Zdrawko Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) #139 - Diabelskie Liczydło cold ipa; 19 kwietnia, troszkę wzorowana na Relapse Ipa browaru Wayfinder 23.5L/13.8 Blg/IBU 42 SKŁAD: Pils Viking 4,4 kg Płatki ryżowe 1 kg Nelson Sauvin 100g Sabro 100g Iunga 7g Zappa 28.5g W34/70 ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4,4 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: tutaj trochę kombinacji 5.5L wody zagrzane w garze do 65C, wrzucone 600g słodu i 1kg płatków ryżowych, doprowadzone do 75C i kleikowanie przez 15min(cały czas mieszane), potem doprowadzone do wrzenia i gotowane przez 30minut(mieszane od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło) -można powiedzieć, że taka mini dekokcja. w międzyczasie: woda do zasypu -12.5l 62C - 30' 68C - 25' WYSŁADZANIE: ok 14.2L; do ~26L; bardzo powoli się wysładzało, chyba koło 40 minut i musiałem w połowie przemieszać, bo płatki przypchały się przy dolnym sicie, blokując przepływ, przy kolejnym podejściu, dodam łuskę GOTOWANIE 60': FWH' Iunga 7g 10' po 15g Sabro i Nelson Sauving 5' pół tabletki Whirfloc 0' po 15g Sabro i Nelson Sauvin; hopstand w 84-85C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: W34/70 -gęstwa, zawartość jednego słoika i połowy drugiego, zadane w ok 18C Po gotowaniu(do fermentora): 23,5 L o gęstości 13,8 Plato, IBU 42 Czas pracy 5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 80%(wg BS), dużo, ale to może przez te diabelskie dekokty FERMENTACJA: burzliwa 18C - 7 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10-15 psi cicha(planowana) 14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 70g Sabro i Nelsona, Zappa 28,5g(1 oz. opakowanie promo) Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~xx litrów o x,x BLG , alkoholu ok x,x%+ xL P długo stało poza kegatorem, zrobiło się ciepło i jak podpiąłem, to jednak coś mi się wydaję, że mi się gdzieś utleniło, bo zapodaje landryną, być może skończy to w kanalizacji, albo jako dodatek do gotowania. Edytowane 22 Czerwca 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 (edytowane) #140 - Kandelabry Alchemika MAG ipa; 26 maja, można powiedzieć, że festiwalowe, bo machnięte przed wyjściem na WFDP 23L/14,1Blg/IBU 33 SKŁAD: Pale Ale Viking 4kg Pils Viking 1,7 kg Płatki ryżowe 0,5 kg Citra 200g Mosaic 200g Iunga 15g London Fog gęstwa ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 5,7 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: tutaj trochę kombinacji woda do zasypu -20l 64C - 30' 70C - 25' WYSŁADZANIE: ok 12.7L; do ~28L; bardzo powoli się wysładzało, a płatków połowę mniej GOTOWANIE 60': FWH' Iunga 15g 0' po 40g Citra i Mosaic; hopstand w 82-75C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: London Fog -gęstwa, całość, zadane w ok 19C Po gotowaniu(do fermentora): 23 L o gęstości 14,5 Plato, IBU 33 Czas pracy 4,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 78%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 18C -11 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno cicha(planowana) 20-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 140g Citra i Mosaic, Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~18 litrów o 2,6 BLG , alkoholu ok 6,2% no i pyszniutkie wyszło. 