Jump to content

Chmiel Sticklebract


Pindin

Recommended Posts

Witam.

Używał ktoś tego chmielu? Spotykam się z nim pierwszy raz. Chciałem poznać Wasze opinie na jego temat. Do jakich piw warto go używać, do jakich nie. Znalazłem info na "chmielowym laboratorium" Adamsky-ego ( http://www.piwo.org/topic/10104-chmielowe-laboratorium/page-5), oraz na opisach w sklepach. Niektórzy mówią, że ma posmaki anyżowe (których nie za bardzo lubię). Poza tym nie ma nic o tym na wiki ani w charakterystykach odmian chmielu.

Mi z paczki pachnie bardzo przyjemnie (2015), taka mieszanka Simcoe i Mosaic. Ziemistość i cytrusy, owoce...  Wie ktoś coś? 

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

Bardziej do surowców temat.

Ja nie korzystałem, ale znalazłem krótkie i zbieżne z Twoimi odczuciami, opisy na HBT:
 

Strong, not balanced, citrusy, spicy, and good for Australian style lagers and ales. High selinene content typical of many English hops.  Introduced in 1972, widely grown in NZ for domestic use & export.
Hey. I have a buddy who made an ipa with some hop called striselbreck. It' had a strange earthy taste.
Link to comment
Share on other sites

W weekend zrobię mini warkę SMASH (pale ale + sticklebract + gęstwa US-05) jakieś 5-6 litrów. Jak ktoś jest chętny z Warszawy to mogę się podzielić piwem. Wtedy będzie można ocenić "wartość" tego chmielu. Ewentualnie dajcie jakieś propozycje chmielenia. (mam 100 g)

Link to comment
Share on other sites

Popełniłem warkę NZ PA, gdzie użyłem 20g Sticklebrackt na aromat/wyłączenie palnika oraz ok 45g na zimno przez 3 dni. Piwo miało potężny aromat "olejku chmielowego", z przyjemnością powtórzyłbym tą warkę, bo to było jedno z najlepszych Pale Ale jakie piłem.

Na goryczkę i smak użyłem odpowiednio Motueka i Rakau, ale to aromat "powalał". Single Hop z tym chmielem to jeden z moich planów na przyszłość. Daj znać o efektach.

Link to comment
Share on other sites

W weekend zrobię mini warkę SMASH (pale ale + sticklebract + gęstwa US-05) jakieś 5-6 litrów. Jak ktoś jest chętny z Warszawy to mogę się podzielić piwem. Wtedy będzie można ocenić "wartość" tego chmielu. Ewentualnie dajcie jakieś propozycje chmielenia. (mam 100 g)

Ja chętnie wezmę buteleczkę. Albo może lepiej wziąć je na spotkanie MOT? Wtedy jednej butelkę rozlejemy na wiele osób i wyniki będą bardziej ogólne.

Link to comment
Share on other sites

 

Piwo miało potężny aromat "olejku chmielowego"

 

A mógłbyś sprecyzować, aromat bardziej ziołowy  czy "nowofalowy" ?

 

 

Jak próbka "hop oil" z FlavourActive. Dla mnie to coś bliżej żywicy, ale nie to co np. Simcoe, chmielowy po prostu ;-)

http://www.wiki.piwo.org/OLEJEK_CHMIELOWY_/_HOP_OIL_(0173)

Link to comment
Share on other sites

 

 

W weekend zrobię mini warkę SMASH (pale ale + sticklebract + gęstwa US-05) jakieś 5-6 litrów.

 

Warka już się zaciera. Oczywiście dam znać i się podzielę piwem :) Widzę, że chmiel ma pozytywne opinie, zobaczymy co wyjdzie. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.