darinho Opublikowano 11 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Warka 167 11,01,,2025r. Dry Stout (Coffe?) 27l 12,5blg 21 IBU - pilzneński 5,0kg Wszystko śrutowane dzisiaj - czekoladowy 1000EBC 0,35kg Resztka z ubiegłego sezonu. - Black 1350EBC 0,3kg + Magnum 25g * US - 05 gęstwa z warki 166. Cała gęstwa z tamtej warki. Jest to w zasadzie kopia warki 160. Super wydajność wyszła tym razem. 87% wg BT. Trochę słabszy przy tym Magnum no i wyszło trochę mało IBU jak na Dry Stout. No, ale nic. Pewnie na rozlewie dodam do niego espresso. Może tym razem do całości warki. Zacieranie - 20l wody 66°C wsypałem jasne słody. 63°C/ 40' Po tej przerwie wsypałem ciemne słody. 72°C/ 15' 78°C/5' i filtracja Filtracja - Niezbyt sprawnie poszło. Zatykało mi się trochę, musiałem nacinać, lekko mieszać łygą złoże. Może dzięki temu wzrosła wydajność (?). Wiadro + filtrator sprężynowy. W kotle ok 30l 11,5blg. Wody do wysładzania na styk, idealnie. Gotowanie - 60' średnio intensywnie intensywnie. + Magnum 25g w 10' czyli gotował się 50' Chłodzenie do 18°C Whirpool plus sitko. Podczas whirpoola zlałem warkę 166 na cichą. Dry stouta zlałem na całe drożdże z tamtej warki. Fermentacja - Wiadro stoi w 18-20°C. Widzę, że po kilku godzinach już pracuje może przeniosę na początek fermentacji w jakieś lekko chłodniejsze miejsce. 13,01 Fermentuje porządnie. Zaczęło wychodzić przez rurkę więc umyłem pokrywkę, i przez następne 2-3 dni będzie stało bez rurki, albo z uchyloną pokrywką. Tak, żeby się już nie pobrudziło. 28,01,2025r. ROZLEW. Ostatecznie powstała tylko wersja bez kawy. 27l 18°C 2,5vol of CO2 164g cukru w 1,3l wody. Refermentacja w ok 18°C Zeszło do ok 3,3 blg. Gęstwę zabrałem do 3 słoiczków. Bardzo przyjemnie pachnie i dobrze smakuje. Zapowiada się bardzo fajnie. Dawno nie piłem moich domowych a ostatnio piłem trochę czeskich kupnych, bo byłem w Szklarskiej Porębie. Jakieś Noteckie, Noteckie koźlak. Może dlatego mi moje tak wyjątkowo dziś smakowały. Edytowane 28 Stycznia przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 11 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Warka 168 11,01,2025r. Polski Pils 11,5blg 49l 34IBU - pilzneński 10kg + Magnum 50g + Styrian Golding 200g * W34/70 gęstwa z warki 166. Całą gęstwę podzieliłem po połowie na wiadro dzisiejszej brzeczki. Dziś dwa warzenia, razem jakieś 75L. Kiepska pogoda sprzyjająca warzeniu. Warka nr 166 już 2 tygodnie fermentuje, więc można ją zlać na cichą i pobrać gęstwy. Lagera wolałbym przytrzymać dłużej, ale będzie dobrze. Wodę z chłodzenia Dry Stouta odebrałem od razu do zacierania i wysładzania tej warki. Ten wstawiony w kadź zacierną termometr do niczego się nie nadaje. Jest on pewnie po prostu za blisko ścianki. Mam jeszcze jeden dłuższy, może go przetestuję następnym razem. Zacieranie - ok 35l wody 68°C wsypałem słody. 62°C/ 1h i 10' 66°C/10' żeby poprawić jeszcze próbę jodową, bo była taka sobie. 