🙂 Edytowane 21 Czerwca 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 (edytowane) #141 - JeSaaz 5.0 niby czeskie; 21 czerwca, 17L/10 Blg/IBU 25 SKŁAD: Pale Ale Viking 2,1kg Monachijski Viking 0,7 kg Carapils 0,15 kg Saaz 75g FM Lutra Kveik ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 2,85 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -12l 66C - 50' 75C - 5' WYSŁADZANIE: ok 12L; do ~23L; GOTOWANIE 60': FWH' Saaz 5g 15' Saaz 25g 10' pół tabletki whirfloc 0' po 25g Saaz; hopstand w 82-75C, ok 10 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 10 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM Lutra Kveik - prosto z fiolki bez startera, w końcu to kweje i mało cukrów, zadane w ok 24C, dodane trochę Fermaid O Po gotowaniu(do fermentora): 17 L o gęstości 10 Plato, IBU 25 Czas pracy 3h +30' sprzątanie/ wydajność ok 76%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 25C -14 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno cicha 5C -5dni(cold crash, okolica 5C) Do kega poszło ~16 litrów o 1,9 BLG , alkoholu ok 4,2% Edytowane 10 Lipca 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 33 minuty temu, Zdrawko napisał(a): FM Lutra Kveik O! Kolejna rzecz, którą przegapiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) #142 - Genetix vs Archeo pale ale; 21 lipca 22L/12,1Blg/IBU 34 SKŁAD: Pale Ale Viking 4kg Owsiany Viking 0,5 kg Pszeniczny o 0,43 kg Citra 100g Mosaic 100g Trident 170g Saaz 10g London Fog gęstwa ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4,9 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -20l 67C - 60' WYSŁADZANIE: ok 12.7L; do ~28L; bardzo powoli się wysładzało, a płatków połowę mniej GOTOWANIE 60': FWH' Saaz 10g 0' po 35g Citra i Mosaic; hopstand w 82-75C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: London Fog -gęstwa, całość, zadane w ok 19C Po gotowaniu(do fermentora): 22 L o gęstości 12,1 Plato, IBU 34 Czas pracy 4,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 72%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 18C -21 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno cicha 20-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 65g Citra i Mosaic i 170g Trident Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~18 litrów o x,x BLG , alkoholu ok x,x% Edytowane 19 Sierpnia 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) #143 - Rampapampa Apa Papampa pale ale ; 19 sierpnia, 22L/12Blg/IBU 30 SKŁAD: Pale Ale Viking 4kg Monachijski 0.5kg Iunga 10g Trident 130g Mosaic 100g Nelson Sauvin 100g Iunga 15g FM Lutra Kveik gęstwa ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4,5 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -16l 66C - 50' 75C - 10' WYSŁADZANIE: ok 14L; do ~28L; bardzo powoli się wysładzało, a płatków połowę mniej GOTOWANIE 60': FWH' Iunga 15g 0' po 30g Trident i Mosaic; hopstand w 80C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM Lutra Kveik -gęstwa, całość, zadane w ok 26C Po gotowaniu(do fermentora): 22 L o gęstości 12 Plato, IBU 30 Czas pracy 4,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 72%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 24C -7 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno cicha 22-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 100g Nelsona i Trident plus 70g Mosaic Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~17,5 litrów o 2,37 BLG , alkoholu ok 5% Edytowane 6 Września 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 6 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 (edytowane) #144 - 0:zero Mordo ; hop water czy tam woda chmielowa; 6 września, Taki fajny tekst przeczytałem i jest jeszcze tam do tego filmik jak to robią w Lagunitas. Próba pierwsza, potem spróbuję z drożdżami tak jak radzą. 