DanielN Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Czy można zbierać gęstwę z piwa gdzie był użyty mech irlandzki? Drożdże zbiły się w takie grudki na dnie fermentora. Nadadzą się do ponownego użycia? Zdecydowanie można. Zbijanie łączyłbym raczej z flokulacją drożdży aniżeli mchem . Białka zbite w dużej mierze za pomocą mchu powinny zostać w kadzi warzelnej . Jeżeli jednak masz dużo osadu oprócz drożdży warto wtedy gęstwę przepłukać. Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Ostatnio zauważyłem że po użyciu mchu irlandzkiego i użyciu gęstwy z tego piwa, kolejna warka wychodzi też bardzo klarowna. Czy to możliwe? Czy po prostu kolejne warki były zrobione że sztuka odfermentowane 3 tygodnie to temu są klarowne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Ostatnio zauważyłem że po użyciu mchu irlandzkiego i użyciu gęstwy z tego piwa, kolejna warka wychodzi też bardzo klarowna. Czy to możliwe? Czy po prostu kolejne warki były zrobione że sztuka odfermentowane 3 tygodnie to temu są klarowne? Aby miec pewnosc. Kolejne piwo uwarzyles bez mchu, ale z gestwa po poprzednim piwie w ktorym mchu uzyles? Jak tak, to nie laczylbym tego wlasnie z mchem. Gestwa zgodnie z literatura bedzie miala wiecej drozdzy mocniej fokulujacych i to raczej bym obstawial jako poprawna obserwacje. Dlatego tez warto plukac gestwe , aby odsiac trupy, osad chmieliny. Napisales rowniez o dluzszym okresie fermentacji i wlasnie to mialo najwiekszy wplyw na klarownosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Dzięki za odpowiedź. Tak też myślałem ale wolałem się zapytać. Tak na logikę to mech wiąże się z białkami w czasie gotowania więc nic nie powinno przechodzić przez drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Zbijanie łączyłbym raczej z flokulacją drożdży aniżeli mchem Robiłem już piwo na FM13 i gęstwa tak nie wyglądała jak teraz. Raczej mech irlandzki na to wpłynął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 nie wiem czy można to nazwać większym zbiciem, ale po użyciu mchu tworzą się charakterystyczne kratery w gęstwie. pełno zdjęć tutaj tego zjawiska, bo są pytania czy wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Pierwszy raz stosuj mech irlandzki. Po wystudzeniu brzeczki miałem w garze takie wielkie białe obłoki. Pływały w całej objętości brzeczki. Mam je zlewać do fermentora? Wydaje mi się że tak bo inaczej tego się techniczne nie da zrobić ale chciałbym opini kogoś mądrzejszego. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Pierwszy raz stosuj mech irlandzki. Po wystudzeniu brzeczki miałem w garze takie wielkie białe obłoki. Pływały w całej objętości brzeczki. Mam je zlewać do fermentora? Wydaje mi się że tak bo inaczej tego się techniczne nie da zrobić ale chciałbym opini kogoś mądrzejszego. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka To przełom, wytrącone białka, prawidłowo. Jak zostawisz to opadną na dno. Zatrzymaj ile się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Dziękuję za odpowiedź. Gar chłodził się w wannie 2-3 godziny. Opadł chmiel. Te białka nie opadły. Przelałem przez pończoche do fermentora, w pończosze zostało sporo białek ale nie wszystkie. Zadałem drożdże. Te chmury z białek uformowały się w fermentorze mniej więcej po środku. Pewnie z czasem opadną na dno. Będzie ok? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Wydaje mi się że tak bo inaczej tego się techniczne nie da zrobić Nie słyszałeś o whirpoolu i dekantacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Słyszałem i stosuję. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Słyszałem i stosuję. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Hmm a o jakim Ty whirpoolu słyszałeś i go stosujesz? Czy Ty aby nie kojarzysz whirpoola jedynie z metodą chmielenia? Ja stosuję od ... zawsze whirpool w celu utworzenia z chmielin i osadów białkowych stożka w kadzi. Potem dekantuję brzeczkę z kadzi i to pozwala mi przelać do fermentora brzeczkę bez tych wszystkich dodatków. Z tego to powodu nie za bardzo rozumiem twoje rozterki, a zwłaszcza zacytowane przeze mnie, twoje stwierdzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Według mojej wiedzy whirpool polega na zamieszaniu brzeczką dość mocno aby na dnie kotła utworzyć stożek z osadów. Robię to w momecie gdy wstawiam gar do zimnej wody zaraz po gotowaniu. Chmiel utworzył stożek jednak te białko w postaci obłokow wesoło pływało w toni brzeczki. Dekantacja to w naszym przypadku oddzielenie brzeczki od osadów poprzez przelanie wężykiem z gara do fermentora. Można dodatkowo zastosować pończoche jako filtr. Jeśli moja wiedza lub technika ma jakieś braki to proszę popraw mnie. :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Jeśli moja wiedza lub technika ma jakieś braki to proszę popraw mnie. ... nic poprawiać poza cierpliwością U mnie opadnięcie białek to tylko kwestia czasu (w niskiej temp.), a mech zawsze właściwie stosuję więc stąd moje płonne obawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Ok ale suma sumarum jak teraz te obłoki pływają mi w fermentorze to opadną i będzie ok czy coś będzie z piwem nie tak? Zapewne do czasu przelewania na cichą będą już na dnie? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 opadną i będzie ok czy coś będzie z piwem nie tak? hamerykany (i scooby też) często leją do fermentora całość z chmielinami, a na piwo nie narzekają dpiast 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Super, dziękuję za pomoc :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Siema, mam pytanie odnośnie dawkowania mchu irlandzkiego. Czy 4-5gram to dawkowanie na 20litrów czy tyle się sypie na całą warkę niezależnie od objętości? Zastanawiam się czy na 60litrów sypać też 5gram czy 15gram . Wątpliwość mam stąd, że niektóre sklepy piszą 5gram na warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 13 minut temu, maciek1221 napisał: Zastanawiam się czy na 60litrów sypać też 5gram czy 15gram . Wątpliwość mam stąd, że niektóre sklepy piszą 5gram na warkę. Browar to nie apteka Sypnij ze 2 łyżeczki bo szkoda wagi wyjmować do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 To wiem, ale jak zawsze sypałem łyżeczkę i czułem ten smród, to nie chciałbym tego nigdy w piwie poczuć haha. Dobra, będę sypał więcej Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 10 minut temu, maciek1221 napisał: Dobra, będę sypał więcej I będziesz Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się