Qba W Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 (edytowane) Zamierzam w najbliższych tygodniach popełnić RIS'a na takim oto zasypie: Strzegom Pale Ale 6 kg Strzegom Monachijski typ I 2 kg Jęczmień palony 0.55 kg Barley, Flaked 0.5 kg Oats, Flaked 0.5 kg Weyermann pszeniczny jasny 0.5 kg Special B Malt 0.27 kg Caramel/Crystal Malt - 120L 0.27 kg Carafa 0.18 kg Carafa III 0.15 kg Chocolate Malt (UK) 0.18 kg Fawcett - Pszeniczny Czekoladowy 0.15 kg Chmielenie: Columbus/Tomahawk/Zeus 50 g 60 min 15.5 % Progress 20 g 40 min 5.5 % Fuggles 20 g 40 min 4.5 % Progress 20 g 20 min 5.5 % Fuggles 20 g 20 min 4.5 % Drożdże: NEW WORLD STRONG ALE M42 Mangrove Jack's 2 paczki 10g Zacieranie: - 70 min min 64-65 st - Wygrzew Objętość brzeczki nastawnej 22 l Gęstość 25,7 Blg IBU - 63 (zastanawiam się nad zwiększeniem do 75) Wdzięczny będę za wszelkie uwagi ! Edytowane 27 Marca 2016 przez Qba W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Chyba już 1257 raz było pisane aby przepędzić drożdże na lekkim ale (np bitter) i do mocarza wpakować słoik gęstwy . Mój RIS miał 21blg i podzieliłem go na dwie 14 litrowe warki z gęstwą z bittera. W najbliższym czasie wykonam kopię, 4 tygodnie bez dotykania pojemnków. Potem w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Niestety gęstwy na podorędziu brak, także wspomagam się sucharami w większej ilości Chodziło mi raczej o to czy zasyp jest w porządku. Chcę zrobić 2 tyg burzliwej i 4 cichej żeby ładnie odfermentował, a potem wszystko pakuję w małe buteleczki z dodatkiem gęstwy po oatmeal stoucie który zrobię tuż przed przelaniem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 (edytowane) Przy 25-26 blg prawdopodobnie nagazuje Ci się bez dodatkowej gęstwy do rozlewu, więc jeśli chcesz uwarzyć tego RISa porządnie to zrób najpierw oatmeal stouta i dopiero na gęstwie z niego przefermentujesz sobie RISa. Edytowane 27 Marca 2016 przez Jasiu GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Tak wiem że do takiego potwora powinienem dać gęstwę drożdży po słabszym piwie, ale niestety tak się wszystko ułożyło że najpierw RIS a potem inne piwerka. Czy macie może jakieś uwagi co do zasypu/chmielenia/drożdżaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Za mało masz drożdży. Nie teoryzuj, posłuchaj bardziej doświadczonych. GB... i Qba W 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Za mało masz drożdży. Nie teoryzuj, posłuchaj bardziej doświadczonych. Po co skoro można później założyć temat "RIS-słabe odfermentowanie" i wylewać, żale, że coś poszło nie tak? Temat RIS;a wałkowany minimum 2 razy w tygodniu jakby problemem było zrobienie tego piwa według jakiejś sprawdzonej receptury z zastosowaniem się do zasad. Bychawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Po co skoro można później założyć temat "RIS-słabe odfermentowanie" i wylewać, żale, że coś poszło nie tak? Żali nie mam zamiaru wylewać, pytam się bardziej doświadczonych czy uciągnę na 2 paczkach sucharów bo akurat tak wyszło że muszę RISa szybciej zrobić, nie odwrotnie. A tutaj kolega ma inne doświadczeniahttp://www.piwo.org/topic/20431-mangrove-jacks-m42-new-world-strong-ale/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Zrobiłbym w takim przypadku czyli konieczności tak : warkę podzielił na dwa pojemniki po 11 litrów i dał po jednej saszetce drożdży. Osobiście jednak preferuję gęstwę , pośpiech w piwowarstwie jest niewskazany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 I o taką odpowiedź mi właśnie chodziło Podziękował bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 pytam się bardziej doświadczonych czy uciągnę na 2 paczkach sucharów bo akurat tak wyszło że muszę RISa szybciej zrobić, nie odwrotnie. odpowiedź na Twoje pytanie nic nie zmieni bo piszesz, że "musisz" A tutaj kolega ma inne doświadczenia myślisz, że je ma? A w temacie, 2 paczki owszem i "uciągną" ale co z tego będzie to trudno wywróżyć nawet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Mangrove Jacks nigdy w życiu bym nie użył do takiego piwa nawet 1 paczki na 11l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Mangrove Jacks nigdy w życiu bym nie użył do takiego piwa nawet 1 paczki na 11l Rozwiń odpowiedź. Jakie byś użył lub co jest złego w Mangrove Jacks? