Tomek101 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Sytuacja wygląda następująco: - brewkit (piwo ciemne), termin ważności sierpień 2016 - drożdże Safale S 04 Fermentis (http://piwopiweczko.pl/DROZDZE-SAFALE-S-04-Fermentis-,398.html) - temperatura w otoczeniu 24-25 stopni - kolejna okazja do fermentacji będzie w październiku Jedyna możliwość chłodzenia, to postawienie mrożonych butelek w pobliżu fermentora. (Brak komory izolacyjnej.) Za tydzień mogą być wyższe temperatury. Pytanie: nastawiać piwo, czy czekać do października? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zaprzyjaźniona piwnica w pobliżu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Bez izolacji butelki będą także oddawały ciepło do otoczenia, więc niestety prościej będzie jest sobie odpuścić. Przy temperaturze poniżej 30 degC drożdże pewnie wytrzymają i piwo zrobisz. Pytanie tylko jakie masz wymagania co do smaku, bo prawdopodobnie szału nie będzie, a raczej będzie słabo. Ja na drożdżach S-04 robiłem AIPA 16BLG i przez głupie niedopatrzenie (odkręcony kaloryfer) osiągnąłem w początkowej fazie fermentacji temp. 27-28 degC (przy 24-25 degC będziesz miał podobną) i dopóki chmiel był wystarczająco intensywny to w smaku było coś nie tak, ale jeszcze bez tragedii. Teraz, po czterech miesiącach chmiel trochę zszedł i wylazł w smaku obrzydliwy rozpuszczalnik. Na szczęście zostały tylko trzy butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Jeżeli możesz to udaj się do najbliższego marketu budowlanego i kup paczkę styropianu (około 10 cm grubości). Z tego styropianu złóż sobie pudełeczko i trzymaj tam fermentor wraz z zamrożonymi butelkami pet. Ilość petów która będzie potrzeba musisz wypracować sam. Koszt całości to około 40-50 zł, a przyda Ci się do innych piw. A jeżeli nie masz możliwości/funduszy/chęci i koniecznie chcesz zrobić piwo to możesz zrobić, ale nie będzie to wspaniałe piwo i lepszą opcją byłby październik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Nie trzeba calej paczki - wystarcza 3 plyty ( mozna kupic na sztuki ). Calkowity koszt u mnie zamknal sie w 25 zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Nie trzeba calej paczki - wystarcza 3 plyty ( mozna kupic na sztuki ). Calkowity koszt u mnie zamknal sie w 25 zl. To zależy od wymiarów fermentora. Moje 33 litrowe wiadro żeby się wygodnie zmieściło z petami i rurką wymagało 5 pyt. Czyli prawie całej paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Pozostaje zrobienie komory ze styropianu: http://www.piwo.org/topic/20834-komora-fermentacyjna-styropianowa/ Sam powoli się do tego zabieram, bo chce warzyć piwo cały rok, a nie tylko sezonowo. Bez tego się nie obejdzie, bo mieszkam w bloku, gdzie nawet zimą mam w pokoju 21 stopni przy zakręconych kaloryferach. Co prawda mógłbym otwierać okno, ale wtedy temperatura zależy od kaprysów pogody i temp na zewnątrz. Plusem w przypadku komory jest większa kontrola nad temperaturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 Szkoda składników, jakaś piwnica, styropian albo poczekaj do jesieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 28 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2016 W ostateczności możesz fermentor odkryć szczelnie kocem a pod kocem przy fermentorze butelki z zamarznieta wodą. Jak masz czas to możesz takie rozwiązanie przetestować z 20l wody w fermentorze. Być może się sprawdzi. Pewnie nie będziesz miał 17C ale 20C to jest o niebo lepiej niż 25C Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się