Honou Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 Witam Mam pytanie odnośnie wysładzania. Oglądając na yt filmy piwowarów ze Stanów, zauważyłem, że większość z nich wysładza wlewając do filtratora na raz całą wodę którą zamierzają wysładzać - czyli spuszcza i zwraca brzeczkę przednią, filtruje do odsłonięcia złoża, wlewa na raz powiedzmy 12 litrów wody, wzruszając jednocześnie złożę i operację powtarza. Na forum wiodącą techniką jest wysładzanie na raty, z dolewaniem 3-4 litrów bez wzruszania złoża filtracyjnego. Czy metody różnią się efektem ? Łatwiej wydaje mi się jest jednak wlać wodę raz i zostawić do osiągnięcia zaplanowanej ilości brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 (edited) "Na raty" to jest właśnie ta pierwsza technika, którą opisałeś. Ta druga to wysładzanie ciągłe, która polega na nie wzburzaniu złoża. Edited April 8, 2016 by leech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honou Posted April 8, 2016 Author Share Posted April 8, 2016 (edited) W wielu tematach tutaj i filmach na yt (chociażby w serii Warzę z Kopyrem), mówi się o wlewani kilku porcji wody tak by nie wzburzyć złoża filtracyjnego i spuszczaniu już przefitrowanej brzeczki pomiędzy kolejnymi dolaniami. Mówiąc o jednorazowym wlaniu wody, mam namyśli, wlanie tych kilkunastu litrów nie patrząc na złoże, ponowne odczekanie 20 minut na jego ułożenie i ponowienie całej procedury, łącznie z zwróceniem brzeczki początkowej. Ok rozumiem już różnice pojęciowe. Wysładzanie "na raty" w wydaniu amerykańskim z tego co widziałem polega na jednorazowym wlaniu wody, dlatego nie pasowało mi to do żadnej techniki opisywanej tutaj Edited April 8, 2016 by Honou Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazi-1986 Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 (edited) Jest to Batch sparge, można swobodnie stosować. Może przebiegać kilku etapowo, np. na 3 razy. Po każdym zalaniu nowej wody, zamieszć złożem i odczekać 15-20min na ułożenie. Metoda może zwiększać wydajność. Edited April 8, 2016 by mazi-1986 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 Ja tak wysładzam. Spuszczam brzeczkę przednią do odsłonięcia złoża, potem wlewam całość wody do wysładzania, czekam chwilę i wysładzam dalej tyle ile potrzebuję. Nie zauważyłem żadnych problemów, wydajność wg Brewtarget mam 85-87% więc chyba całkiem niezłą. Polecam, bo tak jest łatwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 (edited) I assume you speak English due to the fact that you are watching American brewing videos. Denny Conn was the first brewer to begin advocating the batch sparge. This is what I do. My last brew looked like this (17 L batch): Dough in with 9 L Batch Sparge with 10 L Batch Sparge with remainder to hit boil volume If you want to continuously sparge (fly sparge) you need ether a false bottom or a correctly designed manifold or you will get channeling and get terrible efficiency. Many BIAB brewers are doing no-sparge brewing in larger kettles. This would require probably 50-70L of kettle space. They are adding their entire liquor at the start of the mash. This changes the pH and also the enzymatic efficiency but has shown to have no ill effects if you control pH and allow your mashes to complete. Edited April 8, 2016 by BretBeermann Bychawa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr_Herman Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 I assume you speak English due to the fact that you are watching American brewing videos. Denny Conn was the first brewer to begin advocating the batch sparge. This is what I do. My last brew looked like this (17 L batch): Dough in with 9 L Batch Sparge with 10 L Batch Sparge with remainder to hit boil volume If you want to continuously sparge (fly sparge) you need ether a false bottom or a correctly designed manifold or you will get channeling and get terrible efficiency. Many BIAB brewers are doing no-sparge brewing in larger kettles. This would require probably 50-70L of kettle space. They are adding their entire liquor at the start of