asuss96s Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Forum przeglądam od pewnego czasu i znajdowałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, do dzisiaj. Otóż dzisiaj uwarzyłem ,, Full Aroma Hops , Carlberg'' z receptury która jest dostępna na ,,wiki''. Nie wiem jako to możliwe , roztargnienie nie dopatrzenie , pomyliłem chmiele, dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynke . Moje pytanie gotować całość lub może cześć z lubelskim czy chmielić na zimno ( raczej będę na pewno chmielił na zimno tylko czy gotować i chmielić aromotycznym jeszcze). A tak ogólnie to moja szósta warka za którą się zabrałem ( szkoda by było tyle pracy żeby się zmarnowało). Edytowane 14 Lutego 2016 przez asuss96s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynkejeżeli chcesz, żeby Ci ktoś pomógł to uszanuj go pisząc co tak naprawdę zrobiłeś (dokładne dane) a jak jest w oryginalnym przepisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Z tego co rozumiem to przypadkiem zamieniłeś Lubelski na Marynkę. Ja w tej sytuacji szedłbym już za ciosem i dalej używał Marynki. FAH to popularny przepis na testowanie aromatów chmieli, więc najwyżej wypróbujesz Marynkę zamiast Lubelskiego. Będzie to piwo inne niż planowałeś ale wciąż ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 I na pewno bardziej gorzkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Marynka ma jakoś 3x tyle %AK co Lubelski, więc można wątpić czy to będzie pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Ale ta Marynka poszła na 15 minut, tak? Więc chyba aż takiej goryczy nie będzie. Zawsze można je dłużej potrzymać w piwnicy i też przecież spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut. Z pewnością będzie mocno goryczkowe. Myślę, że tragedii nie będzie, z czasem będzie całkiem fajne a jeśli dla kolegi będzie za gorzkie to zawsze z sokiem będzie mógł wypić. Edytowane 15 Lutego 2016 przez Erikos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut. Z pewnością będzie mocno goryczkowe. Autor tematu napisał, że pomylił w recepturze Full Aroma Hops Lubelski z Marynką. Wg przepisu na wiki (http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)) mamy tak: " - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH)" Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii. Edytowane 15 Lutego 2016 przez Karp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii. Doczytał kolega, że czas gotowania to 90 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Jeśli to to: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg to z przepisu wychodzi jakieś 60IBU (zakładając 23L i 75% wydajności - receptura nie podaje objętości warki ani docelowego Blg) Zamiana Lubelskiego na Marynkę 10.5%AA daje ponad 100IBU, czyli raczej pozamiatane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii.Doczytał kolega, że czas gotowania to 90 minut? No faktycznie. Moja pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Zamiana Lubelskiego na Marynkę 10.5%AA daje ponad 100IBU, czyli raczej pozamiatane. co to dla hop headów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Taki lekki offtop: "Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy)" Nie idź tą drogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Nie idź tą drogą. 2 - 2,5 g na butelkę to wg Ciebie za mało czy za dużo? Edytowane 15 Lutego 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Tam jest 4-5g na 1 butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Tam jest 4-5g na 1 butelkę. Fakt - a ja zawsze tam widziałem połowę. Taki psikus mi spłatał mózg. BTW 4 g na butelkę w T=18°C wg. kalkulatora, daje wysokie ale jeszcze zrozumiałe 3 jednostki, natomiast 5 g to już poziom nagazowania 3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Samo rozgraniczenie na szybkie i wolne spicia jest bzdurne tak przy okazji. Ktoś początkujący widzi i podłapuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 4 gramy na butelkę to już sporo - najbezpieczniej celować w 3-3,5 g na butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) A ja uważam, że i 3g na but. to dużo i daję ok.2,4-2,5g/but EDIT ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Edytowane 16 Lutego 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się