Msciwor Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Czy macie jakieś sprawdzone źródło wody destylowanej? Jak sprawdzam aukcje na allegro to dostaje info że woda nie jest przeznaczona do celów spożywczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Filtr RO. Ale to inwestycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Filtr RO. Ale to inwestycja. Myślałem o tym jako planie B. Czy taki zwykly akwaryjny da rade? Np taki: http://allegro.pl/filtr-odwroconej-osmozy-aqua-art-380-ro-100-gpd-i5947319581.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Za lazurową widziałem duży baner producenta wody destylowanej. Znalazłem demi-pol chyba po 30gr za litr, duże ilości potrzebujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Za lazurową widziałem duży baner producenta wody destylowanej. Znalazłem demi-pol chyba po 30gr za litr, duże ilości potrzebujesz? Raczej niewielkie. Pewnie ze 20-30l na warke. Napisałem do nich żeby sprawdzić czy woda nadaje się do celów spożywczych, zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 czy ktoś odpisał Ci czemu ta woda się nie nadaje do celów spożywczych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Bo często jest to woda demineralizowana a nie destylowana, i z uwagi na przebieg procesu może być zanieczyszczona metalami ciężkimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ja się nie znam, ale może dlatego, że wody destylowanej do celów spożywczych po prostu się nie używa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 http://wodadestylowana.com.pl/jakie-sa-efekty-spozycia-wody-destylowanej/ 1 odpowiedź wujka Google. Po co odpowiadacie na pytania, które byle jak wpisane w Google mają odpowiedź? Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 http://wodadestylowana.com.pl/jakie-sa-efekty-spozycia-wody-destylowanej/ 1 odpowiedź wujka Google. Po co odpowiadacie na pytania, które byle jak wpisane w Google mają odpowiedź? Temat do zamknięcia. Ta woda ma być bazą pod dodanie roznych soli itd. I nie powinna potem być szkodliwa dla organizmu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Kiedy ją uzupełnisz solami, przestaje ona być wodą destylowaną i nadaje się do celów spożywczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Kiedy ją uzupełnisz solami, przestaje ona być wodą destylowaną i nadaje się do celów spożywczych. Chyba że zawiera metale ciężkie, i stąd moje pytanie o wiarygodne źródło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Poza tematem być może. Ja, do celów akwarystycznych. posiadam filtr RO 75GPD(za 100 zł). Używam go do uzyskiwania wody dla krewetek i wcześniej dla pielęgniczekpołudniowo amerykańskich. Sam nieraz piłem tą wodę i negatywnych skutków nie odczuwałem. Jest to woda pozbawiona smaku i tyle. Jednakże nie należy pić jej przez dłuższy czas, ponieważ wypłukuje minerały z organizmu. Prefiltry wymianiam co pół roku(koszt ok. 25zł) a membranę co rok. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 To ja się podepnę skoro temat na czasie. Czy taka destylowana z marketu będzie dobra do robienia roztworu Star Sanu? Na butelkach są grafiki m.in. z akwarium i z rybkami więc chyba bezpieczne dla życia Kranówke mam bardzo twardą powyżej 20 stopni w skali niemieckiej. Czytałem, że taka woda nie nadaje się do SS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Używam wody z marketu Kaufland do starsanu od ponad roku i jest wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Ok dzięki! Wystraszyłem się tych metali ciężkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Wodę z kranu mam całkiem niezła ale po dodaniu starsanu staje się taka mętna. Czy taki roztwór jest ok? Czy może kupić butle wody 5l z biedronki? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Co to znaczy całkiem niezła? Woda do SS powinna być najlepiej z RO albo destylowana. Skoro robi się mętne to chyba znaczy że słabnie jego działanie. http://www.piwo.org/topic/14452-star-san-wasze-rady/ Edytowane 8 Czerwca 2016 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 jak jest mętny to nie jest ok, u mnie robi się w zasadzie mleko http://wodadestylowana.com.pl/jakie-sa-efekty-spozycia-wody-destylowanej/1 odpowiedź wujka Google. Po co odpowiadacie na pytania, które byle jak wpisane w Google mają odpowiedź? Temat do zamknięcia. ale czemu się oburzasz ? po pierwsze jeśli użyjesz jej do zrobienia piwa w zasadzie traci swoje "niezdrowe" właściwości, po drugie że by ci taka woda zaszkodziła penie byś musiał nic nie jeść albo ssać kamienie i wypijać z 5l czystej dziennie przez X czasu nie wiem czy wiesz że do życia potrzebne jest 31 pierwiastków, a woda zawiera ich tylko 4 (wapń,potas,sód,magnez) przy normalnym odżywianiu masz od 3 do 6 razy więcej tych pierwiastków niż ci jest potrzeba woda z lodowców którą piją Eskimosi czy Hunzowie i żyją po 90 do 100 lat, a ona też jest pozbawiona minerałów, do tego Eskimosi nie mają za bardzo dostępu do owoców i warzyw, mięso fok czy ryby głównie jedzą i to główne źródło tych minerałów jest dla nich myślałem że ktoś rozwinie temat z metalami ciężkim bo jestem ciekawy skąd one tam są, miałem kiedyś dostęp do takiej wody w ilościach nieograniczonych i ci którzy ją "produkowali" twierdzili że jest wolna od takich rzeczy, ze 30 osób brało z tego źródła do różnych celów, od tych co używali do żelazek po tych co brali po kilkaset litrów do akwarium i myślę że jak by coś było nie tak to ryby "dały by znać" nie wierz tak bezgranicznie we wszystko co ci wujek google powie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) To ja się podepnę skoro temat na czasie. Czy taka destylowana z marketu będzie dobra do robienia roztworu Star Sanu? Na butelkach są grafiki m.in. z akwarium i z rybkami więc chyba bezpieczne dla życia Kranówke mam bardzo twardą powyżej 20 stopni w skali niemieckiej. Czytałem, że taka woda nie nadaje się do SS. Popatrz Gąska, mieszkamy tak niedaleko siebie, a wodę mamy zupełnie inną. Z moich wnikliwych badań które to poparte są wynikami bezpośrednio zaczerpniętymi z ZWiK, twardość mojej wody wynosi poniżej 10* n. Ciekawi mnie z jakiego ujęcia masz wodę. Co do wody RO - ta z marketu jak najbardziej nadaje się do rozrabiania z SS. Roztwór nie mętnieje w zasadzie nigdy, a przynajmniej mi nie zdarzyło się tego zauważyć. Edytowane 8 Czerwca 2016 przez ElGreco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 W Strzegomiu mam z Olszan ok. 15*DH http://www.wik.strzegom.pl/strony/jakosc_wody.htm, tu gdzie teraz mieszkam 27*DH http://www.stadtwerke-sln.de/index.php?id=42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Chętnie bym wrócił do pierwszych pytań. Czy możecie pomóc: 1. Ze źródłem wody destylowanej do celów spożywczych? 2. Potwierdzeniem że filtr RO akwaryjny nada się do celów piwowarskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 2 filtr ro się nada, jest na forum cały temat o wodzie i tych filtrach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Chętnie bym wrócił do pierwszych pytań. Czy możecie pomóc: 1. Ze źródłem wody destylowanej do celów spożywczych? 2. Potwierdzeniem że filtr RO akwaryjny nada się do celów piwowarskich? ja kupowałem wodę w bańkach 5L (2.99zł chhyba) w Auchan ,robiłem kilka piw ,raz 100% z tej wody resztę mieszając od 50 do 80% na opakowaniu nie było ani słowa o tym że nie wolno jej używać do celów spożywczych przez filtr RO przepuszczasz wodę z kranu która jest zdatna do spożycia więc filtr jej nie zaszkodzi, spokojnie możesz używać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMik Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi