fuki33 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Hej, Mam nadzieję, że podobno tematu nie było, lecz nie znalazłem. Czy ktoś z was próbował uzyskać maksymalnie czerwone piwo z pomocą słodu Red X? Chcę uwarzyć coś na kształt niestylowego Bittera z dziką różą, maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych, dlatego chcę użyć Red X. O ile faktycznie jest on słodem jasnym jak podaje producent, bo jakoś nie potrafię ogarnąć jak kolor czerwony nie jest wytworem słodu karmelowego Na początku wymyśliłem sobie taki oto zasyp: -pale ale 25% -pszeniczny jasny 15% -carared 20% -red x 40% Czy ma on sens? Jeżeli nie, to ile dać red x i jaki tak naprawdę nadaje smak? Jeżeli będzie trzeba podam resztę receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Nie odpowiem wprost, ale piłem Pataskala Red X ze Stone, ono jest chyba singlle maltem na Red X i nie było czerwone, a raczej takie między pomarańczowym, a "pomidorowym". Co do smaku słodowego nie dam rady się wypowiedzieć, bo to była ipa i wiele nie wyczułem (w sumie to dobrze ;-) ) Edytowane 4 Maja 2016 przez Mates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Chcesz maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych i dajesz 20% carared? Coś jest nie tak. Z tego co mi wiadomo to czerwoną barwę najlepiej regulować palonymi słodami (tak się robi przy Irish Red Ale). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Chcesz maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych i dajesz 20% carared? Coś jest nie tak. Z tego co mi wiadomo to czerwoną barwę najlepiej regulować palonymi słodami (tak się robi przy Irish Red Ale). No powiedzmy, że maksymalnie wyłączając owe 20% Innymi słowy nie chcę więcej niż 20% karmelowych. A co do palonych to możesz rozwinąć temat? Edytowane 4 Maja 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Chcesz maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych i dajesz 20% carared? Coś jest nie tak. Z tego co mi wiadomo to czerwoną barwę najlepiej regulować palonymi słodami (tak się robi przy Irish Red Ale). No powiedzmy, że maksymalnie wyłączając owe 20% Innymi słowy nie chcę więcej niż 20% karmelowych. A co do palonych to możesz rozwinąć temat? To palony jęczmień odpowiedzialny jest za czerwony odcień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Chcesz maksymalnie zmniejszyć ilość słodów karmelowych i dajesz 20% carared? Coś jest nie tak. Z tego co mi wiadomo to czerwoną barwę najlepiej regulować palonymi słodami (tak się robi przy Irish Red Ale). No powiedzmy, że maksymalnie wyłączając owe 20% Innymi słowy nie chcę więcej niż 20% karmelowych. A co do palonych to możesz rozwinąć temat? To palony jęczmień odpowiedzialny jest za czerwony odcień. Nie nadaje on czasem dużej paloności? Bo tego również chciałbym uniknąć, stąd moje myśli skierowane ku Red X Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Wiem, że ktoś miał z zapiskach piwo na dużym udziale red X (o ile nie 100%) i wyszło bardzo karmelowe. Poszukaj w szukajce, albo może ta osoba się odezwie tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Nie nadaje on czasem dużej paloności? Jeżeli dodasz go tylko na czas wysładzania i w takiej ilości, by nadał barwy czerwonej, a nie czarnej, to raczej nie masz się co martwić palonością. Rodzi to tylko pewne kłopoty z dobraniem odpowiedniej ilości, dlatego moim zdaniem lepszym sposobem jest zalanie garści palonego jęczmienia zimną wodą (na warkę 30L powinien wystarczyć litr), wymieszanie i odczekanie, aż woda zrobi się czarna. Potem przefiltruj to przez cokolwiek i dolewaj do zacieru (nawet podczas jego filtracji) aż do uzyskania takiego koloru, jaki Ci odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 2-3% palonego nie da ci palonosci, poprawi ( uwytrawni ) finish i wpłynie na kolor w stronę czerwonego. Oczywiście ile dokładnie procent jęczmienia palonego dać nikt poza twoim doświadczeniem ci nie powie. To zależy od procesu, zasypu i percepcji czerwonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 2-3% palonego nie da ci palonosci, poprawi ( uwytrawni ) finish i wpłynie na kolor w stronę czerwonego. 