the mash. This changes the pH and also the enzymatic efficiency but has shown to have no ill effects if you control pH and allow your mashes to complete. Przepraszam bardzo, ale co to ma znaczyć, dlaczego piszesz po angielsku ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 I assume you speak English due to the fact that you are watching American brewing videos. Denny Conn was the first brewer to begin advocating the batch sparge. This is what I do. My last brew looked like this (17 L batch): Dough in with 9 L Batch Sparge with 10 L Batch Sparge with remainder to hit boil volume If you want to continuously sparge (fly sparge) you need ether a false bottom or a correctly designed manifold or you will get channeling and get terrible efficiency. Many BIAB brewers are doing no-sparge brewing in larger kettles. This would require probably 50-70L of kettle space. They are adding their entire liquor at the start of the mash. This changes the pH and also the enzymatic efficiency but has shown to have no ill effects if you control pH and allow your mashes to complete. Przepraszam bardzo, ale co to ma znaczyć, dlaczego piszesz po angielsku ?? Bo lepiej piszę po Agielsku, i pan mówi po Angielsku. Pytanie jest na temat piwowarów Amerykanskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 A ja polecę swój sposób. Prosty, szybki, a przy piwach do, powiedzmy, 18-19 blg praktycznie zawsze celuję w okolice 82% wydajności wg BeerSmith. Przy 25-26 blg spada do ok. 70%. Zaczynając filtrować spuszczam całą brzeczkę przednią z szybkim przepływem, trwa to z 5 minut (oczywiście z zawróceniem 2-3 pierwszych litrów z syfem). Dolewam dokładnie tyle gorącej wody ile jeszcze brzeczki potrzebuję, wszystko mieszam, odczekuję chwilę (max. 5 minut). Spuszczam całość na szybkim przepływie (znowu z zawróceniem). Czyli w zasadzie chyba taki batch sparge na raz. Używam filtratora z rurek do ciepłej wody i filtracja zasypu 50% płatków pszenicznych czy żyta zakończona jest w 20-30 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 A wychodzą Ci klarowne piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 Ja wysładzam z lenistwa, w sposób ciągły. Gdy poziom brzeczki zbliża się do młóta, wężykiem z "lidla" ustawionego wyżej, puszczam wodę w podobnym tempie jak odbierana jest brzeczka. Dla mnie szybko, sprawnie bez zbędnych ceregieli. przy piwach do, powiedzmy, 18-19 blg praktycznie zawsze celuję w okolice 82% wydajności wg BeerSmith. Przy 25-26 blg spada do ok. 70%. Wydajności jakie osiągam to ok 90% przy piwach do parunastu blg i ok.75% przy mocarzach. (wg BS) A wychodzą Ci klarowne piwa? Nie zauważyłem większego wpływu sposobu wysładzania na klarowność brzeczki, ale zawsze możesz zrobić taki test i go opisać bo myślę, że włos zawsze można dzielić na czworo, ale zdecydowanie większy wpływ na klarowność mają inne czynniki. No, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted April 9, 2016 Share Posted April 9, 2016 A wychodzą Ci klarowne piwa? Zależy od drożdży, ale generalnie jak są dobrze flokulujące to krystal klar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 (edited) Używam filtr z odlotu. Przy próbie zamieszania złoża wężyk się zaplątał. Musiałem przelewać do innego pojemnika i z niego jeszcze raz do filtratora. Jaki macie sposób na mieszanie złoża tak aby nie ruszyć wężyka? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edited April 11, 2016 by redlum Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Usztywnij oplot drutem z kwasówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Jaki macie sposób na mieszanie złoża tak aby nie ruszyć wężyka? Tak jak pisałem wyżej, nie mieszać wysładzać ciągle Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted April 11, 2016 Share Posted April 11, 2016 Wysladzam ciągle - raz spróbowałem wysładzania na raty i miałem problem. Przy kolejnej warce spróbuję jeszcze raz - tym razem wleje cała wodę i lekko zamieszam tak aby nie ruszyć oplotu. Ps chyba patent z drutem się sprawdzi. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now