Brunow Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Aloha piwosze !Projektujemy muzeum dla mnichów którzy chcą warzyć własne piwo.W jednej części będzie restauracja z mikro browarem.Jak to ma wyglądać - w głownej sali restauracji mamy jakieś 5m2 przestrzeni na utworzenie super mikro browaru.Ma to mieć głównie efekt wizualny - ale też wszystko musi działać. Niestety odpada zlecanie warzenia zewnętrznym browarom i robienie atrap. Szukamy sprzętu który będzie zajmował jak najmniej miejsca, był w pewni funkcjonalny oraz ciekawie się prezentował.Udało nam się znaleźć coś takiego na razie: http://picobier.de/deu/index.phpZnacie coś w kraju ? Kogoś kto się czym takim zajmuje ? Jakieś gotowe zestawy lub coś na zamówienie ? Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Aloha piwosze ! Projektujemy muzeum dla mnichów którzy chcą warzyć własne piwo. W jednej części będzie restauracja z mikro browarem. Jak to ma wyglądać - w głownej sali restauracji mamy jakieś 5m2 przestrzeni na utworzenie super mikro browaru. Ma to mieć głównie efekt wizualny - ale też wszystko musi działać. Niestety odpada zlecanie warzenia zewnętrznym browarom i robienie atrap. Szukamy sprzętu który będzie zajmował jak najmniej miejsca, był w pewni funkcjonalny oraz ciekawie się prezentował. Udało nam się znaleźć coś takiego na razie: http://picobier.de/deu/index.php Znacie coś w kraju ? Kogoś kto się czym takim zajmuje ? Jakieś gotowe zestawy lub coś na zamówienie ? Zmieścicie się w 1 m2 : http://www.beermachine.com/ A tak na poważnie na 5 m2 to nawet domowego browaru nie da rady wstawić... A co dopiero działający restauracyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 A tak na poważnie na 5 m2 to nawet domowego browaru nie da rady wstawić... A co dopiero działający restauracyjny. No zdaję sobie sprawę z tego, że to super mało miejsca. Zastanawia mnie czy w ogóle da się to zrobić, może z tymi 5m2 przesadzam, ale jest naprawdę mało miejsca. Szukamy czegoś jak najmniejszego. Będzie trzeba zorganizować po prostu więcej placu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) A tak na poważnie na 5 m2 to nawet domowego browaru nie da rady wstawić... A co dopiero działający restauracyjny. No zdaję sobie sprawę z tego, że to super mało miejsca. Zastanawia mnie czy w ogóle da się to zrobić, może z tymi 5m2 przesadzam, ale jest naprawdę mało miejsca. Szukamy czegoś jak najmniejszego. Będzie trzeba zorganizować po prostu więcej placu. Jest Pałacyk w Łąkominie gdzie mają najmniejszy browar działający legalnie: http://www.lakomin.pl/content/view/23/396/lang,polish/ Ale jak widzisz u nich jest to więcej niż 5 m2, na taki browarek musicie wykrzesać minimum te 15-20 m2. Zależy jeszcze jak wielkie wybicie macie na myśli. Takie rozwiązanie z Łąkomina nie jest jakoś szczególnie spektakularna ale pozwala zrobić w miarę dobre piwa na przyzwoitym poziomie. Z małych browarów to jeszcze jest Częstochovia, ale to i tak o wiele więcej miejsca zajmuje niż Wy zakładacie. http://www.czenstochovia.pl/nowawww/index.php/nasz-browar/#iLightbox[gallery_image_1]/3 Edytowane 24 Maja 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) Może coś w tym stylu? http://www.theelectricbrewery.com/gallery Edytowane 24 Maja 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Chcemy aby to wyglądało tak jak tutaj:Rozumiem, ze tutaj tylko są dwa kotły zacierno warzelne, a cała "magia" dzieje się na zapleczu.A na jakiej zasadzie działa to co znalazłem na niemieckiej stronie ?Nie wygląda to na duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Chcemy aby to wyglądało tak jak tutaj: