zamaskowany kot Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Mam pytanie dotyczące refermentacji. Zdarzało się już, że moje piwa były przegazowane i uciekały z butelek, choć poza kilkoma pierwszymi warkami nigdy nie przesadzałem z ilością surowca. Myślę, że problem wynika z faktu, że nie mam odpowiedniego miejsca do leżakowania, zatem trzymam piwa w pomieszczeniu o średniej temperaturze ok. 17C - być może dofermentowuje w butelkach. To jedyne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy, przy czym dodam, że fermentacje swoich piw prowadzę bardzo spokojnie i raczej ją wydłużam niż skracam, dlatego tym bardziej dziwi mnie moja hipoteza. Dzisiaj planuję zabutelkować Fesa (19 Blg), przy którym się szczególnie napracowałem i wobec którego mam bardzo wysokie oczekiwania. Docelowo z częścią butelek zamierzam się uporać w zimie bieżącego roku, część zaś chcę przechowywać bliżej nieokreślone "długo". Szukając odpowiedzi czytałem, że w przypadku piw o wysokich ekstraktach, niektórzy w ogóle rezygnują z cukru czy glukozy i po wielomiesięcznym kondycjonowaniu piwa same się nagazowują (w wątku, który czytałem mowa była o risach i winach jęczmiennych). Kalkulator na Hbd.org sugeruje użycie 114 g cukru, ale w związku z przywołanym problemem, mi ta ilość wydaje się zbyt wysoka. I tutaj pada pytanie: czy zmniejszenie jej o połowę to dobre rozwiązanie? A może jest jakieś inne, o którym nie wiem? Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez zamaskowany kot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 U mnie wystepuje ten sam problem po ociepleniu bloku w piwnicy mam teraz ok 17-18 i niestety piwka źle to znoszą . Wcześniej miałem 10 stopni i było o.k. Zastanawiam się nad lodówką + wkłady ( niestety nie mogę podłączyć jej do prądu ).Sprawdzałem 4 duże 1L wkłady trzymały 9 stopni przez 24h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Obydwaj Panowie pieprzycie farmazony temp może powodować mniejszą rozpuszczalność CO2 przez co piwa mogą się wydawać przegazowane, najlepiej przed wypiciem schłodzić i wtedy sprawdzać, w innym przypadku obniżyć o 1/4-1/5 ilość cukru do refermentacji. Ile trwała fermentacja tego FESa? (Burzliwa i cicha). Co do mocnych piw robiłem takie po 27 blg i po 1,5 roku nagazowanie jest idealne. Dofermentowanie w butelkach to oznaka zbyt szybkiego zlania z fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Jak wyżej. Jak dobrze odfermentowałeś piwo to nic Ci się nie przegazuje niezależnie od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamaskowany kot Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Cicha trwa 24 dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Nie wystarczy zrobić długiej cichej, żeby mieć pewność, że piwo jest dobrze odfermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Jak wyżej. Jak dobrze odfermentowałeś piwo to nic Ci się nie przegazuje niezależnie od temperatury. Nieprawda. Próbowałeś trzymać kiedyś piwo naprawdę długo? Nie mówię o 4-6 miesiącach, ale na przykład o 2-3 latach? Zawsze są przegazowane, mniej lub więcej , zależnie od warunków przechowywania. Myślę, że oprócz temperatury ma na to wpływ też światło, ale mechanizmu nie znam. Może pod wpływem temperatury lub UV dekstryny się rozpadają się do cukrów prostszych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Nie mówię o 4-6 miesiącach, ale na przykład o 2-3 latach? Zawsze są przegazowane, mniej lub więcej ja próbowałem i nie mam takich złych doświadczeń Owszem niektóre były lekko przegazowane, ale nie znaczy, że jest to regułą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Dofermentowanie w butelkach to oznaka zbyt szybkiego zlania z fermentacji. Lub infekcji która rozwija się szybciej w wyższej temperaturze Nieprawda. Próbowałeś trzymać kiedyś piwo naprawdę długo? Nie mówię o 4-6 miesiącach, ale na przykład o 2-3 latach? Tak, nagazowanie nawet nie drgnie, nawet mam dwuletnie piwa na Brettach wręcz bym powiedział że po 2-3 latach nagazowanie jest trochę niższe, chyba z powodu tego, że kapsle jednak nie są super szczelne. edit: Jeśli po tych dwóch latach piwo miałem przegazowane to miałem też jakieś sensoryczne objawy infekcji w nim. Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Nieprawda. Próbowałeś trzymać kiedyś piwo naprawdę długo? Nie mówię o 4-6 miesiącach, ale na przykład o 2-3 latach? Zawsze są przegazowane, mniej lub więcej , zależnie od warunków przechowywania. Myślę, że oprócz temperatury ma na to wpływ też światło, ale mechanizmu nie znam. Może pod wpływem temperatury lub UV dekstryny się rozpadają się do cukrów prostszych? Tak. Niedawno piłem piwo ze swojej pierwszej warki z 2011. Nagazowanie w normie. W zasadzie z każdej warki zostają mi 2-3 butelki, które leżą po 2-3 lata albo dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 A w jakich warunkach przechowujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 U mnie około 2 letnie piwa 12-18 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 U mnie 2-3 letnie piwa w 13-20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 A w jakich warunkach przechowujesz? Od 5-10C zimą do około 20 latem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 No właśnie. A ja niektóre - i to te są zwykle przegazowane - 18-20C zimą i do 30C latem Kamil Świercz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Pisałem wyżej, piwa nie powinny być przegazowane, polecam dać na dłužej do lodówki žeby CO2 mogło się lepiej rozpuścić. To nie jest proces 0-1 tylko trzeba chwilę poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się