danbar Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Witam szanownych piwowarów. Wiem, że o RIS-ach napisano już kilka postów ale żaden z nich nie za bardzo był w stanie mi pomóc. Uwarzyłem RIS-a, 29 BLG, zacieranie 67 - 60min, 75- 10 min, drożdże Wyeast 1056,starter 4L, wlany do 16 litrów brzeczki, napowietrzenie - 10 minut pompką akwariową. Fermentacja 4 tygodnie, w temperaturze wzrastającej od 14,5 do 22 niezbyt burzliwa, raczej spokojna (22 stopnie, ostatni tydzień). Dziś chciałem przelać na cichą, mierzę i okazuje się, że mam 10,5 BLG. Czy to oznacza niedofermentowanie i czy mam kombinować (dodawać drożdże np?), zaplanowałem podnieść temperaturę do 24 stopni i odczekać jeszcze tydzień. Warto? Robić coś z tym czy po prostu na cichą zlać w nadziei, że dofermentuje? Z góry dziękuję za wsparcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 (edited) Możesz dorzucić jakiś inny, mocniejszy szczep na dofermentowanie, nigdy się w to nie bawiłem, ale z tego co kojarzę winne Bayanusy się do tego nadają? Generalnie 1056 mają tolerancję alkoholu wg producenta do 11%, w twoim piwie ten próg został lekko przekroczony. No i jeśli chcesz w tym piwie jakiekolwiek bąbelki to gęstwa do rozlewu będzie raczej niezbędna. Edited February 9, 2016 by Jasiu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bychawa Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 No i jeśli chcesz w tym piwie jakiekolwiek bąbelki to gęstwa do rozlewu będzie raczej niezbędna. Jak to jest z tą gęstwą do rozlewu, wyliczacie jakoś wymaganą ilość? Link to comment Share on other sites More sharing options...
danbar Posted February 9, 2016 Author Share Posted February 9, 2016 Możesz dorzucić jakiś inny, mocniejszy szczep na dofermentowanie, nigdy się w to nie bawiłem, ale z tego co kojarzę winne Bayanusy się do tego nadają? Generalnie 1056 mają tolerancję alkoholu wg producenta do 11%, w twoim piwie ten próg został lekko przekroczony. No i jeśli chcesz w tym piwie jakiekolwiek bąbelki to gęstwa do rozlewu będzie raczej niezbędna. zamierzam podczas rozlewu dodać 2-3g drożdży suchych oraz niewielką ilość cukru, jakieś 30-35 gram glukozy na 15 litrów gotowego piwa. Ale butelkować 10BLG? Trochę strach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Z 29Blg przy takim szczepie i takim zacieraniu wydaję się to być dosyć realnym wynikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 W ogóle to bezsensowne zacieranie, tym bardziej że to nie 19Blg tylko 29. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danbar Posted February 9, 2016 Author Share Posted February 9, 2016 W ogóle to bezsensowne zacieranie, tym bardziej że to nie 19Blg tylko 29. No może i tak, ale w smaku nie jest bardzo słodkie, bo porządnie nachmielone, balans moim zdaniem jest ok, nawet przy tych 10 BLG. Pytanie, czy jeśli na cichej mi nie zejdzie, to czy można to bezpiecznie zabutelkować i leżakować z 10 miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 To, że balans teraz jest ok, nie oznacza, że będzie za rok jak piwo będzie zdatne do picia. Goryczka z czasem w piwie maleje a akcenty słodkie się uwypuklają. Ja bym na Twoim miejscu zabutelkował, co jakiś czas otwierał i kontrolował, ale czy jest na 100% bezpiecznie to nikt Ci nie powie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danbar Posted February 9, 2016 Author Share Posted February 9, 2016 (edited) To, że balans teraz jest ok, nie oznacza, że będzie za rok jak piwo będzie zdatne do picia. Goryczka z czasem w piwie maleje a akcenty słodkie się uwypuklają. Ja bym na Twoim miejscu zabutelkował, co jakiś czas otwierał i kontrolował, ale czy jest na 100% bezpiecznie to nikt Ci nie powie. No tak, następnego zatrę na wytrawnie :-), po prostu bałem się, że wyjdzie za duży alko.A z drugiej strony wszelkie przepisy jakie znalazłem sugerowały 66-67 stopni właśnie. Edited February 9, 2016 by danbar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Wiem, że nie ma w piwowarstwie domowym czegoś takiego " u mnie zeszło od x do y, zabutelkowałem i wszystko jest okej po roku" ale u mnie tak jest Gdzie x to 27 blg, a y to 11blg. A piwo po roku jest świetne Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Mój RIS 30Blg zacierany przez 2h w 67-63oC zszedł do 10Blg. Zabutelkowałem niestety bez dodatku żadnych drożdży i tylko z 70 g cukru na 22l piwa. Po 10 miesiącach nagazowanie śladowe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
danbar Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Wiem, że nie ma w piwowarstwie domowym czegoś takiego " u mnie zeszło od x do y, zabutelkowałem i wszystko jest okej po roku" ale u mnie tak jest Gdzie x to 27 blg, a y to 11blg. A piwo po roku jest świetne Czyli jest nadzieja...dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jędruś Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 A może podzielić warkę na połowę , jedną zabutelkować a do drugiej dodać drożdży i poczekać aż blg zejdzie niżej. Co z tego wyjdzie to pytanie do wróżki ale wiedzy na przyszłość dwa razy więcej. sn_phoenix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Można też kupić balon szklany i leżakować te 10mc w balonie z rurką fermentacyjną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Demonizacja niskiego odfermentowania piwa mnie przeraża... GB... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Demonizacja niskiego odfermentowania piwa mnie przeraża...Powinno być stwierdzenie 'czy piwo odfermentowało do odp poziomu? - dane:' i wtedy dyskusja inaczej wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now