72°C/ 15' 77°C/ 15' i filtracja. Filtracja - bardzo sprawnie i szybko. W kotle ok 51l 11,2blg. Gotowanie - 60' dość intensywnie, aby dolać zmrożonej wody potem. + Magnum 50g w 10' + Styrian Golding 100g w 50' + Styrian Golding 100g w 57' Chłodzenie do 11°C, whirpool standardowo + zlewanie końcówki przez sitko. Pod koniec chłodzenia wlałem 5l wody zmrożonej uzupełniając straty z odparowania i schodząc z temperaturą brzeczki do właśnie 11°C. Fermentacja - napowietrzyłem zlewając + mieszanie łygą. Drożdże zadane, wiadra stoją na ganku w ok 8°C na razie. 13,01 Fermentują, na ganku robi się zimniej. Przeniosłem do piwnicy do 11°C. 30 i 31.01 Zlewałem na cichą aby pobrać gęstwy do warek 169 oraz 171. Nadal stoją w piwnicy teraz jakieś 13°C Edytowane Sobota o 17:51 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano Czwartek o 15:36 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:36 (edytowane) Warka 169 30,01,2025r. Red Lager (a' la marcowe) 52l 12,5blg 18 IBU 28EBC - pilzneński 10kg - płatki owsiane 1,0kg - karmelowy 150EBC 1,0kg - karmelowy 600EBC 0,3kg - Black Belgia ok 1300EBC 0,1kg + Magnum 40g * W34/70 gęstwa z warki 168. Podczas whirpoola zlałem jedno wiadro na cichą. 1/2 gęstwy do czystego wiadra, 1/2 została w wiadrze. Na to zlewałem brzeczkę. Dziś podwójne warzenie. Powstaje jeszcze Grodziskie. Jutro chyba Porter i Barley Wine plus ciemne pszeniczne z wysłodzin na start saszetki WB-06. Zacieranie - 35l - 66°C wsypałem słody 62°C/ 1h 72°C/ 15' 78°C/ 10' i filtracja. Filtracja - poszło bardzo dobrze. W kotle ok 54l 12,5 blg Gotowanie - 60' dość intensywnie + Magnum 40g w 1' Chłodzenie do 11°C whirpool standardowo + zlewanie końcówki przez sitko. Pod koniec dolałem 5l zmrożonej wody dzięki czemu zszedłem z 14* do 11°C Fermentacja - Zlałem brzeczkę do wiadra napowietrzając. Wiadra stoją na razie na ganku. Ciepły styczeń obecnie, jest tam ok 8°C. 31,01 Ładnie pracuje już. Jest 8°C. Edytowane Sobota o 16:30 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano Czwartek o 18:00 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:00 (edytowane) Warka 170 30,01,2025r. Grodziskie 46l 7,9blg 21 IBU - pilzneński 4kg - pszeniczny wędzony dębem 3kg + Magnum 25g + Tradition 100g * US-05 gęstwa z warki 167 Dry Stout. Całą gęstwę podzieliłem na 3 wiadra. Dwa dzisiejsze i jutro będzie jeszcze barley wine na tej 1/3 gęţstwy. W zasadzie jest to powtórzenie warki nr 162 sprzed roku. Choć wyszły w praniu nieco inne parametry, wiadomo, że nie da się 1 do 1 odtworzyć. Jutro w planie Porter 25l, Barley wine 22l oraz na wysłodzinach zrobić ciemnego cienkusza na start drożdży wb-06 aby potem na gęstwie dowalić 50l weizena jeszcze. Przyszło mi do głowy aby odebrać wodę z chłodzenia grodziskiego ustawić do zacierania jutrzejszy porter na noc i rano się dalej za niego wziąć, ale jednak nie. Ciekawe jak by to wyszło. Za to ponalewałem już odpowiednie ilości wody do zacierania i do wysładzania. Gary stoją już na miejscu. Jutro tylko włączam palnik i zaczynam. Zacieranie - 30l wody 66°C wsypałem słód. Śrutowany wczoraj. 62°C/ 1h 72°C/ 20' 78°C/ 10' i filtracja Filtracja - Bardzo sprawnie. Puściłem spokojnie ok 1l na minutę. W kotle ok 50l 7,5 blg. Gotowanie - 60 minut średnio intensywnie. + Magnum 25g w 10' (50') + Tradition 100g w 55' (5') Po schłodzeniu do ok 20°C dodałem 3l schłodzonej wody z butelki. Schłodziłem całość do 15°C. Whirpool standardowo + zlewanie końcówki przez sitko. Fermentacja - Wlałem po ok 5-6 łyżek gęstwy na wiadro. Zlałem na to brzeczkę napowietrzając plus mieszanie łygą. Wiadra stoją w ok 18°C. Spławik pokazywał 8blg na styk jak się pod dobrym kątem spojrzało. Zakładam, że jest jakieś 7,8 - 7,9blg. 31,01 Ładnie pracuje już. Edytowane Sobota o 16:45 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano Piątek o 12:34 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:34 (edytowane) Warka 171 31,01,2025r. Porter Bałtycki 25l 22blg 32IBU - pale ale 10,0 - Karmelowy 150 1,0kg - cukier 0,6kg - Karmelowy 600 0,4kg - Black 1300EBC 0,3 + Magnum 20g + Zeus 20g * cała gęstwa W34/7 z jednego wiadra warki 168. Był jej tam jakiś litr. Brzeczkę dzisiejszą zlałem prosto do wiadra z drożdżami, które zostały tam po przelaniu warki 168 na cichą. Dawno nie warzony styl, więc trzeba wrócić. Plan jest taki, aby zlać go do szklanego balona 25l i dodać płatków dębowych macerowanych w nalewce z bursztynu. Zaprawkę taką zrobiłem już z miesiąc temu. Czyli będzie to inspiracja jedną z wersji warki nr 37. Rozlew potem za jakiś rok jak będę miał gęstwę z lagera z przyszłego sezonu. W tej chwili zaciera się już Barley wine na odebranej z chłodzenia porteru wodzie. Zacieranie - 28l wody 67°C wsypałem słody jaśniejsze. Te oprócz wytłuszczonych. 63°C/ 1h 10' po tym czasie wsypałem słody ciemne, te wytłuszczonym drukiem opisane. 72°C/ 15' 78°C/ 10' i filtracja w kadzi z FD. Filtracja - Poszła bardzo sprawnie. W kotle 28l - 18blg, bez dodanego cukru, który poszedł podczas gotowania. Wg wyliczeń powinno wyjść zakładane 25l 22blg. Odejmując gęstwę to pewnie wyjdzie 24l. Odebrałem 11l/ 6lg na cienkusza. Gotowanie - 80' dość intensywnie. + Magnum 20g w 30' (50' gotowania) + Zeus 20g w 30' (50' gotowania) Chłodzenie do 11°C, whirpool standard plus zlewanie końcówki przez sitko. Fermentacja - Zlałem napowietrzając + napowietrzanie łygą. Wiadro stoi na ganku w którym jest ok 8°C. 01,02 Ładnie pracuje już. Jest 8°C. Edytowane Sobota o 17:01 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano Piątek o 17:18 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:18 (edytowane) Warka 172 31,01,2025r. Barley Wine 23l 23blg 93 IBU - pale ale 10kg - Karmelowy 150 1,0kg - cukier 0,6kg - Karmelowy 600 0,1kg + Columbus 50g + Zeus 35g + Magnum 16g resztka z paczki * gęstwa US-05 z warki 167. 1/3 gęstwy z tamtej warki. Ok 400ml. Plan jest żeby to piwo zlać na cichą do 20l balona. Dlatego celowałem w ok 21-22l brzeczki. Wyszło nieco za dużo. Do balona pójdą na pewno jakieś płatki, chyba po burbonie, bo już mam kupione. Ale może coś w międzyczasie jeszcze mi przyjdzie do głowy, zrobię na nich może jakąś zaprawkę itp. Ale chyba tylko płatki. Z obu dzisiejszych piw zlałem 24l cienkusza, który ma 6blg. Kiepsko. Chyba bym to wylał, ale odparuję do tych chociaż 8 blg i użyję, bo chcę wystartować tym piwem saszetkę WB-06. Zacieranie - 28l wody 67°C wsypałem słód. Wodę pobrałem z chłodzenia porteru. 