Eselchen Opublikowano 24 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 (edytowane) Zrobiłem starter zgodnie z instrukcjami, a po godzinie od umieszczenia na mieszadle pojawiła się piana na powierzchni. Co z tym zrobić? Podkręcić obroty na mieszadle? Edytowane 24 Czerwca 2016 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 24 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 ja bym tak zrobił. Ostatnio litrowy starter wyszedł mi z dwulitrowej kolby właśnie dzięki zbyt niskim obrotom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 Zrobiłem starter zgodnie z instrukcjami, a po godzinie od umieszczenia na mieszadle pojawiła się piana na powierzchni. Co z tym zrobić? Podkręcić obroty na mieszadle? Nic nie robić - kręcić jak jest. ja bym tak zrobił. Ostatnio litrowy starter wyszedł mi z dwulitrowej kolby właśnie dzięki zbyt niskim obrotom Nie sądzę, aby niska prędkość kręcenia była przyczyną wyjścia startera - trzeba było przypilnować nieco temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 8 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Po 12 dniach fermentacji burzliwej w temperaturze 19 stopni, przyszła pora na sprawdzenie blg - wynosi 3,5. Po degustacji brzeczki wyczuwalne są banany i goździki, ale również delikatny kwas, w zapachu jest ok. Wdarła mi się infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 Po 12 dniach fermentacji burzliwej w temperaturze 19 stopni, przyszła pora na sprawdzenie blg - wynosi 3,5. Po degustacji brzeczki wyczuwalne są banany i goździki, ale również delikatny kwas, w zapachu jest ok. Wdarła mi się infekcja? Powtórz pomiar za 3 dni i porównaj wyniki. Ja w przypadku pszenic odczekuje 3-4 tygodnie burzliwej i od razu leje w butelki bez przelewania na cichą. Skąd te podejrzenia o infekcji? Dużo spokoju przy piwie się przydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Wykonałem dzisiaj ponowny pomiar (16 dni burzliwej fermentacji). Wskazał dokładnie tyle samo-3.5 BLG. Przelałem do drugiego wiadra i za 4 dni butelkuje. I tu mam pytanie, jakie powinno być nasycenie CO2? Kalkulator internetowy podobno podaje złe wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Wykonałem dzisiaj ponowny pomiar (16 dni burzliwej fermentacji). Wskazał dokładnie tyle samo-3.5 BLG. Przelałem do drugiego wiadra i za 4 dni butelkuje. I tu mam pytanie, jakie powinno być nasycenie CO2? Kalkulator internetowy podobno podaje złe wartości. Niepotrzebnie przelewałeś - pszenicę można spokojnie lać od razu w butelki. W końcu ma być mętna. Co do nagazowania to różnie - ja osobiście nie lubię zbyt mocno nagazowanych pszenic (bo lubię też te bardziej treściwe i mniej wodniste), więc zwykle gazuję na 2.5-2.8 max. Daję więc około 140-150g cukru na 20-22 litry (przy założeniu, że maksymalna temperatura w jakiej stało piwo to te 22-23C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Kalkulator internetowy podobno podaje złe wartości. Który kalkulator podaje złe wartości? Czyżby ten, z którego ThoriN korzysta? Bo jego 150g na warkę to max 2,5v/v, a nie 2,8 jak pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Niektóre kalkulatory sugerują nagazowanie pszenic na poziomie 4 v/v, natomiast taki poziom to już jest blisko granatów - pszenicę powinno się nagazowywać max do 3 v/v. Pewnie o to chodziło z "kłamaniem przez kalkulatory" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Kalkulator internetowy podobno podaje złe wartości. Który kalkulator podaje złe wartości? Czyżby ten, z którego ThoriN korzysta? Bo jego 150g na warkę to max 2,5v/v, a nie 2,8 jak pisze. Korzystałem z co najmniej 3 różnych i różnie liczyły, więc coś z tym przekłamywaniem jest na rzeczy.. Ale proszę bardzo, żeby nie było: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?18380505#tag Desired CO2: 2.8 v/v Volume: 20L Temp: 22C Cane Sugar/Corn Sugar Wynik: 152/162g cukru. 