EmPiw Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, Zabieram się niedługo za uwarzenie mojego pierwszego piwa. Będzie to piwo w stylu IPA. Dość sporo naczytałem się o warzeniu jednak bez jakiejkolwiek wiedzy praktycznej ciężko zdecydować się na konkretne kroki, szczególnie jeśli chodzi o chmielenie. Mój startowy plan: Warzenie z ekstraktów Muntons light LME 3kg oraz 0,5kg Muntons light DME.Przy około 19l powinieniem uzyskać 15blg (według brewtarget). Jako drożdże Safale US-05Chmielenie: Nagoryczke Chinook.25g na 60 minut.Następnie przy 30 min15g CitraNa 20 min20g SimcoeNa 5 minut20g CitraDo dyspozycji mam jeszcze chmiel Cascade jako ewentualny zamiennik.Zastanawiam się jeszcze nad chmieleniem na cichej ile i czy w ogóle chmielić?. Chciałbym aby wyszło coś pijalnego na pierwszy raz, dlatego nie chce za dużo mieszać i ryzykować zakarzeniem lub zniszczeniem piwa. Co o tym myślicie? Coś poprawić, zmienić? Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez EmPiw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Mało chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmPiw Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Mało chmielu. Chodzi o smak/aromat? Nie chciałem przesadzić z goryczka na pierwszy raz, według brewtarget powinienem uzyskać nieco ponad 60 IBU. Taka konstrukcja byłaby sensowniejsza? 60 min - 20g chinook 35 min - 20 citra 15 min - 15g simcoe, 15g chinook 5 min - 30 citra do tego dochmielić na cichej? Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez EmPiw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Aromat i cicha. Dla mnie amerykańska IPA to przynajmniej z 200g chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz Włosek Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Celujesz w style AIPA. Widełki goryczki masz 40-70 IBU. Wylicz to sobie programem i daj chmiel na zimno do tego by uzyskać bardziej uwydatnione aromaty amerykańskich chmieli. Niektórzy dają 200g chmielu, inni 100g. Zrób taką warkę na jaką jesteś przygotowany. Posmakujesz i następną zrobisz już z poprawką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Czytajcie ze zrozumieniem. To masz być pierwsze piwo a Wy piszecie o cichej, na zimno itp. Wykonaj wg planu. 2 tygodnie fermentacji i daj znać co wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 No tak, bo przelanie na cichą i wrzucenie chmielu to strasznie czarna magia. Jak nie chce komplikować to niech wybierze styl, którego nie trzeba chmielić na zimno. Lepiej zrobić łatwiejszy styl porządnie niż kombinować z pseudo-AIPA po jak najmniejszej linii oporu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam. Proponuje 60 minut - 30 g Chinook, 10 minut - 20/30 g Simcoe i po wyłączeniu palnika 50 g Citra i ewentualnie 50 g Cascade. Chmielilem ostatnio Citra/Cascade na whirpool bez cichej i jest piwko fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemuNiom, pewnie coś kole 11,5, plusk minusk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Po moich ostatnich testach dodam iż wrzucenie chmielu na ostatnie minuty czy też whirpool ma się nijak do chmielenia na zimno. Drugą kwestią jest temperatura fermentacji, jeżeli nie poskromisz wzrostu temperatur w pierwszych dniach to zapomnij o efektach z chmielenia na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmPiw Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemu z 3kg plynnego ekstraktu i 0,5kg suchego, powinno byc w okolicy 15blg. Cos zle policzylem? Faktycznie podszedlem do tematu bardzo ostroznie, nie chcialem przesadzic przy pierwszym razie i wyszlo odwrotnie, bo za malo. Po przemysleniu zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem: 60min - 25g chinook 35 min - 10g cascade 25 min - 10g cascade 20 min - 10g cascade 15 min - 15g simcoe 10 min - 15g simcoe 5 min - 15g citra 0 min - 30g citra na zimo - 20g citra Zastanawiam sie jeszcze nad cicha. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez EmPiw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Gawon, dnia 13 kwiecień 2016 - 19:56, napisał: Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemu z 3kg plynnego ekstraktu i 0,5kg suchego, powinno byc w okolicy 15blg. Cos zle policzylem? napisałem "po mojemu" z doświadczenia wiem że dając 2x1,7 kg ekstraktu płynnego wychodziło mi 19-20l 11-12blg, suchego nie używałem ale z tego co kojarzę jest mniej "słodki",co prawda nie używałem dokładnie tego co ty podałeś ale raczej aż tak dużych różnic nie ma z tego co widać zgoda ma podobne obliczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Nie obliczenia tylko obserwacje. Producenci raczej nie podają ekstraktywności konserw. camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 taki skrót myślowy, ja mało co liczę, napisałem że z doświadczenia też wiem, a nie z obliczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemu z 3kg plynnego ekstraktu i 0,5kg suchego, powinno byc w okolicy 15blg. Cos zle policzylem? Faktycznie podszedlem do tematu bardzo ostroznie, nie chcialem przesadzic przy pierwszym razie i wyszlo odwrotnie, bo za malo. Po przemysleniu zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem: 60min - 25g chinook 35 min - 10g cascade 25 min - 10g cascade 20 min - 10g cascade 15 min - 15g simcoe 10 min - 15g simcoe 5 min - 15g citra 0 min - 30g citra na zimo - 20g citra Zastanawiam sie jeszcze nad cicha. Strasznie dużo kombinujesz z chmieleniem, 35, 25, 20, 15 min. Nie wiem jakie masz warunki ale jeżeli nie chłodzisz szybko brzeczki to z takiego chmielenia może wyjść ci więcej goryczki niż smaku. Zostaw chmiel od 10 lub 15 minuty a cały Cascade przesuń na cichą będzie z tego więcej pożytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmPiw Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Po mojemu z 3,5 kg ekstraktu nie będzie chyba 19 l i 15 blg , ale to po mojemu z 3kg plynnego ekstraktu i 0,5kg suchego, powinno byc w okolicy 15blg. Cos zle policzylem? Faktycznie podszedlem do tematu bardzo ostroznie, nie chcialem przesadzic przy pierwszym razie i wyszlo odwrotnie, bo za malo. Po przemysleniu zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem: 60min - 25g chinook 35 min - 10g cascade 25 min - 10g cascade 20 min - 10g cascade 15 min - 15g simcoe 10 min - 15g simcoe 5 min - 15g citra 0 min - 30g citra na zimo - 20g citra Zastanawiam sie jeszcze nad cicha. Strasznie dużo kombinujesz z chmieleniem, 35, 25, 20, 15 min. Nie wiem jakie masz warunki ale jeżeli nie chłodzisz szybko brzeczki to z takiego chmielenia może wyjść ci więcej goryczki niż smaku. Zostaw chmiel od 10 lub 15 minuty a cały Cascade przesuń na cichą będzie z tego więcej pożytku. Zasugerowalem sie "zbyt mala iloscia chmielu" ale z drugiej strony nie chcialem uzyskac za wysokiej goryczki, dlatego tak przekombinowalem. Troche sie tez wzorowalem na innych recepturach, w ktorych zazwyczaj zaczynali chmielenie od 30 minuty. Ostatecznie przesunalem chmielenie na koncowe minuty gotowania. Piwo fermentuje juz od 3 dni, pozostalo czekac. Pierwsza lekcja za mna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Będzie dobrze:) Nie zaglądaj do fermentora, kontroluj temperaturę fermentacji, poczytaj o sprawdzonych metodach filtracji chmielin po cichej fermentacji żeby drobinki chmielu nie dostały się do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmPiw Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Przejście na cichą. Trzy dni temu zatrzymała się fermentacja, blg spadło z 15 do 5 i pozostaje bez zmian. Planuję jutro przejść na cichą tylko czy 5 blg to nie za dużo?Nie zauważyłem żadnych oznak infekcji, piwo jest dosyć słodkawe, brak nieprzyjemnych zapachów, poza drobnymi resztkami drożdży na tafli brzeczki, piwo wydaje się klarowne, brak piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Trochę wysokie to blg jak na US-05. Tydzień temu rozlewałem AIPA na tych drożdżach. Zacieranie na słodko w 67* dało wynik końcowy 3,5. Pokręciłeś ballingometrem w probówce przed odczytem? Bąbelki CO2 podnoszą go lekko do góry co powoduje fałszywy odczyt. Skoro blg od 3 dni jest bez zmian to myślę, że na cichą można śmiało przelewać. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axto_n Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Mam takie głupie pytanie może: jaki styl piwny proponujecie na sam początek tak, by tego nie zniszczyć? Kopyr proponował American Stouta, ale nie jestem przekonany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Full Aroma Hops - przepis jest w tutejszej wiki. American wheat - przepis na blogu homebrewing.pl Ordinary bitter jakiś. Ja szedlbym w te stronę - jak najmniej składników, jak najmniej kombinacji. Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axto_n Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Dzięki, American Wheata bardzo lubię, więc chyba pójdę w tę stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się