Medi Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Cześć, Planuje warzenie 4 warki i chciałbym osiągnąć piwo, które będzie idealne do picia w nadchodzące ciepłe dni Pomyślałem o zrobieniu następującego piwa (nie wpasuje się raczej w żaden styl BJCP) Zacieranie:3 kg - Strzegom Pale Ale 2 kg - Strzegom Wiedeński 60 minut - ~66 stopni 15 minut - 72 stopnie Mash Out - 78 stopni Chmielenie: 30 gram Pacifica - 60 minut 20 gram Pacifica - 15 minut Dodatki: 20 gram trawa cytrynowa - 10 minut Zaprawa cytrynowa - 100 ml(?) - 10 minut W związku z tym mam kilka pytań: 1) Czy przy słodzie wiedeńskim można ominąć przerwę białkową czy lepiej ją zrobić? 2) Czy taka ilość zaprawy cytrynowej jest wystarczająca aby było ją czuć w piwie czy dodać więcej? 3) I pytanie tytułowe - jak wpłynie obniżenie pH brzeczki na fermentacje?Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) 1. Ja w ogóle nie robię białkowej 2. Nie wiem ale jak chcesz zakwasić kw mlekowym to mogę Ci coś podpowiedzieć 3. Będzie to czynnik stresujący drożdże Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zrób sobie bittera a nie jakiś wynalazek. Po 33 warkach możesz kombinować a teraz (4) lepiej coś sprawdzonego warzyć. Jeśli jednak musi być coś 'innego' to odlej np 5~7 litrów brzeczki, zagotuj osobno i dodaj dodatki. Medi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Zrób sobie bittera Nie ma to jak komuś pomóc w problemie Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez kantor Samson_Miodek i GB... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 A co to za zaprawa cytrynowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medi Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) GB... Dzięki, Bitter na pewno w najbliższej przyszłości zawita do warzenia.Jeszcze jedno pytanie, czy taka receptura, usuwając zaprawę cytrynową, będzie ok?Chcę dać 40 gram Pacifica na 60 minut i 20 gram Pacifica na 15 minut. Celuję w około 30 IBU. Krzysiek - obojętne jaka np. http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003000110586 Ale chyba ją odpuszczę i zrobię Single Hope na pacificu Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez Medi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Krzysiek - obojętne jaka np.http://ezakupy.tesco...l/2003000110586 Ło matko, naprawdę chciałeś to dodać do do piwa ? I to aż 100ml ? Cała warka poszłaby na zamarnowanie. Jeśli chcesz bardziej lekkie orzeźwiające piwo użyj pilzneńskiego a nie pale ale, zmiejszyłbym też ilość wiedeńskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Kwas fosforowy ma fajny posmak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Medi Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Fosforowy biorę! Tylko aby był dobrze stężony! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się