kouczan Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Pamiętaj tylko, żeby wziąć poprawkę, że w fermentorze szczególnie na początku fermentacji jest wyższa temperatura. Ja wrzuciłem najtańszy term. cyfrowy z allegro przez uszczelkę do rurki, przyblokowałem rurką. Teraz zamówiłem sobie do sterownika czujnik w gilzie z przepustem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Jakiś link mógłbyś podrzucić do tego cuda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Wytnij sobie wg wymiarów co ci podałem to będziesz mógł bez wyjmowania wkładać. Z 6 petów wejdzie bez problemu. Termometr szukaj z rozdzielczością 0,1 nie w całych stopniach bo aktualnie mecze się z termometrem z ikei i nie wiem czy wzrasta czy maleje czy dokładać pet czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 @@growys, ok dzięki za zwrócenie na to uwagi. Wstępnie chcę zrobić skrzynkę właśnie na Twoim przykładzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Zamówienie w Piwnym Krafcie poszło Jestem najarany jak arab na kurs pilotażu Jutro odbieram graty. Zapomniałem kupić jodowy wskaźnik skrobi czy płyn lugola z apteki nadaje się? Edytowane 25 Marca 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Nadaje się Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Nawet jodyna się nadaje, chociaż trzeba się przyjrzeć uważnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Ja używam jodyny, ale właściwie tylo jak mi się przypomni. Mam wrażenie, że większość warzących olewa ten element i chyba nie bez powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 większość warzących olewa ten element nie olewa, tylko ma na tyle wprawy, że wie kiedy się już wszystko zatarło, a kiedy jest coś nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Rozmawiałem z właścicielem Piwnego Kraftu, że jeśli zrobię w/g instrukcji to nie potrzebuje lugola Graty mam, czekam jeszcze na termometr z allegro do skrzynki styropianowej i lecimy z zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Graty są Teraz muszę pozbyć się żony i dzieci :> Ma ktoś cyjanek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Ma ktoś cyjanek ? łatwiej i skuteczniej działa karta kredytowa z PINem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Ma ktoś cyjanek ? łatwiej i skuteczniej działa karta kredytowa z PINem Pech chciał, że moja żona to liczykrupa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Skrzynka sklecona. Jeszcze trzeba uszczelnić i lecimy z tematem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 No to Panowie i Panie jedziemy z pierwszą zacieraną wareczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 UFFFF! Brzeczka się chłodzi. Podłoga się lepi... Wrażenia? Zobaczymy jak będzie smakował browar. Jestem zmęczony na maxa. Drożdże zadam rano bo już nie mam siły Jak mi się wda jakaś infekcja to będę miał załamkę. Jestem pełen podziwu dla Was. To jest ciężki kawałek chleba.... Dobranoc !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverses Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) UFFFF! Brzeczka się chłodzi. Podłoga się lepi... Wrażenia? Zobaczymy jak będzie smakował browar. Jestem zmęczony na maxa. Drożdże zadam rano bo już nie mam siły Jak mi się wda jakaś infekcja to będę miał załamkę. Jestem pełen podziwu dla Was. To jest ciężki kawałek chleba.... Dobranoc !!!! Gratulacje. Choć dopiero pięć warek za mną widzę już zdecydowanie swój postęp. Pierwsza moja warka wyglądała podobnie - cała kuchnia uwalona brzeczką i ogólny bajzel. Biegałem od kociołka, do stopera cały czas sprawdzając w necie czy czegoś nie robię źle... oczywiście i tak udało mi sie poknocić czasy dodawania chmielu. No i kompletnie nie zakumałem co to i po co w ogóle hop-stoper. Chmieliny oddzielałem lejąc przez sitko - koszmar. Niemniej piwo wyszło dobre i już spite Teraz po warce kuchnia jest czystsza niż przed - wiadro z mopem pod ręką jest nieocenione. Do pierwszej warki podszedłem bardzo ambitnie i chciałem jak najlepiej wyposażyć się w sprzęt. Zacierałem w Lidlu+mieszadło+zewnętrzny termostat.+dodatkowa izolacja termiczna. Na dziś piąta warka i uważam, ze Lidl jest całkiem spoko do zacierania, ale do gotowania jest za mały. 25litrów wchodzi już prawie 2 cm pod rant, i przenoszenie czy podnoszenie z zawartością jest ryzykowne. Powodzenia i nie zrażaj się. Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez Reverses Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Drożdże zadane. Fermentor w lodówie z butelkami. Powodzenia i nie zrażaj się. dzięki za dobre słowo. Gorzej z żoną. Minę miała trochę nie-teges :D Błędy, które popełniłem ( i jestem ich świadomy ) 1. Za bardzo przegrzałem zacier (doszło do 72 stopni) Mieszanie, zdjęcie z palnika ustabilizowało temperaturę. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi. 2. Za szybko wsypałem ziarno i miałem problem z bryłami. Trochę mieszania i po kłopocie. 3. Przygotowałem za mało wody do wysładzania, dlatego dosyć dużo czasu kosztowała mnie ta procedura 4. Wypiłem za dużo piwek przy robocie i poparzyłem się w gębę podczas zassania brzeczki po gotowaniu Żona, biegnąca mi na ratunek dostała postrzał brzeczkowy z wężyka po nodze Ogólnie było wesoło Mam pytanko. Bo kurczę rano zapomniałem napowietrzyć brzeczkę. Zrobiłem to dopiero po jakiejś 1,5h od zadania drożdży. Będzie ok? Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez Łyskacz dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zrobiłem to dopiero po jakiejś 1,5h od zadania drożdży. Będzie ok? Tragedii nie powinni być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Ok fermentacja ruszyła \rurka sobie radośnie bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 To teraz jak najdłużej powstrzymaj się przed otworzeniem pokrywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Ciekawość nakazuje zalukać ale jestem twardy i nie będę zaglądał aż do niedzieli Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverses Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Ciekawość nakazuje zalukać ale jestem twardy i nie będę zaglądał aż do niedzieli przeźroczysty fermentor sobie spraw. Nie będziesz musiał otwierać żeby zaglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Ciekawość nakazuje zalukać ale jestem twardy i nie będę zaglądał aż do niedzieli A czego będziesz tam w niedzielę szukał? Zalecam więcej cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 A czego będziesz tam w niedzielę szukał? Zalecam więcej cierpliwości no po 7 dniach powinna zakończyć się burzliwa i zlew na cichą i chmielenie na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się