Pindin Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Używał ktoś tego chmielu? Spotykam się z nim pierwszy raz. Chciałem poznać Wasze opinie na jego temat. Do jakich piw warto go używać, do jakich nie. Znalazłem info na "chmielowym laboratorium" Adamsky-ego ( http://www.piwo.org/topic/10104-chmielowe-laboratorium/page-5), oraz na opisach w sklepach. Niektórzy mówią, że ma posmaki anyżowe (których nie za bardzo lubię). Poza tym nie ma nic o tym na wiki ani w charakterystykach odmian chmielu. Mi z paczki pachnie bardzo przyjemnie (2015), taka mieszanka Simcoe i Mosaic. Ziemistość i cytrusy, owoce... Wie ktoś coś? Edytowane 3 Lutego 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Bardziej do surowców temat. Ja nie korzystałem, ale znalazłem krótkie i zbieżne z Twoimi odczuciami, opisy na HBT: Strong, not balanced, citrusy, spicy, and good for Australian style lagers and ales. High selinene content typical of many English hops. Introduced in 1972, widely grown in NZ for domestic use & export. Hey. I have a buddy who made an ipa with some hop called striselbreck. It' had a strange earthy taste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 W weekend zrobię mini warkę SMASH (pale ale + sticklebract + gęstwa US-05) jakieś 5-6 litrów. Jak ktoś jest chętny z Warszawy to mogę się podzielić piwem. Wtedy będzie można ocenić "wartość" tego chmielu. Ewentualnie dajcie jakieś propozycje chmielenia. (mam 100 g) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Popełniłem warkę NZ PA, gdzie użyłem 20g Sticklebrackt na aromat/wyłączenie palnika oraz ok 45g na zimno przez 3 dni. Piwo miało potężny aromat "olejku chmielowego", z przyjemnością powtórzyłbym tą warkę, bo to było jedno z najlepszych Pale Ale jakie piłem. Na goryczkę i smak użyłem odpowiednio Motueka i Rakau, ale to aromat "powalał". Single Hop z tym chmielem to jeden z moich planów na przyszłość. Daj znać o efektach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 W weekend zrobię mini warkę SMASH (pale ale + sticklebract + gęstwa US-05) jakieś 5-6 litrów. Jak ktoś jest chętny z Warszawy to mogę się podzielić piwem. Wtedy będzie można ocenić "wartość" tego chmielu. Ewentualnie dajcie jakieś propozycje chmielenia. (mam 100 g) Ja chętnie wezmę buteleczkę. Albo może lepiej wziąć je na spotkanie MOT? Wtedy jednej butelkę rozlejemy na wiele osób i wyniki będą bardziej ogólne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Piwo miało potężny aromat "olejku chmielowego" A mógłbyś sprecyzować, aromat bardziej ziołowy czy "nowofalowy" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Piwo miało potężny aromat "olejku chmielowego" A mógłbyś sprecyzować, aromat bardziej ziołowy czy "nowofalowy" ? Jak próbka "hop oil" z FlavourActive. Dla mnie to coś bliżej żywicy, ale nie to co np. Simcoe, chmielowy po prostu ;-) http://www.wiki.piwo.org/OLEJEK_CHMIELOWY_/_HOP_OIL_(0173) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 W weekend zrobię mini warkę SMASH (pale ale + sticklebract + gęstwa US-05) jakieś 5-6 litrów. Warka już się zaciera. Oczywiście dam znać i się podzielę piwem Widzę, że chmiel ma pozytywne opinie, zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się