Rozumiem, ze tutaj tylko są dwa kotły zacierno warzelne, a cała "magia" dzieje się na zapleczu. A na jakiej zasadzie działa to co znalazłem na niemieckiej stronie ? Nie wygląda to na duże. Tak to jest tylko warzelnia, natomiast tanki są w innym pomieszczeniu. Coś takiego (częstochovia) Browar na środku sali: https://www.dropbox.com/s/sfbyabtl3ckbayr/2015-12-04%2011.59.18.jpg?dl=0 A z lewej spore pomieszczenie (chłodnia) na tanki i leżaki: https://www.dropbox.com/home/Przes%C5%82ane%20z%20aparatu?preview=2015-12-04+11.59.34.jpg Plus pomniejsze pomieszczenia na sprzęty kegi, magazyn na słody, lodówki na chmiele itp. Wybicie 800 litrów tego browaru, można spróbować mniejszą wersję wykonać, ale i tak całość browaru zajmie około 50 m2, a nie 5 m2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) Najpierw należy udać się do projektanta, który zaprojektuje odpowiednie pomieszczenia dla browaru, zdobędzie uzgodnienia branżowe itp. Później można mysleć o sprzęcie, gdy będzie wiadomo ile ma się miejsca. Edytowane 24 Maja 2016 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Znalazłem jeszcze takie coś.Pomyślałem, że takie dwa kotły można dać w reprezentacyjnej części restauracji, a na zapleczu zrobić tanko-fermentory.Zastanawia mnie jak to wygląda od takiej praktycznej strony - może cos takiego stać w miejscu gdzie obok ludzie będą sobie jeść ?Nie jest to potencjalnie niebezpieczne ? Oraz podczas warzenia i czyszczenia jednak troche się syfu robi - więc niezbyt fajnie jak to się robi przy gościach.No i czy brzeczka z tego może popłynąć do innego pomieszczenia oddzielonego jakieś 25metrów dalej ?http://s-brewery.eu/pl/W ofercie są mikrobrowary o wybiciu 100-200 litrów. Te na zdjęciu to na pewno większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 No to jeszcze raz. Udaj się do projektanta budowlańca. A najlepiej najpierw odwiedź jakiś browar restauracyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 No to jeszcze raz. Udaj się do projektanta budowlańca. A najlepiej najpierw odwiedź jakiś browar restauracyjny. Jacer - My jesteśmy firmą architektoniczną Wiem jak wygląda warzenie w warunkach domowych, jak się to robi w minibrowarach - nie wiem. Dlatego też szukamy informacji jak to rozwiązać. Wpadliśmy jeszcze na cos takiego: http://braumax.pl/ Jest tam w ofercie coś takiego: Pan z firmy powiedział, że to jest samowystarczalne, tzn - w jednym tanku warzymy piwo, w drugim fermentuje, potem przelewa sie do beczek i leżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Najpierw należy udać się do projektanta, który zaprojektuje odpowiednie pomieszczenia dla browaru, zdobędzie uzgodnienia branżowe itp. Później można mysleć o sprzęcie, gdy będzie wiadomo ile ma sięmiejsca. Sprawa wygląda tak, ze robimy koncepcję. Bracia z zakonu chcą warzyć piwo, a my musimy to gdzieś ustawić. Nie dobieramy szczegółowo sprzętu, musimy wiedzieć czy jest cos na rynku co zajmuje x miesca, dowiedzieć się jak działa, co jest potrzebne itd. Na uzgodnienia i konkrety przyjdzie jeszcze czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 100m2 to minimum wedle mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Istnieje takie urzadzenie ale pod warunkiem, ze warzenie tego piwa przez Braciszkow bedzie zabawa a nie stalym sposobem zaopatrzenia restauracji w piwo, no chyba ze oblozenie w restauracji jest praktycznie zadne. Po prostu jest to tak na prawde sprzet dla hobbysty lub piwowara domowego bo z 3 zbiornikami nawet 100 litrowymi nie da sie z pewnoscia zarabiac pieniedzy a zainwestowane pieniadze w relatywnie droga acz fajnie