PiwoLab Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 2 godziny temu, mirek1g napisał: .... Słód przed śrutowaniem trzeba nawilżyć ... Powinieneś napisać, że można nawilżyć. Nigdy nie zwilżam i mam odpowiednią łuskę. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Może powinienem tak napisać gdyby moja wypowiedź dotyczyła samej łuski. Ja nawilżam i mam odpowiednią łuskę ale nigdy nie mam mąki nawet przy drobnym śrutowaniu. W tym celu między innymi nawilżam. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez mirek1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 A co jest złego w częściowym występowaniu mąki, jeżeli łuska jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 przerobiłem kilka ton słodu i nigdy go nie nawilżałem. W czym przeszkadza trochę mąki? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Jednym przeszkadza mąka innym nie. Mi nie przeszkadza, czasami celowo dodaję mąkę pszenną lub kaszę manną przy zacieraniu. Był poruszony temat zapychania się hopstopera. Siatka zapycha się głównie mąką gdy jest źle ułożone złoże. Lekkie nawilżenie przed śrutowaniem szczególnie przesuszonego słodu wpływa pozytywnie na jakość łuski i przy okazji powstaje mniej mąki. Kupując słód z niepewnego źródła często dostajemy towar kiepskiej jakości i trzeba sobie jakoś z nim radzić. Tego dotyczyła moja wypowiedź. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez mirek1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 2 godziny temu, mirek1g napisał: Jednym przeszkadza mąka innym nie. Mi nie przeszkadza, czasami celowo dodaję mąkę pszenną lub kaszę manną przy zacieraniu. Był poruszony temat zapychania się hopstopera. Siatka zapycha się głównie mąką gdy jest źle ułożone złoże. Lekkie nawilżenie przed śrutowaniem szczególnie przesuszonego słodu wpływa pozytywnie na jakość łuski i przy okazji powstaje mniej mąki. Kupując słód z niepewnego źródła często dostajemy towar kiepskiej jakości i trzeba sobie jakoś z nim radzić. Tego dotyczyła moja wypowiedź. słód z niepewnego źródła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Przejrzyj sobie choćby tu na forum temat "Ciekawe aukcje na allegro". Znajdziesz ostrzeżenia o takich co sprzedają zatęchły słód, zwykły jęczmień próbują sprzedać jako słód itp. To są właśnie dla mnie niepewne źródła. Do takich zaliczam też tych, których nie znam a którzy wyprzedają nagromadzone zapasy słodu których nie wykorzystali i wyprzedają. Ci ostatni nalezą do tej lepszej grupy niepewnych źródeł ale co by nie mówił są niepewnym źródłem. Ostatnia grupa niepewnych źródeł to domowi wytwórcy słodu. Mam kolegę który sam wytwarza słód, niepewność tego źródła polega na tym ze nigdy nie wiadomo jakiej jakości produkt mu wyjdzie. Źródło niepewne ale z niego korzystam. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez mirek1g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 2 godziny temu, mirek1g napisał: Przejrzyj sobie choćby tu na forum temat "Ciekawe aukcje na allegro". Znajdziesz ostrzeżenia o takich co sprzedają zatęchły słód, zwykły jęczmień próbują sprzedać jako słód itp. To są właśnie dla mnie niepewne źródła. Do takich zaliczam też tych, których nie znam a którzy wyprzedają nagromadzone zapasy słodu których nie wykorzystali i wyprzedają. Ci ostatni nalezą do tej lepszej grupy niepewnych źródeł ale co by nie mówił są niepewnym źródłem. Ostatnia grupa niepewnych źródeł to domowi wytwórcy słodu. Mam kolegę który sam wytwarza słód, niepewność tego źródła polega na tym ze nigdy nie wiadomo jakiej jakości produkt mu wyjdzie. Źródło niepewne ale z niego korzystam. Mi się zdarzyło z homebeer.pl dostać jakieś stare słody, super wysuszone i takie dziwne, w rękach się rozsypywały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Czyli kolejne niepewne źródło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Może już się pojawiło takie pytanie, a nie mogę znaleźć i google też nie podpowiada. Czy można gdzieś kkupić sam kosz z fałszywym dnem do klarsteina/cobry/royala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Kolega @lewatywa8 może taki