2.8 to nie 2.5 v/v.. :F Edytowane 13 Lipca 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Ale proszę bardzo, żeby nie było: http://hbd.org/cgi-b...ml?18380505#tag Wystarczy spojrzeć na nagazowanie pszenicy, którą sugerują twórcy tego kalkulatora- 3,6-4,5! Nie odważyłbym się na tak wysokie nasycenie. Jeżeli w tym miejscu są takie kwiatki, to cały kalkulator traci wiarygodność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Ale proszę bardzo, żeby nie było: http://hbd.org/cgi-b...ml?18380505#tag Wystarczy spojrzeć na nagazowanie pszenicy, którą sugerują twórcy tego kalkulatora- 3,6-4,5! Nie odważyłbym się na tak wysokie nasycenie. Jeżeli w tym miejscu są takie kwiatki, to cały kalkulator traci wiarygodność. Brewkity i ekstrakty też mają instrukcje do niczego, ale czy to znaczy, że nie należy ich w ogóle używać, bo nie da się na nich zrobić dobrego piwa? Nonsens! Trzeba myśleć, a nie wierzyć we wszystko, co gdzieś tam piszą. Ja z tej listy nie korzystam - wiem jakie lubię mieć nagazowanie w danym piwie i pod to sobie obliczam. Gdybyś porównał wyniki z innymi kalkulatorami i na tej podstawie stwierdził, że ten się nie nadaje, bo źle liczy, to zupełnie inna rozmowa. A tak zwyczajnie nie masz podstaw, aby stwierdzić, że ten kalkulator jest do niczego. Jeżeli nadal uważasz, że to czary, proszę - inne kalkulatory przy tych samych danych (20L, 22C, ilość cukru do nagazowania na 2.8): https://www.northernbrewer.com/priming-sugar-calculator/- 147g http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/- 158g http://www.homebrewing.com/calculators/?page=tools§ion=sugar&action=calculate- 156g http://www.tastybrew.com/calculators/priming.html- 153g Dalej? Wszystkie się mylą? Najpierw sprawdź, potem mów, a nie idziesz w zaparte... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Dalej? Wszystkie się mylą? Najpierw sprawdź, potem mów, a nie idziesz w zaparte... Pod latarnią najciemniej- chciałoby się powiedzieć. Zadałeś sobie trochę trudu, jak widzę, w te porównania. A wystarczy jeden prosty kalkulatorek RefRez, on się nie myli, w ciemno można mu zaufać. Od lat z niego korzystam i zawsze uzyskuję nasycenie dokładnie takie, jakie być powinno. Kilka razy porównywałem moje piwa z piwami zwycięskimi różnych konkursów i nigdy się nie zawiodłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 A wystarczy jeden prosty kalkulatorek RefRez, on się nie myli, w ciemno można mu zaufać. Od lat z niego korzystam i zawsze uzyskuję nasycenie dokładnie takie, jakie być powinno. Jacenty, jaką masz pewność, że ten RezRev liczy prawidłowo? Powiem więcej - przeciwstawiasz jeden kalkulator, który liczy inaczej, przeciw kilku innym, które liczą podobnie Statystycznie kiepsko to wygląda, nie uważasz? :> Czy mierzyłeś dokładną aparaturą poziom nagazowana v/v? Skąd wiesz, że zadając taką a nie inną ilość cukru masz 2.1, a nie 2.3 v/v? Od lat z niego korzystam i zawsze uzyskuję nasycenie dokładnie takie, jakie być powinno. Kilka razy porównywałem moje piwa z piwami zwycięskimi różnych konkursów i nigdy się nie zawiodłem. Tak jak pisałem wyżej, po jakimś czasie tak naprawdę robi się to nagazowanie pod siebie "tak jak mi pasuje" - ma być w porządku, a to, czy jest 2.6 czy 2.7 to raczej ma mniejsze znaczenie Wiadomo, że pszenica ma być bardziej nagazowana, ale mnie odpowiada te 150g cukru i to też napisałem. Zrobiłem w zeszłym roku bardziej nagazowaną i była jak dla mnie zbyt bardzo wysycona. Z drugiej strony jak ktoś nie ma jeszcze tego doświadczenia i wyczucia w ilości cukru, to na czymś musi się wzorować... a w takim wypadku lepiej dać tego cukru za mało, niż za dużo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Mam jeszcze jedno pytanie. Licząc ilośc cukru do refermemtacji, sumuje najpierw ilośc brzeczki i wody w której rozpuszczam cukier czy uwzgledniam tylko objętość brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Jacenty, jaką masz pewność, że ten RezRev liczy prawidłowo? Powiem więcej - przeciwstawiasz jeden kalkulator, który liczy inaczej, przeciw kilku innym, które liczą podobnie Statystycznie kiepsko to wygląda, nie uważasz? Statystycznie, to Polacy zarabiają 4 tyś, ile jest w tym prawdy każdy wie. Skąd wiem, że liczy prawidłowo? Pisałem, porównywałem nasycenie moich piw z innymi. A czy jest 2,4 czy 2,6, to mnie nie interesuje, interesuje mnie jak blisko jest piw wzorcowych, które zwyciężały w konkursach np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Bo jego 150g na warkę to max 2,5v/v, a nie 2,8 jak pisze. . A czy jest 2,4 czy 2,6, to mnie nie interesuje Sam sobie zaprzeczasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanie. Licząc ilośc cukru do refermemtacji, sumuje najpierw ilośc brzeczki i wody w której rozpuszczam cukier czy uwzgledniam tylko objętość brzeczki? Ja liczę z tym co wleję, ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia, bo mając 20 litrów brzczki, jak dolejesz 0,5 litra syropu, to jest 2,5 procent objętości. Sprawdź sobie w kalkulatorze jako to jest różnica w gramach tego co będziesz sypał na refermentację. To jest pewnie tyle ile błędu ma Twoja waga. Edytowane 19 Lipca 2016 przez 314wo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Pszenica leży już 2.5 tygodnia z temperaturze pokojowej, lecz jest wciąż słabo nagazowane, ale i tak smak nieziemski . Dałem 145g glukozy na 19l piwa. Poprzedni Kölsch dostał 118g na 18l i jest nagazowany jak należy. Co może być przyczyną? Co można zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Pszenica leży już 2.5 tygodnia z temperaturze pokojowej, lecz jest wciąż słabo nagazowane, ale i tak smak nieziemski . Dałem 145g glukozy na 19l piwa. Poprzedni Kölsch dostał 118g na 18l i jest nagazowany jak należy. Co może być przyczyną? Co można zrobić? Czekać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Pszenica leży już 2.5 tygodnia z temperaturze pokojowej, lecz jest wciąż słabo nagazowane, ale i tak smak nieziemski . Dałem 145g glukozy na 19l piwa. Poprzedni Kölsch dostał 118g na 18l i jest nagazowany jak należy. Co może być przyczyną? Co można zrobić? Jest jeszcze opcja, że niedokładnie wymieszał się syrop z piwem i testowana butelka była właśnie z tą mniejsza ilością cukru. Konsumpcja dwóch, trzech innych piwek potwierdzi bądź obali tą możliwość ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Pszenica leży już 2.5 tygodnia z temperaturze pokojowej, lecz jest wciąż słabo nagazowane, ale i tak smak nieziemski . Dałem 145g glukozy na 19l piwa. Poprzedni Kölsch dostał 118g na 18l i jest nagazowany jak należy. Co może być przyczyną? Co można zrobić? Jest jeszcze opcja, że niedokładnie wymieszał się syrop z piwem i testowana butelka była właśnie z tą mniejsza ilością cukru. Konsumpcja dwóch, trzech innych piwek potwierdzi bądź obali tą możliwość ) Syrop akurat bardzo dokładnie wymieszałem, a testowałem 2 piwka z rożnych skrzynek i tak samo są nagazowane. Na dnie utworzył się spory osad drożdżowy. Może pomieszać butelkami? Butelki dalej trzymać w temperaturze pokojowej czy znieść do ok. 18 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się