wygladajaca, kompaktowa instalacja raczej sie nie zwroca. Rzeczone kompaktowe instalacje od 20 do 100 litrow tworzy ostrolecka firma Hydroinstal i mozliwe jest zmieszczenie mniejszych urzadzen na tych przyslowiowych 10 metrach, ktorymi Braciszkowie dysponuja. Link: http://www.hydro-instal.pl/blog/nowy-produkt-dzialu-urzadzen-ze-stali-kwasoodpornej-tj-mikrobrowar-trafia-do-sprzedazy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Dostaliśmy informacje od firmy Braumax. To co wrzuciłem wyżej. Są to zbiorniki na 500L - Wszystko zamjuje 1,5m x 3m i jest wysokie na 2,4-2,7m. Wszystko tam sie bedzie odbywać, a następnie będzie transportowane do tanków do leżakowania. Będzie trzeba oczywiscie zapewnić do tego osobne pomieszczenie.Ale jak widać, da się zmieścić na 5m2 W teorii Braciszkowie chcą strasznie warzyć piwo, ale nikt tam nie wie chyba co i jak. Zresztą oni nie myślą o zarobku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Ano tanki, zbiornik gorącej wody, generator wody lodowej do chłodzenia, troche tego miejsca trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Dostaliśmy informacje od firmy Braumax. To co wrzuciłem wyżej. Są to zbiorniki na 500L - Wszystko zamjuje 1,5m x 3m i jest wysokie na 2,4-2,7m. Wszystko tam sie bedzie odbywać, a następnie będzie transportowane do tanków do leżakowania. Będzie trzeba oczywiscie zapewnić do tego osobne pomieszczenie. Ale jak widać, da się zmieścić na 5m2 W teorii Braciszkowie chcą strasznie warzyć piwo, ale nikt tam nie wie chyba co i jak. Zresztą oni nie myślą o zarobku. To dalej nie jest 5m2 Firma architektoniczna i takiego bubla pisze! Browar to nie tylko kadzie warzelne, to cała składowa browaru czyli tanki i reszta osprzętu i przy legalizacji takiego browaru nie wpiszecie, że zajmuje 5 m2 Tanki to powiedziałbym nawet serce browaru bo fermentacja to najważniejsza część warzenia piwa. Rozumiem, że część pokazowa po prostu będzie tak musisz pisać wyraźniej o co Ci chodzi, bo nikt kryształowej kuli nie ma. Brunow tak jak poprzednicy polecam się przejść po kilku browarach restauracyjnych i zobaczyć jak to u nich wygląda i działa, bo widać że jesteście totalnie zieloni w tym temacie. Firmy mogą wam wcisnąć gówno, które później będziecie musieli poprawiać, a to wszystko niepotrzebne koszty, no chyba że braciszków stać. Najlepiej oglądnąć instalacje w innych browarach pogadać z właścicielem/głównym piwowarem, zwróci wam uwagę na kilka szczegółów, które wciskają takie firmy, a ostatecznie są całkowicie nie przydatne. Podaj lokalizacje to napiszemy Ci kilka browarów w okolicy restauracyjnych. Co do browarów na zleceni jeszcze robi takie coś Kasparshulz ale jest drogi. Za to proponuje także kursy i naukę warzenia dla piwowarów na sprzęcie: http://kaspar-schulz.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Mówisz o wciskaniu niepotrzebnych rzeczy a poleciłeś kaspara który wciska ich najwięcej za sporą kase Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Mówisz o wciskaniu niepotrzebnych rzeczy a poleciłeś kaspara który wciska ich najwięcej za sporą kase Dlatego ostrzegłem najpierw i powiedziałem, żeby pogadali z browarami żeby nie dać sobie wcisnąć bubli. Wiem, że kaspar daje dużo nie potrzebnych rzeczy dlatego jest to tylko dodatkowa opcja. Nie poleciłem tylko pokazałem opcje, sam kaspara bym nigdy nie wybrał właśnie ze względu na to, ale jak widać po rynku kilka browarów w Polsce postawili więc chyba tak tragicznie u nich nie ma? Wiem, że przy projektowaniu inwestorowi przedstawia się kilka opcji i możliwości rozwiązań, nawet te firmy co mają ceny z kosmosu. Zapewnia się wybór