Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ASadam Opublikowano 12 Lipca 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Z pierwszą się strasznie męczyłem więc opisze jak zrobiłem drugą bo poszło dużo lepiej. Na początek trzeba zmierzyć ile cm trzeba na jeden zwój. Można oczywiście zwinąć kółko , potem rozprostować i zmierzyć. Zostawiamy tyle co wysokość kadzi + jakieś 25cm. Odmierzamy potem jednakowe odcinki, znacząc markerem na wewnętrznych karbach. Zwijamy wstępnie chłodnicę (dla ułatwienia montażu skręciłem tymczasowo dwoma listewkami). Teraz trzeba przygotować stabilizatory. Najpierw paski blachy (raczej cienkiej, np 0,6mm) o szerokości ok. 2cm znaczymy co 6cm. Kombinerkami zaczynamy wyginać blachę w takie kształty. Te 6cm, to odcinek na jedną przerwę oraz jedną obejmę rurki. Teraz z grubszej blachy 1,2 - 2mm podobnej szerokości paski znaczymy i wiercimy co 8,5cm. (co druga rurka). Warto jednak dolny odcinek nawiercić każdą przerwę a więc ok, 4,2cm. Każdego z opisanych elementów przygotowujemy po 3szt. Przygotowujemy śrubki i nakrętki i zaczynamy montaż. Ja użyłem śrubek m5x16mm a otwory wierciłem 6mm, to znacznie ułatwia montaż. Pierwszy stabilizator montujemy obok znaków naniesionych wcześniej. Dzięki temu chłodnica będzie miała jednakową średnicę każdego zwoju. Potem zakładamy drugi stabilizator oraz trzeci. Ustawiamy co 120st. jeszcze raz sprawdzamy czy nic się nie przesunęło, i czy chłodnica "trzyma pion" Jeśli tak to dokręcamy. Wyjście chłodnicy od dołu warto wyprowadzić na zewnątrz jeśli używamy mieszadła przy chłodzeniu, nie będzie przeszkadzać. Przyłącza warto wywinąć na zewnątrz, na wypadek gdyby coś pociekło. Mechatron, Bychawa, vismanio91 i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Osobiście nakrętki zamienił bym na "kołpakowe". forumwaldek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Tu będą szybkozłączki ogrodowe, ale pewnie zamienione na metalowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Super rozwiązanie z oznaczeniem długości zwoju. Ciężo bez tego uzyskać równe zwoje. W przypadku montażu hopstoppera warto zostawić kilka cm blachy od spodu i zwoje nie powinny wtedy kolidować z hopstopperem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) Mnie nie chodziło o szybkozłączki tylko nakrętki. Zamiast tych które użyłeś Użyłbym kołpakowych: Edytowane 19 Lipca 2016 przez Erikos forumwaldek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forumwaldek Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Fantastyczny instruktarz! Wielkie dzięki. - Waldek Edytowane 17 Lipca 2016 przez forumwaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Użył bym kołpakowych: Dobry pomysł, ale użyłem jakie miałem pod ręką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi