danbar Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Witam szanownych piwowarów. Wiem, że o RIS-ach napisano już kilka postów ale żaden z nich nie za bardzo był w stanie mi pomóc. Uwarzyłem RIS-a, 29 BLG, zacieranie 67 - 60min, 75- 10 min, drożdże Wyeast 1056,starter 4L, wlany do 16 litrów brzeczki, napowietrzenie - 10 minut pompką akwariową. Fermentacja 4 tygodnie, w temperaturze wzrastającej od 14,5 do 22 niezbyt burzliwa, raczej spokojna (22 stopnie, ostatni tydzień). Dziś chciałem przelać na cichą, mierzę i okazuje się, że mam 10,5 BLG. Czy to oznacza niedofermentowanie i czy mam kombinować (dodawać drożdże np?), zaplanowałem podnieść temperaturę do 24 stopni i odczekać jeszcze tydzień. Warto? Robić coś z tym czy po prostu na cichą zlać w nadziei, że dofermentuje? Z góry dziękuję za wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Możesz dorzucić jakiś inny, mocniejszy szczep na dofermentowanie, nigdy się w to nie bawiłem, ale z tego co kojarzę winne Bayanusy się do tego nadają? Generalnie 1056 mają tolerancję alkoholu wg producenta do 11%, w twoim piwie ten próg został lekko przekroczony. No i jeśli chcesz w tym piwie jakiekolwiek bąbelki to gęstwa do rozlewu będzie raczej niezbędna. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 No i jeśli chcesz w tym piwie jakiekolwiek bąbelki to gęstwa do rozlewu będzie raczej niezbędna. Jak to jest z tą gęstwą do rozlewu, wyliczacie jakoś wymaganą ilość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Możesz dorzucić jakiś inny, mocniejszy szczep na dofermentowanie, nigdy się w to nie bawiłem, ale z tego co kojarzę winne Bayanusy się do tego nadają? Generalnie 1056 mają tolerancję alkoholu wg producenta do 11%, w twoim piwie ten próg został lekko przekroczony. No i jeśli chcesz w tym piwie jakiekolwiek bąbelki to gęstwa do rozlewu będzie raczej niezbędna. zamierzam podczas rozlewu dodać 2-3g drożdży suchych oraz niewielką ilość cukru, jakieś 30-35 gram glukozy na 15 litrów gotowego piwa. Ale butelkować 10BLG? Trochę strach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Z 29Blg przy takim szczepie i takim zacieraniu wydaję się to być dosyć realnym wynikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 W ogóle to bezsensowne zacieranie, tym bardziej że to nie 19Blg tylko 29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 W ogóle to bezsensowne zacieranie, tym bardziej że to nie 19Blg tylko 29. No może i tak, ale w smaku nie jest bardzo słodkie, bo porządnie nachmielone, balans moim zdaniem jest ok, nawet przy tych 10 BLG. Pytanie, czy jeśli na cichej mi nie zejdzie, to czy można to bezpiecznie zabutelkować i leżakować z 10 miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 To, że balans teraz jest ok, nie oznacza, że będzie za rok jak piwo będzie zdatne do picia. Goryczka z czasem w piwie maleje a akcenty słodkie się uwypuklają. Ja bym na Twoim miejscu zabutelkował, co jakiś czas otwierał i kontrolował, ale czy jest na 100% bezpiecznie to nikt Ci nie powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) To, że balans teraz jest ok, nie oznacza, że będzie za rok jak piwo będzie zdatne do picia. Goryczka z czasem w piwie maleje a akcenty słodkie się uwypuklają. Ja bym na Twoim miejscu zabutelkował, co jakiś czas otwierał i kontrolował, ale czy jest na 100% bezpiecznie to nikt Ci nie powie. No tak, następnego zatrę na wytrawnie :-), po prostu bałem się, że wyjdzie za duży alko.A z drugiej strony wszelkie przepisy jakie znalazłem sugerowały 66-67 stopni właśnie. Edytowane 9 Lutego 2016 przez danbar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Wiem, że nie ma w piwowarstwie domowym czegoś takiego " u mnie zeszło od x do y, zabutelkowałem i wszystko jest okej po roku" ale u mnie tak jest Gdzie x to 27 blg, a y to 11blg. A piwo po roku jest świetne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 9 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Mój RIS 30Blg zacierany przez 2h w 67-63oC zszedł do 10Blg. Zabutelkowałem niestety bez dodatku żadnych drożdży i tylko z 70 g cukru na 22l piwa. Po 10 miesiącach nagazowanie śladowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Wiem, że nie ma w piwowarstwie domowym czegoś takiego " u mnie zeszło od x do y, zabutelkowałem i wszystko jest okej po roku" ale u mnie tak jest Gdzie x to 27 blg, a y to 11blg. A piwo po roku jest świetne Czyli jest nadzieja...dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędruś Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 A może podzielić warkę na połowę , jedną zabutelkować a do drugiej dodać drożdży i poczekać aż blg zejdzie niżej. Co z tego wyjdzie to pytanie do wróżki ale wiedzy na przyszłość dwa razy więcej. sn_phoenix 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Można też kupić balon szklany i leżakować te 10mc w balonie z rurką fermentacyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Demonizacja niskiego odfermentowania piwa mnie przeraża... GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Demonizacja niskiego odfermentowania piwa mnie przeraża...Powinno być stwierdzenie 'czy piwo odfermentowało do odp poziomu? - dane:' i wtedy dyskusja inaczej wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się