19L/0Blg/IBU 11 SKŁAD: woda 21L Mosaic 50g Citra 50g kwas mlekowy ok 9ml chlorek wapnia 4,5g sól 2,5g GOTOWANIE 10': przy temperaturze ok. 76C odlałem 4,5 litra wody do oddzielnego gara, wrzuciłem po 30g Citra i Mosaic i przykryłem folią aluminiową(nazywa się to dip hopping) 0' po 20g Citra i Mosaic; hopstand w 85C- 80C, ok 10 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli. po transferze 4,5L z osobnego gara(60g chmielu) poszło do Fermzilli wraz z całą zieloną zawartością. Po gotowaniu(do fermentora): 19 L / IBU 11 Czas pracy 1h +10' sprzątanie FERMENTACJA :-) brak 3 dni stało w temperaturze 5C, żeby chmieliny opadły na dno. Do kega poszło 18,5 litra, poszło do szybkiego gazowania Edytowane 11 Września 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 13 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) #145 - Pieniste Jasne 2.0 niby niemieckie jasne; 13 września 22L/12,2 Blg/IBU 35 SKŁAD: Pale Ale Viking 4kg Monachijski Viking 0,15kg Carapils 0,3 kg Hallertauer Mittelfrueh 100g Iunga 6g FM Lutra Kveik ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4,45 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -15,5l 67C - 60' WYSŁADZANIE: ok 14L; do ~27L; GOTOWANIE 60': FWH' Iunga 6g 20' Hallertauer Mittelfrueh 25g 10' Hallertauer Mittelfrueh 25g 5' Hallertauer Mittelfrueh 50g CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM Lutra Kveik - gęstwa zadane w ok 25-26C Po gotowaniu(do fermentora): 22 L o gęstości 12,2 Plato, IBU 35 Czas pracy 3h +30' sprzątanie/ wydajność ok 79%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 25C -7dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10 psil; drożdże odpaliły z kopyta po ok 4h(!). Żeby mi w nocy nie zjadły fermentora. po 48h piana opadła - wydaje się, że główne zadanie wykonały - postoją przez weekend i teoretycznie można będzie w 5 dniu zrobić coldcrash cicha(bez transferu) 5C -3-4dni(cold crash, okolica 5C) Edytowane 15 Września 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 10 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 (edytowane) #146 - Polska Kronika Chmielowa polskie jasne górne ; 29 września 23,5L/12.5Blg/IBU 25 SKŁAD: Pale Ale Viking 4kg Monachijski 0.35kg Carapils 0.3kg Iunga 15g Amora Preta 100g Zula 100g Rody hodowlane EXP 2/20 100g FM Lutra Kveik gęstwa ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4,65 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -16l 65C - 50' 75C - 10' WYSŁADZANIE: ok 14L; do ~28L; bardzo powoli się wysładzało znowu, chyba trzeba podregulować śrutownik GOTOWANIE 60': FWH' Iunga 15g 0' po 20g każdego z chmieli od Polish hops, hopstand w 75C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM Lutra Kveik -gęstwa, całość, zadane w ok 26C Po gotowaniu(do fermentora): 23,5 L o gęstości 12.5 Plato, IBU 30 Czas pracy 4,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 80%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 25-24C -9 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10-15 PSI, pierwsze 2 dni puszczone na wolno, wystartowała po ok 6h, widoczny koniec w 3 dniu, potem czekało na chwile wolnego czasu. cicha 22-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 80g Zuli, Amora Preta i EXP 2/20 Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~18,5 litra o x,xx BLG , alkoholu ok x% Edytowane 16 Października 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) #147 - Strach ma kwaśne oczy kwaśna ipka ; 1 listopad 17L/10Blg/IBU 21 SKŁAD: Pale Ale Viking 2,5kg Owsiany 0.5 kg Iunga 5g Trident 100g Citra 50g Wildbrew Philly Sour ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 3 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -11.5l 66C - 60' WYSŁADZANIE: ok 13L; bardzo powoli się wysładzało GOTOWANIE 60': 60' Iunga 5g 0' po 40g Trident, hopstand w 75C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: Wildbrew Philly Sour suchary z paczki prosto na zlewaną brzeczke do allroundera, zadane w ok 22C Po gotowaniu(do fermentora):17 L o gęstości 10 Plato, IBU 21 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa(planowana) 22C -10 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10 PSI, pierwsze 3 dni puszczone na wolno, fermentacja "kwasowa" trwała ok 2 dni, po 3 dniach pojawiła się piana czyli rozpoczęła się fermentacja alkoholowa