62°C/ 1h 20' 72°C/ 15' 77°C/ 10' Filtracja - sprawnie poszło. W kotle 26l - 18,5 blg przed dodaniem cukru. Odebrałem 12l cienkusza i dodałem do cienkusza z wczoraj. Z połączonych wysłodzin powstanie jedno piwo. Gotowanie - 80' intensywnie + Columbus 50g w 30' czyli 50' gotowania + Zeus 35g w 30' czyli 50' gotowania + Magnum 16g w 30' czyli 50' gotowania +cukier 0,6kg w 50' Chłodzenie do 15°C. Whirpool standardowo plus zlewanie końcówki przez sitko. Napowietrzyłem zlewając i mieszając potem mocno łygą. Fermentacja - Liczę na szybki start więc wiadro dałem do piwnicy w 13°C na początek. 01,02 Ładnie pracuje już. Jest ok 13°C. Edytowane Sobota o 17:19 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano Piątek o 20:35 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:35 (edytowane) Warka 173 31,01,2025r. Dunkelweizen (wysłodek) 15l 10blg 19IBU - ok 12 litrów wysłodzin z dzisiejszego portera i ok 12l z dzisiejszego barley wine. Barwa tego piwa i użyte drożdże odpowiadają Dunkelweizenowi, więc tak je nazywam, choć wiadomo, że to duże uproszczenie. + Marynka 15g. * WB-06 przeterminowana o rok saszetka. Z obu mocarzy odebrałem ok 24l cienkusza o gęstości 6blg. Także musiałem go zatężyć mocno do tych chociaż 10blg. I faktycznie pomiar blg na koniec wskazał 10blg. Niestety przy pierwszej próbie pomiaru, tuż po zakończeniu wysładzania barley wine'a stłukła mi się menzurka od balligomierza i musiałem użyć innego spławika z plastikową menzurką. Dziwne bo nie spadła mi ona, zaczerpnąłem cienkusza gorącego i dałem menzurkę do kufla z zimną wodą i zacząłem delikatnie mieszać celem schłodzenia i denko odpadło. Szkoda. Ta menzurka przetrwała chyba ze 100 warek. To chyba będzie przyczynek do zakupu refraktometru. Teraz mam chyba z 4 spławiki i ani jednej menzurki szklanej. Zawsze jakoś się menzurki tłukły. Gotowanie - jakieś 2 - 2,5h. patrzyłem bardziej na objętość niż czas gotowania. Gotowałem w kotle 58l aby lepiej odparować a na chłodzenie przelałem do gara 35L. + Marynka 15g na ostatnie 50' Chłodzenie do 17°C. Jako, że było bardzo mało chmielu a wężyk miałem już umyty to po schłodzeniu wlałem bezpośrednio z gara do wiadra napowietrzając i napowietrzyłem jeszcze łygą dodatkowo. Fermentacja - Wiadro stoi w ok 18°C. Saszetkę drożdży rozsypałem równomiernie na pianę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak ruszy i będzie w porządku to ok. A jak nie to jakieś 2,5h zatężania brzeczki dla wystartowania przeterminowanej saszetki pójdzie na zmarnowanie. 01,02 po niecałych 24h brak oznak fermentacji. Zamieszałem wiadrem. 03,02 Coś tam ruszyło niemrawo. Zobaczę czy będzie sens to kontynuować. Edytowane 6 minut temu przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się