Jump to content

Fermentacja na balkonie

Medi

Recommended Posts

Cześć,

czy można prowadzić fermentacje na balkonie? Zostało mi wystawione wiadro na balkon i nie za bardzo mam na to wpływ a obawiam się wahań temperatury? Drożdże to S-04

Pozdrawiam!

podłączam się do pytania. Czyżby żona ?

Dosyć ciekawy eksperyment. Ciekawe czy temperatura w nocy spadnie na tyle żeby drożdże stanęły

W dzień jak nie stoi po słonecznej stronie to pewnie nie wybije tak wysoko żeby zdechły

Jakoś czarno to widzę bez dodatkowej izolacji :)

Na pewno zostawienie bez izolacji termicznej to nie jest dobry pomysł.

Proponuję kupić żonie kwiaty i poprosić o tydzień przechowania wiadra.

Jeśli to nie pomoże to pomyśl nad skrzynią styropianowa, nieduży koszt a pozwala utrzymać temperaturę.

Pozostaje jednak pytanie, co żona na skrzynie styropianowa na balkonie.

Trzymam kciuki problem jest poważny :D

Panowie, trochę logiki: skoro podczas fermentacji skoki (nie mylić ze świadomym podnoszeniem/obniżaniem temperatury) temperatury są mocno niewskazane, a obecnie (i chyba nie tylko teraz) temperatury na zewnątrz skaczą góra/dół w szerokim zakresie, to wniosek nasuwa się prosty.

P.S. A ja "głupi" kontroluję temperaturę i martwię się żeby np. spadek temperatury podczas fermentacji (szczególnie jak zwalnia) był jak najmniejszy, a przynajmniej nie był większy niż 0,3°C :)

Łukasz, histerezę ustawiłeś na 0.3 stopnia? :smilies:

Co do tematu to można powiedzieć, że hardkorowy piwny test zostanie wykonany.

Edit: dałem punkcik, wolno mi :smilies:

Edited by GB...

Do kwiatów dorzuć wino, może coś pomoże ;-)

A tak na poważnie - to popmyśl nad uwarzeniem milk stouta - nie znam niewiast ktorym te piwa nie smakowały ;-)

Ja znam. Moja żona. Woli porządnie nachmielone IPA.

Do kwiatów dorzuć wino, może coś pomoże ;-)

A tak na poważnie - to popmyśl nad uwarzeniem milk stouta - nie znam niewiast ktorym te piwa nie smakowały ;-)

Ja znam. Moja żona. Woli porządnie nachmielone IPA.

Moja tak samo (byle było owocowe, a nie perfumowe). W dodatku nie mogę jej przekonać do piw ciemnych.

Co do tematu - wszystko zostało powiedziane - bez styropianowej skrzyni bym nie ryzykował, za duże wahania.

Wiadro wróciło do domu więc testu nie będzie :), ale skrzynię muszę sobie zrobić. Czy możecie podrzucić na jakiej zasadzie to działa? W sensie czy wystarczy raz sprowadzić temperaturę do "wymaganej" i szczelnie zamknąć?

Nie ma tak dobrze. Skrzynia styropianowa tylko łagodzi skoki temperatury, ale trzeba ją na bieżąco korygować. Do chłodzenia zwykle używa się zamrożonych PET-ów, a do dogrzewania ja np. używam grzałki akwariowej wrzuconej w wodę w butelce.

• 2 weeks later...