odczuciami, opisy na HBT: Strong, not balanced, citrusy, spicy, and good for Australian style lagers and ales. High selinene content typical of many English hops. Introduced in 1972, widely grown in NZ for domestic use & export. Hey. I have a buddy who made an ipa with some hop called striselbreck. It' had a strange earthy taste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted February 4, 2016 Author Share Posted February 4, 2016 W weekend zrobię mini warkę SMASH (pale ale + sticklebract + gęstwa US-05) jakieś 5-6 litrów. Jak ktoś jest chętny z Warszawy to mogę się podzielić piwem. Wtedy będzie można ocenić "wartość" tego chmielu. Ewentualnie dajcie jakieś propozycje chmielenia. (mam 100 g) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Popełniłem warkę NZ PA, gdzie użyłem 20g Sticklebrackt na aromat/wyłączenie palnika oraz ok 45g na zimno przez 3 dni. Piwo miało potężny aromat "olejku chmielowego", z przyjemnością powtórzyłbym tą warkę, bo to było jedno z najlepszych Pale Ale jakie piłem. Na goryczkę i smak użyłem odpowiednio Motueka i Rakau, ale to aromat "powalał". Single Hop z tym chmielem to jeden z moich planów na przyszłość. Daj znać o efektach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
1therion Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 W weekend zrobię mini warkę SMASH (pale ale + sticklebract + gęstwa US-05) jakieś 5-6 litrów. Jak ktoś jest chętny z Warszawy to mogę się podzielić piwem. Wtedy będzie można ocenić "wartość" tego chmielu. Ewentualnie dajcie jakieś propozycje chmielenia. (mam 100 g) Ja chętnie wezmę buteleczkę. Albo może lepiej wziąć je na spotkanie MOT? Wtedy jednej butelkę rozlejemy na wiele osób i wyniki będą bardziej ogólne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Piwo miało potężny aromat "olejku chmielowego" A mógłbyś sprecyzować, aromat bardziej ziołowy czy "nowofalowy" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Piwo miało potężny aromat "olejku chmielowego" A mógłbyś sprecyzować, aromat bardziej ziołowy czy "nowofalowy" ? Jak próbka "hop oil" z FlavourActive. Dla mnie to coś bliżej żywicy, ale nie to co np. Simcoe, chmielowy po prostu ;-) http://www.wiki.piwo.org/OLEJEK_CHMIELOWY_/_HOP_OIL_(0173) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted February 5, 2016 Author Share Posted February 5, 2016 W weekend zrobię mini warkę SMASH (pale ale + sticklebract + gęstwa US-05) jakieś 5-6 litrów. Warka już się zaciera. Oczywiście dam znać i się podzielę piwem Widzę, że chmiel ma pozytywne opinie, zobaczymy co wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.