2-3% już może dać posmaki palone, sprawdzone. Dodane 50 gram (1%) słodu palonego po wygrzewie wniosło lekki posmak palony, szczególnie wyczuwalny gdy profil chmielowy piwa lekko ustąpił. Ale co prawda to prawda, barwa piwa wyszła niepowtarzalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Kolega crosi w swoich zapiskach ma piwo zrobione w 100% na słodzie Rex X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 2-3% palonego nie da ci palonosci, poprawi ( uwytrawni ) finish i wpłynie na kolor w stronę czerwonego. 2-3% już może dać posmaki palone, sprawdzone. Dodane 50 gram (1%) słodu palonego po wygrzewie wniosło lekki posmak palony, szczególnie wyczuwalny gdy profil chmielowy piwa lekko ustąpił. Ale co prawda to prawda, barwa piwa wyszła niepowtarzalna.Tak jak pisałem - zależy od kilku czynników.U mnie 2-3% w finiszu się tylko objawia i to mi pasuje - choc w innym zasypie czy balingu pewnie było by inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 2-3% palonego nie da ci palonosci, poprawi ( uwytrawni ) finish i wpłynie na kolor w stronę czerwonego. Potwierdzam "uwytrawnianie" finiszu piwa z takim %-towym udziałem jęczmienia palonego. Robiłem lagera wiedeńskiego używając tylko słodu wiedeńskiego i 1,85% jęczmienia palonego: tu właśnie zauważyłem złamaną słodycz wiedeńskiego przez palony. Kolor nie był taki, jaki chciałem (brudno-czerwony) i myślę, że zejście do 1-1,25% palonego dałoby mi "ładniejszą" barwę. Wracając do pytania o RedX to myślę, że mógłby dać oczekiwaną barwę w połączeniu ze słodem melanoidowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Wielkie dzięki za podpowiedzi, jeszcze zobaczę czy zdecyduję się na próbę z Red X czy tak jak piszecie spróbuję palonego jęczmienia, w razie czego jak trzeba będzie to zrobi się dwa piwa Na pewno dam znać jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 [...]Na pewno dam znać jak wyszło. To jest moje ulubione zdanie tu na forum czy na na forach amerykańskich, oczywiście nikt nigdy nie daje znać ;-) FurioSan, dirk gently i ili 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 A słod bursztynowy że Strzegomia? To jest karmel? Bo u nich na stronie jest jako oddzielny słod a nie w kategorii karmelowych. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Słód Pale Ale – 4.0kgSłód Carared – 0.25kgSłód Caraamber – 0.25kgJęczmień palony – 0.06kg Najbliższe czerwieni piwo jakie zrobiłem. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 A słod bursztynowy że Strzegomia? A to nie jest przypadkiem po prostu słód amber? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Z Red X trochę się bawiłem. Największy udział w zasypie na jaki się zdecydowałem to 50% (reszta pilzneński). W założeniu Red X powinien być jak monach, ale wydaje mi się że zostawia więcej ciała i słodyczy. Kolor mnie trochę rozczarował - ten czerwony taki lekko brudny mi wychodził. Jak to ma być bitter, to patent z palonymi w małych ilościach wydaje się lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Słód Pale Ale – 4.0kg Słód Carared – 0.25kg Słód Caraamber – 0.25kg Jęczmień palony – 0.06kg Najbliższe czerwieni piwo jakie zrobiłem. I jak? Było czuć coś palonego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Palonego jako tako nie, ale nie wiem czy nie wprowadziło to pewnej wytrawności na finiszu. W każdym razie z tego co pamiętam wyszło praktycznie podręcznikowe Irish Red Ale, ale wieki temu to piwo robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się