cicha 22-10C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: 60g Trident i 50g Citra, w worku do prosto do kega Do kega poszło ~xx,x litra o x,xx BLG , alkoholu ok x% edit: ostatecznie po fermentacji i powąchaniu poszło do kibla, kwaśne było słabo - na pewno to nie było w okolicach ph 3.5(nie mierzyłem), do tego śmierdziało zestresowanymi drożdżami i sama fermentacja alkoholowa nie poszła w dobrą stronę. Wg kalkulatora jedna paczka przy tym plato powinna pociągnąć te 17l, ale może swoje odleżały w złych warunkach po drodze i nie dały rady. Chyba nie będę podejmował drugiej próby na tej hybrydzie. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 #148 - Dymi się na kurią piwną podwędzany brown ale/mroczne grodziskie ; 3 listopad 22L/10Blg/IBU 30 SKŁAD: Pszeniczny wędzony dębem Viking 3kg /"data przydatności" do listopada zeszłego roku/ Monachijski Viking 1 kg Brown Castle Malting 0.25kg Jęczmień prażony 0.15kg Barwiący obłuszczony 0.1 kg Iunga 20g Saaz 20g FM Lutra Kveik gęstwa ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4,5 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -15.6l 67C - 60' WYSŁADZANIE: ok 14L; do ok ~27l GOTOWANIE 60': 60' Iunga 20g 10' po 20g Saaz CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM Lutra Kveik gęstwa, zadane w ok 22C Po gotowaniu(do fermentora):22 L o gęstości 10 Plato, IBU 30 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa(planowana) 22-23C -10 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10 PSI Do kega poszło ~xx,x litra o x,xx BLG , alkoholu ok x% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 #149 - Małego to nie pije micro ipa ; 11 listopada, 21L/8Blg/IBU 23 SKŁAD: Pale Ale Viking 1,8kg Monachijski 0.5kg Płatki owsiane 0,5kg Płatki jęczmienne 0,5kg Iunga 10g Trident 40g Citra 50g Mosaic 50g łuska ryżowa S-33 ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 2,3 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -12,5l 67C - 15' 72C - 45' WYSŁADZANIE: ok 15,5L; do ~25L; GOTOWANIE 60': 60' Iunga 10g 0' 40g Trident hopstand w 78C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: S-33-gęstwa, prost z paczki do fermentora podczas zlewania, zadane w ok 21-22C Po gotowaniu(do fermentora): 22 L o gęstości 8 Plato, IBU 23 Czas pracy 4h +30' sprzątanie/ wydajność ok 68%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 22C -7 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno cicha(planowana) 22-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 50g Mosaic i Citra - do kega Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~xx,x litrów o x,xx BLG , alkoholu ok x% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 2 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 (edytowane) #150 - Ostatnia krzywa prosta małe pale ale ; 1 grudnia, 21L/10Blg/IBU 36 SKŁAD: Pale Ale Viking 3,86kg Monachijski 0.3kg Płatki owsiane 0,5kg Iunga 25g Trident 120g Citra 100g Mosaic 100g S-33 ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4,66 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -16l 67C - 60' WYSŁADZANIE: ok 16L; do ~28L; troszke za dużo wysłodziłem i koniec końców wyszła tylko dyszka GOTOWANIE 60': 60' Iunga 125g 0' 50g Citra hopstand w 78C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: S-33-gęstwa, , zadane w ok 16C Po gotowaniu(do fermentora): 24L o gęstości 10 Plato, IBU 36 Czas pracy 4h +30' sprzątanie/ wydajność ok 65%(wg BS), za dużo wody do wysładzania poszło FERMENTACJA: burzliwa 22C -7 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 10-15 psi przy końcu, pierwsze 3 dni puszczone na wolno cicha(planowana) 22-14C -2-3dni dni - chmielenie na zimno: po 100g Mosaic i 50g Citra i 120g Trident Coldcrash 2 dni ok 5C Do kega poszło ~xx,x litrów o x,xx BLG , alkoholu ok x% Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) #151 - Novy pils/Novy Ja pilsiwko ; 5 styczni To pod ten nowy rok, żeby jakoś ruszyć 17.5L/11Blg/IBU 32 SKŁAD: Pils Viking 3,1kg Wiedeński Viking 0.3kg Carapils 0,3kg Iunga 20g Hallertauer Mittelfrueh 30g Lallemand Nova Lager ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 3.7 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -13.5l 67C - 60' WYSŁADZANIE: ok 12L; do ~23L; GOTOWANIE 60': 60' Iunga 20g 10' Hallertauer M. 15g 0' 15g Hallertauer M., hopstand w 78C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: NovaLager - rozsypane na brzeczce podczas zlewania do 'zilli , , zadane w ok 16C. Skorzystałem z nowego kalkulatora na stronie Lallemanda i wyszło, że przy 11P i ilości 17.5L i temperaturze fermentacji 16C powinna starczyć jedna paczka tych akurat drożdży. Ogólnie ten kalkulator i to co liczy w miarę zgadza się z moimi doświadczeniami, więc wszedłem w to. Wg tego kalkulatora na warke #147 pomimo, że mniejsza litrażowo i tylko 10P, powinienem użyć 2 paczki tych philly sour'ów, bo przy tych parametrach potrzeba minimum 16g drożdży(a startera nie zrobisz, bo nie rekomendują). Piwo skończyło w kiblu, aromaty zestresowanych grzybów były dominujące. Przy Verdantach na przykład też miałem to samo jak użyłem jednej paczki prosto do fermentora, a wg kalkulatora zabrakło 2-3g, żeby osiągnąć prawidłowy pitch rate. Potem z jednej paczki robiłem mały starter na mieszadle i fermentacja szła gładziutko. Po gotowaniu(do fermentora): 17.5L o gęstości 11 Plato, IBU 32 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 68%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 16C -7 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 14 -13 psi, dobite od razu zamknięciu wieczka cicha 7 C -14 dni, ciśnienie w okolicach jednego bara, więc piwo delikatnie już nasycone CO2 Do kega poszło ~16,5 litrA o 1,45 BLG , alkoholu ok 4,9% Próbka siorbnięta przy transferze do kega pozwala mi myśleć, że to dobijanie ciśnienia przed rozpoczęciem fermentacji może robić różnicę, jest jakby czyściej. Przy ilości drożdży kalkulator ze strony producenta też się sprawdził. Edytowane 28 Stycznia przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 4 godziny temu, Zdrawko napisał(a): pierwsze 3 dni puszczone na wolno Zaczynam u siebie już od 0,8 bara i zwykle kończy się na 1,8 bara. Widzę ogromną różnice w profilu piwa - jest praktyczne bez estrów pomimo tego, że temperatury sięgają 16-18°C podczas burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) W dniu 5.01.2024 o 17:22, korzen16 napisał(a): Zaczynam u siebie już od 0,8 bara i zwykle kończy się na 1,8 bara. Widzę ogromną różnice w profilu piwa - jest praktyczne bez estrów pomimo tego, że temperatury sięgają 16-18°C podczas burzliwej a widzisz 🙂 błąd, skopiowane z poprzedniej warki. Tutaj, korekta - jako, że nie chcę tu estrów, to od razu nabiłem do 0.7bara i czekam na rozpoczęcie fermentacji a wpis już koryguję. czujny piwowar, to skarb 🙂 pzdr Edytowane 8 Stycznia przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 10 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego (edytowane) #152 - #LetJaceknow zimna ipa/indiański lager ; 10 luty Idzie luty, podkuj słody 22L/12.5Blg/IBU 40 SKŁAD: Pils Viking 4,5kg Płatki ryżowe błyskawiczne 0.5kg Iunga 22g Trident 50g Citra 100g Lallemand Nova Lager ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4.5 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -17l 67C - 55' WYSŁADZANIE: ok 14L; do ~28L; GOTOWANIE 60': FWH/60' Iunga 22g 0' 50g Trident., hopstand w 78C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: NovaLager - gęstwa zadane w ok 17C. Po gotowaniu(do fermentora): 22L o gęstości 12.5 Plato, IBU 40 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 