inwestorowi i tak naprawdę jego decyzją jest w co będzie szedł. Sam zawsze przedstawiam kilka opcji, proponując kilka rozwiązań nie tylko najtańsze, ale objaśniając plusy i wady każdej technologii. Nie dla każdego jak widać jest to normalne i zrozumiałe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Jakie niepotrzebne rzeczy wciska Kaspar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Ale jak widać, da się zmieścić na 5m2:D W teorii i kto to mówi/pisze? Już mi żal tych braciszków. Niema to jak za doradcę mieć kogoś kto rad potrzebuje i szuka ich a nie słucha co mu radzą. Nie znam się na projektowaniu innych rzeczy jak te którymi się zajmuję, ale myślę, że pojęcie ergonomii i użyteczności poszło już dawno do lamusa i nikt takimi pierdołami się już nie zajmuje. Szkoda bo niekiedy fajnie jest zaproponować komuś coś co mu by było przydatne i użyteczne. Swoją drogą jestem za płaceniem wszelkiej maści projektantom, dopiero po odbiorze końcowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Jakie niepotrzebne rzeczy wciska Kaspar? tak na szybko z pamięci bezsensowna nalewaczka do butelek 1l i minikegów 5l, pakiet "laboratorium" co w tym m. in. jest 3 rodzaje urządzeń pomiarowych do glikolu(wystarczyłby jeden?), kilka programów/systemów udoskonalających i "ułatwiających prace", oczywiście wszytko za eurosy, z marżą i to wychodzi niemało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Ale jak widać, da się zmieścić na 5m2:D W teorii i kto to mówi/pisze? Już mi żal tych braciszków. Niema to jak za doradcę mieć kogoś kto rad potrzebuje i szuka ich a nie słucha co mu radzą. Nie znam się na projektowaniu innych rzeczy jak te którymi się zajmuję, ale myślę, że pojęcie ergonomii i użyteczności poszło już dawno do lamusa i nikt takimi pierdołami się już nie zajmuje. Szkoda bo niekiedy fajnie jest zaproponować komuś coś co mu by było przydatne i użyteczne. Swoją drogą jestem za płaceniem wszelkiej maści projektantom, dopiero po odbiorze końcowym Koncepcja została wykonana przez kogoś kto myślał, że WSZYSTKO można zmieścić na 5m2 obok baru w knajpie. Naszym problemem jest to, że musimy teraz to fizycznie zaprojektować w tym miejscu, a jeśli się nie da to szukać rozwiązania. Napisałem tutaj aby dowiedzieć się jakie są firmy które zajmują sie takim sprzętem - one zazwyczaj na tym się znają i to projektują. Potem z taką firmą się umawia na spotkanie i uzgadnia co gdzie ma być, gdzie są potrzebne jakie podłączenia, odpływy, sieci, dojścia, wyjścia itd itp. Jeśli się na tym znasz to zapraszam do współpracy. My wszystkiego wiedzieć nie możemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Niestety, nie ma praktycznie na rynku firm znających się na projektowaniu browarów, a jak są, to są związane z konkretnym producentem sprzętu. Jedyny w miarę niezależny to: http://www.twojmalybrowar.pl/ Co do tych 5m2 to radzę tam wstawić małą warzelnię, pomieszczenie do śrutowania piętro wyżej, a fermentornię pod spodem, w piwnicach. Brunow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 To, że w nazwie ma mały nie oznacza, że zaprojektuje browar na 5 m2! Krzysztof jest pomocny, owszem i jako praktyk można uznać go za fachowca, ale to nie jest prawda, że jest jedyny. Jedna z mniejszych warzelni jakie widziałem (drehera) została postawiona przez Gałasiewicza w Szczyrzycu. Komercyjnie tak małe browarki widziałem z ukraińskiego Schulza, ale chyba nie mają dobrej opinii w Polsce, bo dotychczas uruchomiono jeden i to też w bólach. A tobie mniemam chodzi o zupełnie co innego - samoróbkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się