Jump to content

DMS jak uniknąćw procesie warzenia


sasq

Recommended Posts

A więc od początku

Mam cała warkę.... jakieś 45 póllitrowych próbek wzorcowego DMS (mogę się wymienić próbkami za np mokry karton i inne takie)

 

Generalnie szukając popełnionych błędów:

 

1. zacieranie na lenia w 68 stopniach  po czym wygrzew     niestety wyłączyłem całość gdy tylko temperatura wzrosła do 78 stopni

2. Za słabe gotowanie

 

Obstawiam punkt 2

 

Link to comment
Share on other sites

słód  Pilzneński 75%    pszenica 20%   (muszę w notatkach sprawdzić)

gotowanie bez pokrywki 60min   ale gotowało sie toto ledwo ledwo

 

Po lekturze z linku (dzięki wielkie redlum) "piwo zbyt młode, niedoleżakowane"     Proces leżakowania wpływa na zanik DMS?

Piwo jest młode minęło raptem 18 dni od zabutelkowania + test smakowy odbył się na ostatniej butelkowanej butelce (weszło tam troszkę syfu)

Edited by sasq
Link to comment
Share on other sites

Indukcja nie daje rady? Mogę Ci pożyczyć grzałkę zanurzeniową

 

Nie dawała, puki co sytuacja opanowana. zmieniłem ocieplenie garnka i poprawilem chlodzenie kuchenki.

 

Docelowo jednak trza będzie taborecik sobie sprawić

Edited by sasq
Link to comment
Share on other sites

Z lektury forum i youtuba wynika że kluczowym dla uniknięcia DMS jest:

 

1. Mocne gotowanie  

 

2. Jak najszybsze schłodzenie brzeczki poniżej 80 stopni      Co przy chłodzeniu za pomocą wymiennika nieco koliduje z whirpoolem.

 

Ad2. W tej chwili po wyłączeniu kuchenki  wprawiam brzeczkę w mocny ruch wirowy. Ma to na celu utworzenie sie stożka chmielin co by wymiennika nie zapchać syfem. Po 15minurtach rozpoczynam chłodzenie. Pytanie czy te 15 min nie maja wpływu również na tworzenie się DMS?

Link to comment
Share on other sites

Oskaliber dzięki.

Całość z linku przeczytana; Od najbliższej warki będę chłodził od razu do 17 stopni  :-)

 

Trzeba będzie się w hop stopera zaopatrzyć bo chłodzenie wymiennikiem ma swoje wady. Głównym problemem jest jego mycie.

 

Przy okazji skoro DMS to również wyznacznik nie dojrzałego piwa to czy w czasie leżakowania może on się zredukować?

Edited by sasq
Link to comment
Share on other sites

Przy okazji skoro DMS to również wyznacznik nie dojrzałego piwa to czy w czasie leżakowania może on się zredukować?

Nie. DMS nie jest wyznacznikiem niedojrzałego piwa, gdzie to przeczytałeś?

Link to comment
Share on other sites

Kuchenka ma już 8lat  to poprzednik modelu ib 6040 Teki

Moc przyłączeniowa 6400W

Kadź zacierano-warzelna w postaci emali z Olkusza  pojemność gara 30l    największe moje dotychczasowe ważenie warzenie 28l   

 

Kluczowe dla pracy na indukcji jest:

-zaizolowanie bocznych ścian garnka (plażowy ręcznik bawełniany daje rade, choć obecnie używam kilku warstw neoprenu)

-zapewnienie poprawnego chłodzenia spodu kuchenki

 

Tu jeszcze przed zaizolowaniem:

 

image_url-15371-1453299316.jpg

 

 

 

_____________

Edit:

sprawdziłem dokładnie model kuchenki:  

moc grzewcza używanego palnika to 2100W / 3000W*

 

*tryb "power"

Edited by sasq
Link to comment
Share on other sites

Sprawdziłem notatki i wykluczyłem błąd z chłodzeniem

Brzeczka schłodzona w tempie poniżej 15 minut

 

Czyli jak rozumiem obecnie przyczyny muszę upatrywać w zbyt słabym/zbyt krótkim gotowaniu?

Link to comment
Share on other sites

Przy dużym udziale w zasypie słodu pilzneńskiego warto przedłużyć gotowanie do 75 min, a najlepiej do 90 min.

 

P.S. Znaczenie ma też jakoś słodu i zawartość prekursorów DMS.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

hmm   

 

dhnab dałeś do myślenia   max temperatura jak mogła się zdążyć temu piwu to ~21,5°C      

Jak ta siara się zapachowo objawia (w sensie deskryptor)  bo puki co skojarzenie z otwarciem puszki kukurydzy jest idealne

Link to comment
Share on other sites

Kadź zacierano-warzelna w postaci emali z Olkusza pojemność gara 30l największe moje dotychczasowe ważenie 28l

Jak Ty ważysz na kuchence indukcyjnej, to się nie dziw, że Ci dms wychodzi. Postaraj się na niej warzyć, a waż na wadze.

Póki co zachowaj spokój i czytaj. Tematów o dimetylosiarczku od groma :D Nie trzeba zakładać kolejnego.

Czytaj, ucz się, a na pewno z każdą warką będzie coraz lepiej :D

Ewentualnie kup sobie taboret gazowy i zawsze schładzaj od razu po gotowaniu. Taboret to koszt 70 zł, a frajda dużo większa niż kuchenka elektryczna.

Edited by zygberto
Link to comment
Share on other sites

Kupię sobie wagę do ważenia i taboret gazowy do warzenia... Ale wstyd :ble:

 

Czytam na potęgę choć szukacza na forum czasem figle płata

Edited by sasq
Link to comment
Share on other sites

hmm   

 

dhnab dałeś do myślenia   max temperatura jak mogła się zdążyć temu piwu to ~21,5°C      

Jak ta siara się zapachowo objawia (w sensie deskryptor)  bo puki co skojarzenie z otwarciem puszki kukurydzy jest idealne

Różne gotowane warzywa od groszku po brokuły, mogą być nagnite, popsute.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.