70%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa(planowana) 16C -7 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 14 -13 psi, dobite od razu zamknięciu wieczka cicha(planowana) 7 C -5 dni, chmielenie na zimno - Citra 100g. Do kega poszło ~xx,x litra o x,xx BLG , alkoholu ok x,x% Edytowane 11 Lutego przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca #153 - Z jakim mayo mordo? ipka pipka ; 27 marzec już mi niosą jaja i żury... 23,5L/14Blg/IBU 41,5 SKŁAD: Pils Viking 4,3kg Pszeniczny 1kg Carapils 0,4kg Iunga 20g Saaz 20g Mosaic 170g Citra 160g Lallemand Nova Lager ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 5.7 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -19l 67C - 60' 75C - 10' WYSŁADZANIE: ok 13,7L; do ~28L; GOTOWANIE 60': FWH/60' Iunga 20g/Saaz 20g 0' po 30g Citra/Mosaic., hopstand w 80C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: NovaLager - gęstwa zadane w ok 17C. Po gotowaniu(do fermentora): 23,5L o gęstości 14 Plato, IBU 41,5 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa(planowana) 18C -7 dni Fermentacja w Fermzilli, ok 14 -13 psi, dobite od razu zamknięciu wieczka, fermentacja powoli się zbierała(a dziwne, bo dałem sporo gęstwy), na full wystartowało po 24h cicha(planowana) 14 C -5 dni, chmielenie na zimno - Citra 130g./Mosaic 140g coldcrash Do kega poszło ~xx,x litra o x,xx BLG , alkoholu ok x,x% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października #154 - Niemiec je banany hefeweizen ; 11 maj przerwa była ogromna, bo nie miałem siły do warzenia przez dłuższy okres, ta warka poszła pod degu na warsztatach piwowarskich na wrocławskim stadionie. tym razem też udało się uzyskać banana na pełnej 20L/11,6Blg/IBU 15 SKŁAD: Pils Viking 2kg Pszeniczny 2kg Carapils 0,5kg Iunga 4g Hallertauer Mittlefrueh 25g FM Gwoździe i banany ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4.5 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -16l 44C - 15' 63C - 40' 72C - 15' 78C - 5' WYSŁADZANIE: ok 12,5L; do ~28L; GOTOWANIE 60': FWH/60' Iunga 4g/Saaz 20g 20' 25g Hallertauer CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: Gwoździe, zadane w ok 19C, prosto z fiolki Po gotowaniu(do fermentora): 20L o gęstości 11,6 Plato, IBU 15 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 18C-19C -7 dni Fermentacja w Fermzilli cicha tylko coldcrash Do kega poszło ~18L litra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października #155 - Plusy ujemne ipka pipka ; 16 sierpnia 22L/14Blg/IBU 57 SKŁAD: Pils Viking 2kg Pale Ale Viking 2,3kg Chit 0,5kg Carapils 0,5kg Płatki owsiane 0,5kg Saaz 30g Citra 120g Mosaic 130g Trident 90g FM Żar tropików ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 5.8 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -18,5l 68C - 60' WYSŁADZANIE: ok 13L; do ~28L; GOTOWANIE 60': FWH/60' Saaz 20g 0' po 20g Citra/30gMosaic/40g Trident., hopstand w 78C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM Żar tropików - rozkręcone na starterze, zadane w ok 19C. Po gotowaniu(do fermentora): 22L o gęstości 14 Plato, IBU 57 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 19C -10 dni Fermentacja w Fermzilli, cicha 14 C -5 dni, chmielenie na zimno - Citra/Mosaic/Trident po 50g coldcrash Do kega poszło ~18,5 litra, dodane też po 50g Citra i Mosaic w hopsock do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października (edytowane) #156 - Łowsa Androidów 2024 ipka pipka ; 30 sierpnia 21L/13Blg/IBU 40 SKŁAD: Pils Viking 3,7kg Chit 1 kg słód owsiany 0,55kg Magnum 20g Simcoe 125g Mosaic 125g Trident 75g FM Żar tropików ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 5.25 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -17,6l 68C - 60' WYSŁADZANIE: ok 12,5L; do ~27L; GOTOWANIE 60': FWH/60' Magnum 30g 0' po 25g Simcoe/Mosaic/Trident., hopstand w 78C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM Żar tropików - gęstwa, zadane w ok 19C. Po gotowaniu(do fermentora): 21L o gęstości 13 Plato, IBU 40 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 19C -10 dni Fermentacja w Fermzilli, cicha 14 C -5 dni, chmielenie na zimno - Simcoe/Mosaic/ po 50g i Trident 25g coldcrash Do kega poszło ~18,5 litra, dodane Simcoe/Mosaic/ po 50g i Trident 25g w hopsock do kega Edytowane 28 Października przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października (edytowane) #157 - Nóż w głowie ipka pipka ; 6 października 21L/11Blg/IBU 30 SKŁAD: Pils Viking 3kg Chit 0,5 kg płatki owsiane 0,5kg Magnum 10g Simcoe 100g Trident 100g maltodekstryna 250g FM Żar tropików ŚRUTOWANIE: ok 5'; łącznie 4 kg - rollercrusher czas łączny z odważaniem, i rozstawieniem sprzętu ZACIERANIE: woda do zasypu -14,3l 68C - 60' WYSŁADZANIE: ok 14,6L; do ~26L; GOTOWANIE 60': FWH/60' Magnum 10g 10' maltodekstryna 250g 0' 25g Simcoe/50g Trident., hopstand w 78C, ok 20 minut. CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, wraz ze zlaniem do Fermzilli Drożdże: FM Żar tropików - gęstwa, zadane w ok 19C. Po gotowaniu(do fermentora): 21L o gęstości 11 Plato, IBU 30 Czas pracy 3,5h +30' sprzątanie/ wydajność ok 75%(wg BS) FERMENTACJA: burzliwa 19C -10 dni Fermentacja w Fermzilli, cicha tylko coldcrash Do kega poszło ~18,5 litra, dodane 75g Simcoe/50g Trident w hopsock do kega Edytowane 30 Października przez Zdrawko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października #158 Jappeldżuss - cydr. 1 październik 20L/10 Blg SKŁAD: Sok z jabłek(półsłodki) NFC 20L Drożdże LALVIN V 1116 FERMENTACJA: burzliwa: 10dni start i fermentacja w 18C cicha(planowana) tylko coldcrash do 5C - 3 dni Do kega poszło 18 litrów o BLG 0 w aromacie i smaku dzięki tym drożdżom i temperaturze, to chyba jeden z bardziej udanych cydrów w wykonaniu hopsztosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października #159 Sraniem malowane - cydr z malinami. 15 październik 12L/~10 Blg SKŁAD: Sok z jabłek 100% z Lidla(Solevita - plastikowe butelki) Drożdże LALVIN V 1116 - gęstwa maliny mrożone 900g FERMENTACJA: burzliwa: 10dni start i fermentacja w 18C cicha(planowana) dodane 900g mrożonych malin na cichą coldcrash do 5C - 3 dni Do kega poszło xx litrów o BLG 0 zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 30 Października Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października #160 A na Wszystkich Kwaśnych założę kołnierz ze słoniny - gose z niczym - receptura własna 30 październik - 1 listopad 21L/10P/IBU 11 SKŁAD: Viking Pils 2kg Viking Pszeniczny 1,5kg Magnum 10g sól 12,5g kolendra 15,5g Drożdże FM Żar tropików - gęstwa Lactobacillus plantarum Kwas mlekowy 15,5ml ŚRUTOWANIE: ok 2'; łącznie 3,5kg - na Roller Crusher ZACIERANIE(Grainfather G30): woda do zasypu -12,8l 65C - 60' 75C-10' WYSŁADZANIE: dodane ok 4,5 ml kwasu mlekowego do korekty PH ok 16 litrów /wysładzanie do 25 litrów - przed gotowaniem ~9P GOTOWANIE n.1 20': Brzeczka zakwaszona 9ml kwasu mlekowego i zadane 3,9g kultury LP z serowara, zostawione w temp 38c na xxh, zakwasiło się w okolice ph x.x GOTOWANIE n.2 30': 30' Magnum 10g 10' kolendra 15,5g, sól 12,5g CHŁODZENIE: przeciwbieżna G30 - ok 15 minut, Drożdże: gęstwa Żar tropików ; brzeczka napowietrzona mikserem, ok 5' Po gotowaniu(do fermentora): 21 L o gęstości 10P, IBU 12, FERMENTACJA: Fermzilla Allrounder burzliwa(planowana): 19C - 7 dni./ 3-2 dni bez ciśnienia, potem naturalne dobicie do ok 10 psi drożdże zadane w ok. 19C, sama fermentacja ruszyła po ok. xx h, Po burzliwej FG:xP, co daje ok x.x% cicha(planowana): może coldcrash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się