bimbelt Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) Zachodniopomorski Oddział Terenowy PSPD ma zaszczyt ogłosić kategorie szóstej edycji Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych, która odbędzie się w 19 marca 2017: - Single Polish Hop Pils - American Saison - Oatmeal Stout - Quadrupel/Belgian Dark Strong Ale - piwo owocowe, kwaśne Opisy stylów Regulamin Formularz zgłoszeniowy - na przesyłki czekamy do 10 marca. Nowa, piąta kategoria, zawsze będzie piwem kwaśnym. Jako, że niektóre piwa kwaśne wymagają czasu, to już teraz ogłaszamy kategorie na kolejne lata: 2018 - lambik z dodatkami - mogą to być owoce, ale też zioła czy przyprawy; wymagane będzie wyszczególnienie dodatków oraz opis efektu jaki piwowar chciał uzyskać 2019 - Flanders Red Ale Sponsorzy konkursu: - CentrumPiwowarstwa.pl - Homebrewing.pl - Fermentum Mobile - Merseyside - Browar Rodzinny Wyszak - Browar Stara Komenda - Browar Okrętowy - Radex - Szczeciński Festiwal Piwa Wsparcie - Nowy Browar Szczecin Nagrody specjalne: - Browar Wyszak zaprosi na warzenie zwycięskiego piwa w kategorii Single Polish Hop Pils - Browar Stara Komenda zaprosi na warzenie zwycięskiego piwa w kategorii American Saison Pozostałe nagrody: Single Polish Hop Pils 1 miejsce - warzenie piwa w Browarze Wyszak - trofeum - 100zł od CentrumPiwowarstwa.pl 2 miejsce - 25kg słodu pilzeńskiego od Browaru Wyszak 3 miejsce - piwna mapa Polski od Merseyside American Saison 1 miejsce - warzenie w Starej Komendzie - trofeum - 100zł od CentrumPiwowarstwa.pl - 3 fiolki od Fermentum Mobile 2 miejsce - 2 fiolki od Fermentum Mobile - zestaw piw od Browaru Okrętowego 3 miejsce - piwna mapa Polski od Merseyside - fiolka drożdży od Fermentum Mobile Quadrupel 1 miejsce - trofeum - 100zł od CentrumPiwowarstwa.pl - 3 fiolki od Fermentum Mobile 2 miejsce - 2 fiolki od FM - zestaw piw od Browaru Okrętowego 3 miejsce - piwna mapa Polski od Merseyside - fiolka drożdży od Fermentum Mobile Owocowe kwaśne 1 miejsce - trofeum - 100zł od CentrumPiwowarstwa.pl - zestaw piw od Browaru Okrętowego - zestaw czyściw od firmy Radex 2 miejsce - 25kg słodu pilzeńskiego od Browaru Wyszak - zestaw czyściw od firmy Radex 3 miejsce - piwna mapa Polski od Merseyside - zestaw czyściw od firmy Radex 4 miejsce - zestaw czyściw od firmy Radex Oatmeal Stout 1 miejsce - trofeum - 100zł od CentrumPiwowarstwa.pl - zestaw 20 piw ze Szczecińskiego Festiwalu Piwa (dostarczone po festiwalu) 2 miejsce - bon zakupowy o wartości 100zł od Homebrewing - zestaw piw od Browar Okrętowy 3 miejsce - piwna mapa Polski od Merseyside Edytowane 22 Marca 2017 przez bimbelt andy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 fajne, przemyślane kategorie. W przyszłym sezonie zamierzam starannie wybierać konkursy, ale na Szczeciński się skuszę ZZZabioreCiButy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzaraGoryczy Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Farmhouse Ale - też na amerykańskich chmielach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Uwarz Farmhouse Ale na amerykańcach, nazwij American Saison i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzaraGoryczy Opublikowano 15 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Uwarz Farmhouse Ale na amerykańcach, nazwij American Saison i po problemie A no właśnie jak mam Farmhouse na Saaz'ie i dlatego pytam czy ma być U.S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Cześć, mam pytanie odnośnie 5 kategorii. Czy piwem bazowym musi być piwo kwaśne? Czy bazą może być np. pszeniczne z dodatkiem owoców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Corocznie w Szczecinie będą teraz kwasy i piwem bazowym w przyszłym roku musi być kwaśny styl piwa z dodatkiem owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Corocznie w Szczecinie będą teraz kwasy i piwem bazowym w przyszłym roku musi być kwaśny styl piwa z dodatkiem owoców. Dzięki za odpowiedź i rozwianie wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Czekamy na opisy. Szalas85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Pytanie mam do Polish Single Hop Pils - czy dopuszczane będzie np. chmielenie Marynką w szyszce i marynką w granulacie naraz? Czy stosujemy tylko jedną formę chmielu? Czy to bez różnicy byleby był jeden chmiel z danej odmiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Byle był jednej odmiany. Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Jakie odmiany chmielu uważamy za rodzime? Pochodzące? Czy uprawiane? Bo na ten przykład mam Herkulesa uprawianego w kraju ale jak wiemy nie jest to nasza rodzima odmiana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Corocznie w Szczecinie będą teraz kwasy i piwem bazowym w przyszłym roku musi być kwaśny styl piwa z dodatkiem owoców. Dzięki za odpowiedź i rozwianie wątpliwości Kwaśność może być od samych owoców i profil od drożdży brettanomyces, czy musi to być typowy kwach od bakterii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Corocznie w Szczecinie będą teraz kwasy i piwem bazowym w przyszłym roku musi być kwaśny styl piwa z dodatkiem owoców. Dzięki za odpowiedź i rozwianie wątpliwości Kwaśność może być od samych owoców i profil od drożdży brettanomyces, czy musi to być typowy kwach od bakterii ? Teoretycznie nie, ponieważ piwem bazowym musi być jakiś kwaśny styl, jednak jeśli osiągniesz odpowiedni poziom/jakość kwaśności jedynie dodając owoce to sędziowie będą oceniali jedynie efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Opisy tegorocznych kategorii opublikujemy wkrótce. Wolelibyśmy opisy przyszłoroczne. Termin - do końca przyszłego tygodnia, potem sami się ukarzcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Opisy tegorocznych kategorii opublikujemy wkrótce. Wolelibyśmy opisy przyszłoroczne. Termin - do końca przyszłego tygodnia, potem sami się ukarzcie To miło, że zgłosiłeś się na ochotnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Jeśli kiedyś wymyślę hybrydę i wrzucę ją na konkurs to opis będzie tego samego dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Pils ma być w stronę niemieckiego czy czeskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Pils ma być w stronę niemieckiego czy czeskiego? W stronę polskiego bimbelt 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Wiadomo już zgrubnie w której części marca jest planowany konkurs ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 na 99% będzie to 18-19 marca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Jakie odmiany chmielu uważamy za rodzime? Pochodzące? Czy uprawiane? Bo na ten przykład mam Herkulesa uprawianego w kraju ale jak wiemy nie jest to nasza rodzima odmiana Ponawiam pytanie, bo jakoś nie znalazłem na nie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Kiedy można się spodziewać opisów? Należałoby już chyba zacząć warzyć niedługo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Przepraszam, że tak długo musieliście czekać. Mam nadzieję, że mimo wszystko zdążycie z warzeniem. Opisy tutaj: https://app.box.com/s/ymzy8x5uuj4pehf8ha2vrvjn9wyiowem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Jeśli chodzi o odchyłki BLG to jaka jest tolerancja względem wytycznych ? Standardowo +/- 1 BLG? Edytowane 13 Grudnia 2016 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się