Szczerbas Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Cześć wszystkim, w ostatni weekend warzyłem AIPĘ i podczas gotowania brzeczki pojawiły się u mnie dziwne zabrudzenia - nie jestem pewien jak je nazwać. Farcocle? Strzępki? Być może uda się komuś to rozpoznać na zdjęciach... Warka w założeniu miała być 25l i 15-16 BLG. Zasyp: 6,5 kg Pale ale - DMGP Strzegom, Polska 0,5 kg Pszenicznego jasnego - Bestmalz, Niemcy 0,25 kg Karmelowego 30 - DMGP Strzegom, Polska 0,25 kg Wiedeńskiego - DMGP Strzegom, Polska Zacieranie: 90 minut w 66C 15 minut w 76C Filtracja przebiegała bez problemu, po zagotowaniu wrzuciłem około 200 gramów chmielów amerykańskich, zdjęcia zostały zrobione po około 30 minutach gotowania. Zabrudzenia w smaku były "mączne". Ma ktoś pomysł co to było i jaka mogła być tego przyczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Słyszałeś kiedyś o przełomie? przełom - wpisane w google są filmiki też pooglądaj Jest to pozytywny objaw nie masz co się martwić. Wiążą się białka, taniny, garbniki i osady. Edytowane 1 Marca 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Czy słyszałeś o przełomie? edit: Un był szybszy Edytowane 1 Marca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczerbas Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Nie słyszałem. Zaraz postaram się nadrobić. Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, że ciężko wygooglać coś czego nie umie się nazwać. Dzięki za podpowiedzi ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Nie trzeba googlować wystarczy czytać z zrozumieniem wiki : http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Prze.C5.82om.2C_osad_gor.C4.85cy_i_zimny http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Dobrze to nazwałeś tylko poszukać się nie chciało https://www.google.pl/search?q=farfocle+w+brzecce&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=xIHVVuPGA-Xa6ASx25aABA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Najpierw teoria później praktyka. Tak było od stuleci. Niedawno nasza milicka młoda piosenkarka napisała takie coś. I ja się z tym zgadzam w 100%. Jak patrzę z boku na gimnazjalną i licealną młodzież, marzy mi się powrót do systemu mistrz-czeladnik, żeby taki jeden z drugim terminował przy miotle i ścierce dla posiadania okazji podglądnięcia, dowiedzenia się, podpytania. A jak zasłuży i będzie się nadawał, może się czegoś będzie mógł nauczyć.To jest straszne, co się dzieje... Edytowane 1 Marca 2016 przez jacer mikemat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) Najpierw teoria później praktyka Teoria jest wtedy kiedy wszystko wiemy, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, ale nikt nie wie dlaczego. Tutaj łączymy teorię z praktyką - tu nic nie działa i nikt nie wie dlaczego Edytowane 1 Marca 2016 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) . Edytowane 1 Marca 2016 przez wolf83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Słyszałeś kiedyś o przełomie? przełom - wpisane w google są filmiki też pooglądaj Jest to pozytywny objaw nie masz co się martwić. Wiążą się białka, taniny, garbniki i osady. Krzysiek,cio to to jest przełom? Chyba nie masz na myśli przełomu Dunajca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 1 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Co to jest przełom Judańca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się