bkrawczy Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 A to nie jest przypadkiem kwestia garnka? Bo ze zdjęcia mogę stwierdzić że nie jest on przystosowany do indukcji. Sam ważę na indukcji i nie mam z tym żadnych problemów no ale w garze z nierdzewki przystosowanym do tego rodzaju płyty. Emalia na indukcji to raczej kiepski pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 A to nie jest przypadkiem kwestia garnka? Bo ze zdjęcia mogę stwierdzić że nie jest on przystosowany do indukcji. Sam ważę na indukcji i nie mam z tym żadnych problemów no ale w garze z nierdzewki przystosowanym do tego rodzaju płyty. Emalia na indukcji to raczej kiepski pomysł. Na indukcji działa każda emalia i to całkiem dobrze tak samo jak wszystkie garnki żeliwne (te ostatnie nierdzewkę biją na głowę) Gar w stosunku do zdjęcia jest podrasowany ma dookólne ocieplenie 3cm i przy kolejnych warkach: 4,5,6 i 7 "robi robotę" (Kopyr) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 W moim jednak zdecydowanie kukurydza w puszce I to jest najczęstszy deskryptor DMSu odsłodowego w jasnym piwe. Gotowane warzywa to częściej DMS infekcyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Jak już tak boicie cie Dms to używacie słodu pale ale. Wiem że nie zawsze można go użyć ale w wielu przypadkach nie robi zbyt dużej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Na razie skupie się na mocniejszym i dłuższym gotowaniu. Zobaczymy jak następne warki w kolejce na degustacje czeka pszenica, dry stout, Porter i red ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Wg. kolegów którzy na moje jakże częste przypadki DMS-U, gotowanie bez przykycia kadzi warzelnej, czyli warka na ful, pozwoli ci uniknąć tego przykrego zdarzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Sytuacja chyba opanowana dwie kolejne warki wolne od dms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) No to ja się podepnę. Właśnie klęską zakończyłem ostatnią warkę dzisiaj. Polish Ale z ekstraktu Pale Ale. 11°Blg, 12l, 20g Marynki 60", 8g Lubelskiego na 30" i 7g Lubelskiego na 10'. (do czasów dodać po 10, o czym później). Warka była podzielona na pół. 6l w większym garnku, chmielone w całości, 2l w mniejszym chmielone tą samą ilością chmielu, do dolania do 4l niechmielonej. Taki test czy część brzeczki nieuwarzona ma wpływ na smak. Większy garnek na większym palniku, mniejszy na mniejszym, tempo odparowywania podobne, chmiel sypany w tym samym czasie, po dodaniu ostatniego chmielu podkręciłem moc. Z większego gara od początku lekko zalatywało warzywkami, ale parę minut po dodaniu Marynki zaczęło dawać brukselką. Z mniejszego nic. Przedłużyłem gotowanie o 10 minut ale sytuacja się nie poprawiła. Chłodzenie obu pół-warek błyskawiczne - dolanie lodowatej wody + w każdym garze wylądowały 1,5l flaszki zamrożone do -18°C, po dodaniu ostatniego chmielu wyjęte z zamrażarki, wyczyszczone czekały w wiaderku z roztworem piro. w 7 minut miałem po około 30°C w obu. Pytania: -dlaczego w większym garze mimo identycznej skali (odparowanie, czas zagotowania, powierzchnia do objętości) taki atak Gangu Świeżaków miałem? -czy dolanie wrzątku i przeciągnięcie gotowania o np. 30 minut pomoże takie piwo uratować? Wiadomo, że czasy chmieli się zmienią, będzie więcej goryczki i trzeba będzie dorzucić coś na aromat, ale lepiej mieć nieco rozgoryczonego kundla niż stylowy warzywniak. Cóż, będzie 6l Polish Ale Bez Szału i 6l na próbki sensoryczne. Jakby ktoś chciał wzorcowy DMS ciemnozielonych warzyw, chętnie się wymienię za jakieś inne wady. Resztę dostanie sąsiad, który "w piwach nie wybrzydza" - jedyny człowiek jakiego znam, któ©y zwyczajnie tej brukselki nie wyczuje. Edytowane 4 Lutego 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 6 godzin temu, c64club napisał: Cóż, będzie 6l Polish Ale Bez Szału i 6l na próbki sensoryczne. Jakby ktoś chciał wzorcowy DMS ciemnozielonych warzyw, chętnie się wymienię za jakieś inne wady. Resztę dostanie sąsiad, który "w piwach nie wybrzydza" - jedyny człowiek jakiego znam, któ©y zwyczajnie tej brukselki nie wyczuje.Przefermentuj, zabutelkuj i dopiero oceń po refermentacji To nie DMS. Przy ekstraktach raczej już został w fabryce wygotowany. Piwo w czasie gotowania wali takim zbożem, warzywami, ściętą trawą. Marynka i lubelski też zieleniną zalatują. Przefermentuj, zabutelkuj i dopiero oceniaj. Jak robiłem na marynce i lubelskim piwo, to po tygodniu fermentacji myślałem, że pójdzie w kanał, bo tak waliło z niego, a finalnie wyszło całkiem udane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Tez mi sie wydaje, ze malo prawdopodobne aby to byl DMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Warzyłem wczoraj dwa piwa z tymi chmielami i tymi ekstraktami. Zbożowe klimaty, zielsko, jakiś tam kawałek kalafiora za rogiem przez moment było, ale tym ci się z tego jednego gara wydobywało przez trzy kwadranse, można by aromatyzować zupy. Nastawiłem, drożdże zabrały się do roboty, za parę tygodni będzie można coś powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Co to za ekstrakty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Bruntal Pale Ale, podzielony na dwie miniwarki. Jedna miałaproblem, druga nie. Warzyłem wczoraj również innego Bruntala i dwie Gozdawy - pozostałe nie miały tego aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się