wykonać, Jak się ostatnio dowiadywałem koszt około 330 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dots Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Spytaj serwis@emaks.pl .Mi dosyłali brakujące elementy do royala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klak83 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Koledzy czwarta warka i nie mogę podnieść wydajności, dziś warzyłem single hop 12 blg, wg BREWNESS wydajnos mi wyszła 69,5%,4kg słodu 15l do zacierania i 13 do wysładzania, przed gotowaniem miałem 25l 8,9 blg po gotowaniu 20l 10 blg gdzie jest problem, słody srutowane w browamator, zacieranie i wysładzanie przebiegło bez problemów. Złe proporcje wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 70% nie jest najgorszym wynikiem, mniej wysładzaj i daj więcej słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klak83 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Niby tak, spróbuję jeszcze zwiększyć ilość wody przy zacieraniu żeby lepiej się mieszało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkus Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 @klak83 Zwróć uwagę na śrutowanie. Podam taki przykład. Moje dwa ostatnie piwa, zasyp 4,3kg, woda 18+15l, różniły się tylko ustawieniem szczeliny podczas śrutowania (śrutownik od Patryka) Pierwsze, szczelina 1mm - 11,6 blg, drugie - szczelina 0,9 - 13 blg. Wysłane z mojego MotoE2(4G-LTE) przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Witam, wiem, że gdzieś bylo, ale nie moge sie dokopać. Czym czyścic osad z kociołka? Na ścianach mam osad, jest to chyba kamień - wyglada jak na tym filmie https://youtu.be/dbfKs1XWP6Q?t=454 Niestety nie mam środka VWP, a z chemii ktorą mógłbym uzyc mam: kwas fosforowy, nadweglan sodu, sode kaustyczna, starsan, ocet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Ocet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 3 minuty temu, Jasiu napisał: Ocet. Rozrabiać go z woda? W jakich proporcjach? Zalezy mi zeby miec ok 10l cieczy do mycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2018 Pewnie im kwaśniej tym lepiej, ale jakieś 1:2 czy 1:3 z wodą powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwojcik Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 W dniu 28.11.2018 o 10:30, fotohobby napisał: do zacierania na dnie kosza uzywam tego: https://allegro.pl/pokrywa-sito-sitko-oslona-na-patelnie-25cm-s4-i7466591612.html Bez rączki, oczywiście A co z tą pionową rurką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladdy Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Panowie, chyba dość powszechna jest wiedza na temat przeróbek na tym sprzęcie. Ja używam Hop Stopera, Hop Spidera, i siateczki na dnie kosza. I tak przy warzeniu dzisiaj (wydajność 66% wg PPPP), naszła mnie pewna myśl. Próbował ktoś z Was wziąć włożyć 2 siateczki na dno kosza a pomiędzy nimi wsypać łuskę ryżową ? Myślicie, że to by coś dało? Może wtedy można by olać całe te skupianie się na odpowiednim śrutowaniu ? Edytowane 27 Grudnia 2018 przez bladdy Dodanie treści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Nie widziałem tego kociołka na oczy ale wydaje mi się, że ryzyko zatkania górnego sita przy zbyt drobnym śrutowaniu dalej będzie niewyeliminowane. Jeśli brzeczka nie przejedzie przez sito to i przez lłuskę nie będzie miało co przeplywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 2 godziny temu, marekwojcik napisał: A co z tą pionową rurką? Jaką rurką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Godzinę temu, bladdy napisał: Panowie, chyba dość powszechna jest wiedza na temat przeróbek na tym sprzęcie. Ja używam Hop Stopera, Hop Spidera, i siateczki na dnie kosza. I tak przy warzeniu dzisiaj (wydajność 66% wg PPPP), naszła mnie pewna myśl. Próbował ktoś z Was wziąć włożyć 2 siateczki na dno kosza a pomiędzy nimi wsypać łuskę ryżową ? Myślicie, że to by coś dało? Może wtedy można by olać całe te skupianie się na odpowiednim śrutowaniu ? Ale co to zmieni ? Po prostu będzie się zatykać górne sitko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się