xcynix Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) burzliwa się skończy jak się skończy, na US-5 w niedziele znaczysz tylko kożuszek piany ze skupiskami drożdży, zlewanie na cichą możesz sobie podarować (bo można ale nie zawsze trzeba) a chmiel na zimno dodać do tego wiadra w którym fermentuje. W tą niedziele nie masz tam jeszcze czego szukać W przeźroczystym wiadrze w niedziele widział byś jak z dna podrywają się kuleczki drożdży i maluja ścianki fermentora na biało. Fermentacja niby skończona ale drożdże jeszcze coś tam sobie znajdują do roboty. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) a chmiel na zimno dodać do tego wiadra w którym fermentuje kiedy polecasz wsypać chmiel do chmielenia na zimno? Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Na cztery dni przed rozlewem Co sugeruje że jak już dofermentuje i sklaruje się na tyle, że właściwie nadaje się do butelkowania. Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) No więc chyba lipa Rurka nie bulka Uchyliłem wieko fermentora i pokazały się piękne bąble Podobne do tych: http://www.piwo.org/gallery/image/3434-infekcja-002/ Kibel czy coś z tego będzie? Piwo pachnie wybornie chmielami..... Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 O tak to wygląda Bąbelki mają kolor rozwodnionego mleka i są półprzeźroczyste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Piękna czapa drożdżowa!! Nic się nie martwić zostawić w spokoju i nic otwierać i nie ruszać. Cierpliwości!! Po za tym to co dałeś na zdjęciu a to co dałeś w linku nie wygląda w żaden sposób podobnie nie ważne pod jakim kątem byś patrzył Lepsze okulary kupić i mniej stresu przy pierwszym piwie Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Wczoraj już Ci pisałem co zobaczysz na US-5 ale jakoś Cię nie przekonało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Podobne do tych: http://www.piwo.org/...4-infekcja-002/Kibel czy coś z tego będzie? Piwo pachnie wybornie chmielami..... O tak to wygląda Bąbelki mają kolor rozwodnionego mleka i są półprzeźroczyste Ty na prawdę nie widzisz różnicy w tych fotach? w tamtym to infekcja lacto chyba, a u Ciebie ... drożdżowa jak nic Zostaw to piwo i nie grzeb w nim. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) sory spanikowałem Nie zaglądam i zostawiam w spokoju. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 No więc chyba lipa Rurka nie bulka Nie no, nie bulka, kibel od razu. A wątek przylepiony przeczytał? http://www.piwo.org/topic/13252-rurka-w-fermentorze-bulkanie-bulka-co-zrobi%C4%87/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Nie no, nie bulka, kibel od razu.A wątek przylepiony przeczytał?http://www.piwo.org/...ulka-co-zrobić/ no czytał czytał ale spanikował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 (edytowane) Niewazne, nie zauwazylem nastepnej strony. Edytowane 6 Kwietnia 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 ale jestem twardy i nie będę zaglądał aż do niedzieli Chyba jednak nie jesteś zbyt twardy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 ale jestem twardy i nie będę zaglądał aż do niedzieli Chyba jednak nie jesteś zbyt twardy... No bo nie bulkało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) 2. Za szybko wsypałem ziarno i miałem problem z bryłami. Trochę mieszania i po kłopocieWitam Ja na załączonym zdjęciu prezentuję genialny w swej prostocie sposó na szybką likwidację brył. Trzeba tylko ostrożnie na wyższych obrotach żeby nie rozchlapać. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez hajclander Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 2. Za szybko wsypałem ziarno i miałem problem z bryłami. Trochę mieszania i po kłopocieWitamJa na załączonym zdjęciu prezentuję genialny w swej prostocie sposó na szybką likwidację brył. Trzeba tylko ostrożnie na wyższych obrotach żeby nie rozchlapać. Dobry patent Ja swoją wkrętarkę pożyczyłem szwagrowi i przepadła.