Jump to content

Zalanie nowej brzeczki do balonu od razu po zlaniu na cichą


rot

Recommended Posts

Witajcie

Mam takie małe pytanko. Czy po zlaniu na cichą mogę do balonu gdzie była burzliwa i zostanie osad drożdże itd od razu dodać nową brzeczkę? Drożdże to US-05 a receptura ta sama co poprzedniego piwa. Czy lepiej umyć balon zdezynfekować wlać nową brzeczkę i dodać nowe drożdże? Nie chodzi mi tu o oszczędność tylko bardziej o wygodę.

Link to comment
Share on other sites

Może, lepiej zadać w przybliżeniu dobrą, będziesz miał z 5x więcej drożdży niż potrzebujesz i cały syf z poprzedniej fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Duże ryzyko złapania infekcji jest. Ja tak nigdy nie robiłem choć często warka jedna po drugiej. Zawsze dezynfekcja bo gdzieś w górnych partiach fermentatora zło czyha.

Link to comment
Share on other sites

quhcik prawdę rzecze. Za duże ryzyko infekcji. Chcesz stracić dzień pracy i całe piwo tylko dlatego, że szkoda Ci 15 minut na dezynfekcję fermentora?

Link to comment
Share on other sites

Akurat ryzyko infekcji wg mnie jest niższe, drożdży jest dużo, szybko opanują środowisko i szybko zjedzą co mają zjeść.

Na wewnętrznych ściankach fermentora też nic nie siedzi bo zepsuło by piwo poprzednie.

Link to comment
Share on other sites

Już widzę, jak wlewa do fermentora świeżo schłodzoną brzeczkę minutę po zlaniu piwa na "cichą". Rot - możesz użyć gęstwy z poprzedniego piwa, byle sterylnie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Już widzę, jak wlewa do fermentora świeżo schłodzoną brzeczkę minutę po zlaniu piwa na "cichą"
a co tu takiego dziwnego?

Można i w 30 sek po zlaniu wlać schłodzoną brzeczkę.

Problemem podstawowym jest w takiej sytuacji ilość pozostałych drożdży bo jak wiadomo do brzeczki należy zadać odpowiednią ilość drożdży, a w pozostałym po zlaniu osadzie drożdżowym jest ich pewnikiem za dużo.

 

Przy okazji:

jeśli ktoś twierdzi, że podnosi to ryzyko infekcji, to jak wytłumaczy wpływ tego ryzyka na zlewane piwo i na ew. zlewaną gęstwę?

Ja zakładam, że jak zachowałem sterylność przy pierwszym zadawaniu drożdży to po fermentacji w baniaku też jest nadal w miarę sterylnie.

Link to comment
Share on other sites

Wg. moich obserwacji po burzliwej, gdzie poziom brzeczki wzrasta zostaje taki brązowy osad na ściankach fermentatora i tego należy się obawiać, żeby się coś nie zagnieżdziło.    Ale jak to mówią mądrzejsi ode mnie "kto nie ryzykuje ten nie jedzie"

Edited by quhcik
Link to comment
Share on other sites

Dr2- o ilości drożdży już było, z tym się zgadzam.

Z piwem nie ma problemu. Martwić się trzeba o gestwę, chyba że na prawdę zminimalizujesz czas między zdaniem piwa, zebraniem naddatku gęstwy a wleniem brzeczki. Jest ciepło, w powietrzu lata dużo syfu- ryzyko infekcji rośnie. Garnka po rosole z poprzedniego dnia też byś nie umył, bo "przecież i tak dzisiaj nastawiamy nowy"?

Link to comment
Share on other sites

Wg. moich obserwacji po burzliwej, gdzie poziom brzeczki wzrasta zostaje taki brązowy osad na ściankach fermentatora i tego należy się obawiać, żeby się coś nie zagnieżdziło. Ale jak to mówią mądrzejsi ode mnie "kto nie ryzykuje ten nie jedzie"

przeca to same drożdże.

patrząc tylko z punktu sterylnosci to lepiej tak niż zbierać gęstwę - możesz mieć brudny słoik, łyżkę czy inne rzeczy. Natomiast z punktu jakości piwa - będzie za dużo drożdży

Link to comment
Share on other sites

 

 

zostaje taki brązowy osad na ściankach fermentatora i tego należy się obawiać

no tak, ale to jest cały czas w trakcie fermentacji i piwo się jakoś nie zakaża ;) bo gdyby tak było to każde piwo by miało poważną infekcję. Wg. mnie Ten pierścień jest tak samo sterylny jak reszta w fermentorze.

 

 

Z piwem nie ma problemu.

dlaczego z piwem nie,a z czym innym tak? ;)

 

 

Martwić się trzeba o gestwę, chyba że na prawdę zminimalizujesz czas między zdaniem piwa, zebraniem naddatku gęstwy a wleniem brzeczki.

Martwić o sterylność się trzeba zawsze.

 

 

Garnka po rosole z poprzedniego dnia też byś nie umył

a mnie się wydawało, że dyskusja jest o przelaniu zaraz po zlaniu, a nie na drugi dzień.

(pomijam kwestie estetyczne bo to już jest sprawa bardzo indywidualna)

Link to comment
Share on other sites

Jak bym już kiedyś chciał użyć gęstwy to przede wszystkim użył bym tylko górnej warstwy , lekko wybełtałem w małej ilości resztek piwa i wlał bym do schłodzonej brzeczki . Po czym wymył bym fermentor na nowo zdezynfekował i wlał wcześniej zaszczepione piwo do tak przygotowanego pojemnika :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wg. mnie Ten pierścień jest tak samo sterylny jak reszta w fermentorze.

 

Ale sam mam się pchać pod nóż. Strzeżonego Pan Bóg strzeże, itd itd.

Link to comment
Share on other sites

 

Wg. mnie Ten pierścień jest tak samo sterylny jak reszta w fermentorze.

 

Ale sam mam się pchać pod nóż. Strzeżonego Pan Bóg strzeże, itd itd.

 

Zanim nie otworzyłeś fermentora i tam nic z powietrzem nie weszło to ten pierścień ma podobną ilość nie chcianych drobnoustrojów co i samo piwo ( poprawka jedynie na wytrącanie wody ) . I nie może być inaczej z wielu znanych nam powodów .

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem tak pewnie z 20 razy, albo powtarzając recepturę albo mocniejsze. Zakażeń zero. Podejrzewam że dlatego, że błyskawicznie duża ilość drożdży obejmuje roztwór, 12 blg w dwa dni potrafi wytrzepać. Problem overpitchingu  teoretycznie jest, matematyki nie oszukasz, ale tam nie widzę, żeby złe piwa wychodziły.

Link to comment
Share on other sites

chyba na razie jednak zrobię jak Bóg przykazał i zleję na cichą umyję wleję nową i nowe drożdże. Może kiedyś tak zrobię w ramach eksperymentu bo na razie to staram się sprawdzić powtarzalność procesu :)

Link to comment
Share on other sites

Przy zlewaniu do butelek złap do jakiejś butelki pet (zdezynfekowanej)trochę z góry brzeczki z góry trochę z dołu tak ok litr i wlej to do fermentatora powinno być ok.

Edited by quhcik
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.