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Pewnie to przefermentują tylko ciekawe z jaką jakością? Szkoda nie przyłożyć się do fermentacji w piwie wymagającym tyle pracy i przede wszystkim czasu, byle mieć RISa. MJ (tak mi się wydaje na podstawie lektury forum) słynne ze swojej wątpliwej prędkości - w takim piwie sucharki mogą mieć lag rzędu 2-3dni i to pewnie nie będzie nikogo dziwiło, mogą się nie namnożyć w odpowiedniej ilości bo taka brzeczka musi być solidnie napowietrzona i ciężko uzyskać taki poziom domowymi metodami, niektórzy jeszcze napowietrzają taką ciężką brzeczkę na drugi dzień, w tym czasie pewna cześć z tych i tak kiepsko namnożonych grzybów umrze i skończy się na underpitchingu ze wszystkimi jego przykrymi konsekwencjami dla smaku i aromatu, a i jeszcze jakaś infekcja może wyjść w trakcie długiego laga i to tylko jeden z kilku złych scenariuszy, które mogą się wydarzyć ale nie muszą.. Edytowane 28 Marca 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 W najbliższym czasie zrobię powtórkę, jak dla mnie pasuje . Podobnie rozdzielę na dwie części, zadam gęstwę itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Na 26Blg to bym przynajmniej ze 3 paczki wsypał. Pomijając fakt, że nigdy bym do takiego piwa nie użył tych Mangrove, po tym co się o nich naczytałem i że nigdy nie robiłbym piwa o takim ballingu bez gęstwy. No i warto się zastanowić, czy nie lepiej zmienić trochę plany warzelne i nie zrobić tego piwa jak należy. Jak Ci wyjdzie kiepska APA to można rozpić ze znajomymi w ciągu miesiąca i po sprawie. A na RISa czekać przynajmniej rok aż się ułoży, wydawać tyle kasy na bogaty zasyp po to, żeby się okazało, że jest niepijalny to trochę mniej przyjemna sytuacja. No ale jestem już chyba piątą osobą, która się produkuje, i tak zrobisz jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 znaczy "nie ma ryzyka, nie ma zabawy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Mangrove Jacks nigdy w życiu bym nie użył do takiego piwa nawet 1 paczki na 11l Rozwiń odpowiedź. Jakie byś użył lub co jest złego w Mangrove Jacks? Sam producent zaleca 2 paczki drożdży na 25l piwa około 12 blg. Tutaj wyjdzie podobna wartość w przeliczeniu na blg i litry chociaż takie przeliczanie jest trochę nietrafione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Miał być RIS teraz, a będzie później na płynnych z Frementum mobile "W szkocką kratę" mają neutralny profil i są odporne na wysokie stężenie alkoholu. Teraz pytanie czy też je rozbujać na lżejszym piwie, czy walnąć od razu do RISa? Nigdy wcześniej nie używałem płynnych drożdży... Edytowane 29 Marca 2016 przez Qba W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Rozbujać na lżejszym piwie ewentualnie można zrobić wielki starter chociaż dla tych parametrów to chyba musiałby przekroczyć z 3 może nawet 4l więc zdecydowanie lepiej opcję pierwszą, a starter w zasadzie i tak będziesz musiał zrobić dla tego lżejszego ale wystarczy powiedzmy 1l w zależności od parametrów brzeczki oczywiście. Qba W 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Zrobić ~litrowy starter, rozbujać na jakimś piwie ~12 blg i do RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 RIS jest już po rozlewie. Na cichą dodałem wywar ze 100g łupina kakao, Jedyne zaskoczenie to odfermentowanie z 25,5 blg zeszło do 3,3 blg. Gęstość mierzyłem dwukrotnie dwoma spławikami także pomyłka jest wykluczona. W smaku czekolada, kawa, paloność i mocne alkoholowe ciepło. Jestem ciekawy jak ten potwór będzie smakował za 6 miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się