Skocz do zawartości

odczyt refraktometru


511201

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 4.06.2016 o 10:46, xcynix napisał(a):

a bardziej szczegółowo?

Gdzieś na tym forum wyczytałem że różnice między stopniami brix a blg są bardzo małe a tu wyszła taka duża różnica. Jak to odczytywać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.06.2016 o 11:53, Xenocyd napisał(a):

Kalibrowałeś refraktometr na wodzie?

Te odczyty to przed fermentacją czy po? Jak po, to musisz oczywiście przeliczyc wynik, bo zawartość alko wpływa na odczyt refraktometru.

Tak były kalibrowane a odczyty po fermentacji.Jak je przeliczyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wynik z refraktometru po fermentacji jest zawsze przekłamany przez zawartość alkoholu, dlatego żeby prawidłowo odczytać wynik musisz skorzystać z kalkulatora np. Tu:

http://www.northernbrewer.com/learn/resources/refractometer-calculator/

 

Poszukaj w Google a znajdziesz dużo opisów co i jak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do przeliczania wyniku po fermentacji pobierz sobie apkę na androida, np toolkit piwowara

 

Swoją drogą to coś duża ta różnica jeśli spławk podaje 5 a refratometr 15 to jakie było wyjściowe blg?

To jakiś RiS albo Barleywine?

Edytowane przez xcynix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 4.06.2016 o 15:54, Dr2 napisał(a):

 

  W dniu 4.06.2016 o 15:41, xcynix napisał(a):
To jakiś RiS albo Barleywine?

i to dość mocne bo według podanych pomiarów brzeczka nastawna musiała by mieć ok 29,5 blg :D

 

To był akurat pomiar wina ryżowo żurawinowego ale podobne występują w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  W dniu 4.06.2016 o 22:28, 511201 napisał(a):
To był akurat pomiar wina ryżowo żurawinowego ale podobne występują w piwie.

I to był chyba test na nasza inteligencję :smilies:

Nie sądzisz, że jak się o coś pyta to należy podać jak najwięcej szczegółów,

zwłaszcza jeśli oczekujesz rzetelnej odpowiedzi?

 

 

  W dniu 4.06.2016 o 10:43, 511201 napisał(a):
Witam mam problem z odczytem zawartości cukru. Cukromierz pokazuje 5Blg refraktometr 15Brix Jak to jest z poprawką w odczycie?

Jest tu może paru wróżbitów jednak szklane kule chyba mają słabo wypolerowane :D

 

Wg mnie, przy tak dużej zawartości alko. spławik też całkiem sporo przekłamuje in minus. Wynik, który podałem wyżej wyliczył BS, ale nie wiem czy dla win wychodzi to tak samo :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

  W dniu 5.06.2016 o 10:58, 511201 napisał(a):
Czyli reasumując

Reasumując, to jak sobie kupisz auto żeby nim jeździć to:

albo masz kupę kasy i wynajmujesz kierowcę,

albo umiesz nim jeździć :)

 

A w temacie, tak gdy w roztworze jest alko. należy wskazania refraktometru przeliczać jakimś kalkulatorem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Nie chcąc zakładać nowego tematu pisze tutaj. 

Dlaczego nieraz podczas odczytu wskazań refraktometru pokazuje dokładną linię i da się szczegółowo określić zawartość cukru a nieraz ta linia jest dość rozmazana i ciężko jest bardziej precyzyjnie to określić ? Coś robię źle? Chodzi o to że podczas sprawdzania brix piwa kreska rozmyta jest na tyle że można tu się pomylić myślę nawet o 0,4brix. Próbki nakładam dokładnie bez żadnych bąbelków i zanieczyszczeń. Refraktometr jest zeskalowany na wodzie pokazuje dokładnie 0 i kreska jest równa 0.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.05.2020 o 09:02, koholet napisał(a):

Tak. Nazbierasz niejednorodną próbkę. 
Ja mam takie fenomeny, jak w próbce są zawieszone drożdże lub inne „paprochy”.

Rozwiń  

Hmm jak nabiorę próbkę do pipety wydaje się przejrzysta i klarowna aczkolwiek może.

 

  W dniu 12.05.2020 o 09:05, Gawron napisał(a):

Temperatura pomiaru? Mi tak pokazuje jak dam za ciepłą próbkę, ale po minucie już jest normalnie.

 

Rozwiń  

Temperatura myślę nie, mierzyłem ostatnio piwo które ma temp 16'c i przed nałożeniem próbki ogrzałem ją w rękach chwilę myślę że temp była ok 20'c 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.05.2020 o 09:38, Sumikk napisał(a):

Temperatura myślę nie, mierzyłem ostatnio piwo które ma temp 16'c i przed nałożeniem próbki ogrzałem ją w rękach chwilę myślę że temp była ok 20'c 

Rozwiń  

To nie. Ja miałem na myśli temperaturę 40 i więcej stopni. Ty piszesz o piwie, czy o brzeczce?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.05.2020 o 09:38, Sumikk napisał(a):

Hmm jak nabiorę próbkę do pipety wydaje się przejrzysta i klarowna aczkolwiek może.

 

Temperatura myślę nie, mierzyłem ostatnio piwo które ma temp 16'c i przed nałożeniem próbki ogrzałem ją w rękach chwilę myślę że temp była ok 20'c 

Rozwiń  

 

Poza tym, co wyżej napisane - zwróć uwagę, czy pomiędzy szkłem a płytką nie masz pęcherzyków powietrza, to też wpływa na czytelność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.