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 używam czegoś takiego do napowietrzania, po mojemu świetnie się sprawdza, tyle że wkrętarka innej marki ale to chyba znaczenia nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 używam czegoś takiego do napowietrzania, po mojemu świetnie się sprawdza, tyle że wkrętarka innej marki ale to chyba znaczenia nie ma Kurcze, a ja dotąd męczyłem się merdając ręcznie, mimo że nawet wkrętarkę mam tej samej firmy . Czas to zmienić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) Takie rozwiązania nie jest do końca idealne. Sprawdź na sucho czy z wkrętarki żaden syf nie leci. Zakażenie najłatwiej jest złapać poprzez kurz który roznosi bakterie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Tak generalnie to rozdrabnianie tych grud nie ma za bardzo sensu, bo po 10 minutach to i tak wszystko rozmięka w wodzie. Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Takie rozwiązania nie jest do końca idealne. Sprawdź na sucho czy z wkrętarki żaden syf nie leci. Zakażenie najłatwiej jest złapać poprzez kurz który roznosi bakterie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Idealne było by pewnie podanie czystego tlenu,chociaż nie wiem czy też by nie zaszkodziło,nie ma pewnie metody idealnej,wiadomo że wkrętarka jest czysta,a nie jakaś w gruzie i pyle, odpukać "kilka" warek tak napowietrzałem i nic nie złapały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Ok pierwszy zacier zakapslowany. Niestety musiałem przyspieszyć bo baba już gderała, że jej to pudło styropianowe w łazience przeszkadza Wyszło mętne i to nawet bardzo ale w smaku za to WYBORNE ! Pięknie pachnie chmielem. Nie mogę się doczekać degustacji nagazowanego piwka. Teraz na 3 miesiące wywiozę do piwnicy i zobaczymy czy się wyklaruję choć troszkę. Następny zakup to duży gar, taboret gazowy i warzenie w garażu. W piwnicy fermentacja. Dla górniaków warunki idealne. Dziękuję Wszystkim, którzy pomagali mi w tym temacie radami i wskazówkami. Jedno jest jest pewne zostaję piwowarem domowym. Wypróbuję jeszcze warzenie z ekstraktów z własnym chmieleniem, ale skłaniam się ku zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Właśnie dzwonił kurier, że przywiózł zestawik z BA na bazie ekstraktów :} Dzisiaj wielkie warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Właśnie dzwonił kurier, że przywiózł zestawik z BA na bazie ekstraktów :} Dzisiaj wielkie warzenie jaki skład? też dzisiaj robię piwko na bazie ekstraktów niechmielonych... i tak: 2kg ekstraktu jasnego (profimator) 2kg ekstraktu ciemnego (profimator) chmiele: 50g chinook (część na goryczkę) 50g citra 50g amarillo drożdże US-05 przy okazji dzisiaj butelkuję brewkitowego klasztorniaka (Brewferm Abdij)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Właśnie dzwonił kurier, że przywiózł zestawik z BA na bazie ekstraktów :} Dzisiaj wielkie warzenie jaki skład? też dzisiaj robię piwko na bazie ekstraktów niechmielonych... i tak: 2kg ekstraktu jasnego (profimator) 2kg ekstraktu ciemnego (profimator) chmiele: 50g chinook (część na goryczkę) 50g citra 50g amarillo drożdże US-05 przy okazji dzisiaj butelkuję brewkitowego klasztorniaka (Brewferm Abdij)! Ja robię na próbę piwko z ekstraktów. A skład to 2x Bruntal 1,7 kg ciemny i jasny oraz 60 gramów chmielu lubelskiego drożdże US-04 Zobaczymy czy będzie porównywalne do smaku piwa z zacieraniem. Także przeprowadzam mały test. Piwko ma być dosyć lekkie bo to bardziej z myślą o żonie. Ja wole gorzko i chmielowo Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się