sasq Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 A więc od początku Mam cała warkę.... jakieś 45 póllitrowych próbek wzorcowego DMS (mogę się wymienić próbkami za np mokry karton i inne takie) Generalnie szukając popełnionych błędów: 1. zacieranie na lenia w 68 stopniach po czym wygrzew niestety wyłączyłem całość gdy tylko temperatura wzrosła do 78 stopni 2. Za słabe gotowanie Obstawiam punkt 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 (edited) Jaki słod? Pizenski czy pale ale? Ile czasu gotowałeś/chmieliłeś? Czy używałeś przykrywki, czy bez z pełnym odparowaniem? http://www.wiki.piwo.org/DMS Edited March 22, 2016 by redlum sasq 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 22, 2016 Author Share Posted March 22, 2016 (edited) słód Pilzneński 75% pszenica 20% (muszę w notatkach sprawdzić) gotowanie bez pokrywki 60min ale gotowało sie toto ledwo ledwo Po lekturze z linku (dzięki wielkie redlum) "piwo zbyt młode, niedoleżakowane" Proces leżakowania wpływa na zanik DMS? Piwo jest młode minęło raptem 18 dni od zabutelkowania + test smakowy odbył się na ostatniej butelkowanej butelce (weszło tam troszkę syfu) Edited March 22, 2016 by sasq Link to comment Share on other sites More sharing options...
von_Alex Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 Indukcja nie daje rady? Mogę Ci pożyczyć grzałkę zanurzeniową Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 22, 2016 Author Share Posted March 22, 2016 (edited) Indukcja nie daje rady? Mogę Ci pożyczyć grzałkę zanurzeniową Nie dawała, puki co sytuacja opanowana. zmieniłem ocieplenie garnka i poprawilem chlodzenie kuchenki. Docelowo jednak trza będzie taborecik sobie sprawić Edited March 22, 2016 by sasq Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 22, 2016 Author Share Posted March 22, 2016 Z lektury forum i youtuba wynika że kluczowym dla uniknięcia DMS jest: 1. Mocne gotowanie 2. Jak najszybsze schłodzenie brzeczki poniżej 80 stopni Co przy chłodzeniu za pomocą wymiennika nieco koliduje z whirpoolem. Ad2. W tej chwili po wyłączeniu kuchenki wprawiam brzeczkę w mocny ruch wirowy. Ma to na celu utworzenie sie stożka chmielin co by wymiennika nie zapchać syfem. Po 15minurtach rozpoczynam chłodzenie. Pytanie czy te 15 min nie maja wpływu również na tworzenie się DMS? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 Mają, lepiej chłodzić od razu, chmieliny i tak Ci opadną. Przeczytaj sobie: http://www.beerfreak.pl/dms-czyli-puszkowana-kukurydza/ sasq 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 22, 2016 Author Share Posted March 22, 2016 (edited) Oskaliber dzięki. Całość z linku przeczytana; Od najbliższej warki będę chłodził od razu do 17 stopni :-) Trzeba będzie się w hop stopera zaopatrzyć bo chłodzenie wymiennikiem ma swoje wady. Głównym problemem jest jego mycie. Przy okazji skoro DMS to również wyznacznik nie dojrzałego piwa to czy w czasie leżakowania może on się zredukować? Edited March 22, 2016 by sasq Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 DMS raczej się nie redukuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drejpa Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 przy takiej ilosci pilznenskiego powinienes wydluzyc gotowanie do 90ciu minut zeby odparowac wszystkie prekursory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 Przy okazji skoro DMS to również wyznacznik nie dojrzałego piwa to czy w czasie leżakowania może on się zredukować? Nie. DMS nie jest wyznacznikiem niedojrzałego piwa, gdzie to przeczytałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 22, 2016 Author Share Posted March 22, 2016 Nie mogę tego odnaleźć nie wykluczam ze czytając coś pobieżnie zrobiłem sobie skrót myślowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
von_Alex Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 Tak czy siak zostaw jedną próbkę dla mnie :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 22, 2016 Author Share Posted March 22, 2016 Próbeczka zaklepana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie ten koziol Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Podłączę się, ile mocy masz na indukcji? I jaka wielka warka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 23, 2016 Author Share Posted March 23, 2016 (edited) Kuchenka ma już 8lat to poprzednik modelu ib 6040 Teki Moc przyłączeniowa 6400W Kadź zacierano-warzelna w postaci emali z Olkusza pojemność gara 30l największe moje dotychczasowe ważenie warzenie 28l Kluczowe dla pracy na indukcji jest: -zaizolowanie bocznych ścian garnka (plażowy ręcznik bawełniany daje rade, choć obecnie używam kilku warstw neoprenu) -zapewnienie poprawnego chłodzenia spodu kuchenki Tu jeszcze przed zaizolowaniem: _____________ Edit: sprawdziłem dokładnie model kuchenki: moc grzewcza używanego palnika to 2100W / 3000W* *tryb "power" Edited March 24, 2016 by sasq Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 Sprawdziłem notatki i wykluczyłem błąd z chłodzeniem Brzeczka schłodzona w tempie poniżej 15 minut Czyli jak rozumiem obecnie przyczyny muszę upatrywać w zbyt słabym/zbyt krótkim gotowaniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 (edited) Przy dużym udziale w zasypie słodu pilzneńskiego warto przedłużyć gotowanie do 75 min, a najlepiej do 90 min. P.S. Znaczenie ma też jakoś słodu i zawartość prekursorów DMS. Edited March 24, 2016 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 A może drożdże ci nasmrodziły, us05 czasem potrafią dać siarką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 hmm dhnab dałeś do myślenia max temperatura jak mogła się zdążyć temu piwu to ~21,5°C Jak ta siara się zapachowo objawia (w sensie deskryptor) bo puki co skojarzenie z otwarciem puszki kukurydzy jest idealne Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 (edited) Kadź zacierano-warzelna w postaci emali z Olkusza pojemność gara 30l największe moje dotychczasowe ważenie 28l Jak Ty ważysz na kuchence indukcyjnej, to się nie dziw, że Ci dms wychodzi. Postaraj się na niej warzyć, a waż na wadze. Póki co zachowaj spokój i czytaj. Tematów o dimetylosiarczku od groma Nie trzeba zakładać kolejnego. Czytaj, ucz się, a na pewno z każdą warką będzie coraz lepiej Ewentualnie kup sobie taboret gazowy i zawsze schładzaj od razu po gotowaniu. Taboret to koszt 70 zł, a frajda dużo większa niż kuchenka elektryczna. Edited March 24, 2016 by zygberto Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 (edited) Kupię sobie wagę do ważenia i taboret gazowy do warzenia... Ale wstyd Czytam na potęgę choć szukacza na forum czasem figle płata Edited March 24, 2016 by sasq Link to comment Share on other sites More sharing options...
von_Alex Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Ach ta autokorekta ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dhanab Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 hmm dhnab dałeś do myślenia max temperatura jak mogła się zdążyć temu piwu to ~21,5°C Jak ta siara się zapachowo objawia (w sensie deskryptor) bo puki co skojarzenie z otwarciem puszki kukurydzy jest idealne Różne gotowane warzywa od groszku po brokuły, mogą być nagnite, popsute. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasq Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 W moim jednak zdecydowanie kukurydza w puszce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now