511201 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Witam mam problem z odczytem zawartości cukru. Cukromierz pokazuje 5Blg refraktometr 15Brix Jak to jest z poprawką w odczycie? Edytowane 4 Czerwca 2016 przez 511201 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 a bardziej szczegółowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Kalibrowałeś refraktometr na wodzie? Te odczyty to przed fermentacją czy po? Jak po, to musisz oczywiście przeliczyc wynik, bo zawartość alko wpływa na odczyt refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 a bardziej szczegółowo? Gdzieś na tym forum wyczytałem że różnice między stopniami brix a blg są bardzo małe a tu wyszła taka duża różnica. Jak to odczytywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Kalibrowałeś refraktometr na wodzie? Te odczyty to przed fermentacją czy po? Jak po, to musisz oczywiście przeliczyc wynik, bo zawartość alko wpływa na odczyt refraktometru. Tak były kalibrowane a odczyty po fermentacji.Jak je przeliczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Wynik z refraktometru po fermentacji jest zawsze przekłamany przez zawartość alkoholu, dlatego żeby prawidłowo odczytać wynik musisz skorzystać z kalkulatora np. Tu: http://www.northernbrewer.com/learn/resources/refractometer-calculator/ Poszukaj w Google a znajdziesz dużo opisów co i jak. Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Jak wygląda w przypadku wysładzania pokazują tak samo czy też trzeba przeliczać, pytam ponieważ często w instrukcjach jest napisane żeby wysładzać do 3blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Wysładzanie jest przed fermentacją więc nie musisz nic przeliczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 (edytowane) do przeliczania wyniku po fermentacji pobierz sobie apkę na androida, np toolkit piwowara Swoją drogą to coś duża ta różnica jeśli spławk podaje 5 a refratometr 15 to jakie było wyjściowe blg? To jakiś RiS albo Barleywine? Edytowane 4 Czerwca 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 To jakiś RiS albo Barleywine? i to dość mocne bo według podanych pomiarów brzeczka nastawna musiała by mieć ok 29,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 To jakiś RiS albo Barleywine? i to dość mocne bo według podanych pomiarów brzeczka nastawna musiała by mieć ok 29,5 blg To był akurat pomiar wina ryżowo żurawinowego ale podobne występują w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 To był akurat pomiar wina ryżowo żurawinowego ale podobne występują w piwie. I to był chyba test na nasza inteligencję Nie sądzisz, że jak się o coś pyta to należy podać jak najwięcej szczegółów, zwłaszcza jeśli oczekujesz rzetelnej odpowiedzi? Witam mam problem z odczytem zawartości cukru. Cukromierz pokazuje 5Blg refraktometr 15Brix Jak to jest z poprawką w odczycie? Jest tu może paru wróżbitów jednak szklane kule chyba mają słabo wypolerowane Wg mnie, przy tak dużej zawartości alko. spławik też całkiem sporo przekłamuje in minus. Wynik, który podałem wyżej wyliczył BS, ale nie wiem czy dla win wychodzi to tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Czyli reasumując refrektometr dobrze sprawdza się przy wysładzaniu i przed fermentacją a po fermentacji trzeba brać poprawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Czyli reasumując Reasumując, to jak sobie kupisz auto żeby nim jeździć to: albo masz kupę kasy i wynajmujesz kierowcę, albo umiesz nim jeździć A w temacie, tak gdy w roztworze jest alko. należy wskazania refraktometru przeliczać jakimś kalkulatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Nie chcąc zakładać nowego tematu pisze tutaj. Dlaczego nieraz podczas odczytu wskazań refraktometru pokazuje dokładną linię i da się szczegółowo określić zawartość cukru a nieraz ta linia jest dość rozmazana i ciężko jest bardziej precyzyjnie to określić ? Coś robię źle? Chodzi o to że podczas sprawdzania brix piwa kreska rozmyta jest na tyle że można tu się pomylić myślę nawet o 0,4brix. Próbki nakładam dokładnie bez żadnych bąbelków i zanieczyszczeń. Refraktometr jest zeskalowany na wodzie pokazuje dokładnie 0 i kreska jest równa 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Tak. Nazbierasz niejednorodną próbkę. Ja mam takie fenomeny, jak w próbce są zawieszone drożdże lub inne „paprochy”. Edytowane 12 Maja 2020 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 26 minut temu, Sumikk napisał: Coś robię źle? Temperatura pomiaru? Mi tak pokazuje jak dam za ciepłą próbkę, ale po minucie już jest normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 34 minuty temu, koholet napisał: Tak. Nazbierasz niejednorodną próbkę. Ja mam takie fenomeny, jak w próbce są zawieszone drożdże lub inne „paprochy”. Hmm jak nabiorę próbkę do pipety wydaje się przejrzysta i klarowna aczkolwiek może. 31 minut temu, Gawron napisał: Temperatura pomiaru? Mi tak pokazuje jak dam za ciepłą próbkę, ale po minucie już jest normalnie. Temperatura myślę nie, mierzyłem ostatnio piwo które ma temp 16'c i przed nałożeniem próbki ogrzałem ją w rękach chwilę myślę że temp była ok 20'c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Ewentualnie brudny lub uszkodzony refraktometr. Jak wilgoć dostanie się pod szybkę refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 24 minuty temu, Sumikk napisał: Temperatura myślę nie, mierzyłem ostatnio piwo które ma temp 16'c i przed nałożeniem próbki ogrzałem ją w rękach chwilę myślę że temp była ok 20'c To nie. Ja miałem na myśli temperaturę 40 i więcej stopni. Ty piszesz o piwie, czy o brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 1 minutę temu, Gawron napisał: Ty piszesz o piwie, czy o brzeczce? Chodzi o piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 29 minut temu, Sumikk napisał: Hmm jak nabiorę próbkę do pipety wydaje się przejrzysta i klarowna aczkolwiek może. Temperatura myślę nie, mierzyłem ostatnio piwo które ma temp 16'c i przed nałożeniem próbki ogrzałem ją w rękach chwilę myślę że temp była ok 20'c Poza tym, co wyżej napisane - zwróć uwagę, czy pomiędzy szkłem a płytką nie masz pęcherzyków powietrza, to też wpływa na czytelność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 18 minut temu, Sumikk napisał: Chodzi o piwo To mierz areometrem. Jak jest alkohol to wychodzą takie jaja, że nerwów szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się